Brownie z fasoli


Brownie z fasoli robi prawdziwą furorę wśród moich znajomych! Gdy przygotowałam to ciasto po raz pierwszy, próbowali go z dużym dystansem... Bo jak to - ciasto z fasolą? Jednak po pierwszym kęsie diametralnie zmienili zdanie! Ciasto jest intensywnie czekoladowe i wprost rozpływa się w ustach, a składniki potrzebne do jego przygotowania to samo zdrowie. :) Serdecznie polecam mój sprawdzony przepis!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Foremkę o wymiarach 20 x 20 cm wysmaruj odrobiną oleju kokosowego i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
-
Krok 2
Daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw do napęcznienia. Po 10 minutach odsącz daktyle z nadmiaru wody. Fasolę przepłucz i odsącz.
-
Krok 3
Przygotuj pozostałe składniki do ciasta: jajka, kakao, cukier trzcinowy i roztop olej kokosowy (delikatnie go podgrzewając).
-
Krok 4
Odmierz 2 łyżeczki cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru bez glutenu. Czekoladę pokrój i odmierz 30 g. Przełóż ją do miseczki i roztop w kuchence mikrofalowej. Pozostałe 20 g zostaw do posypania ciasta.
-
Krok 5
Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie zblenduj. Ciasto przełóż do foremki i posyp odłożoną wcześniej czekoladą.
-
Krok 6
Foremkę z ciastem włóż do piekarnika i piecz przez ok. 25 minut.
Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie schłódź je w lodówce.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze