1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Brownie i blondie
  4. Brownie z fasoli

Brownie z fasoli

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Brownie z fasoli robi prawdziwą furorę wśród moich znajomych! Gdy przygotowałam to ciasto po raz pierwszy, próbowali go z dużym dystansem... Bo jak to - ciasto z fasolą? Jednak po pierwszym kęsie diametralnie zmienili zdanie! Ciasto jest intensywnie czekoladowe i wprost rozpływa się w ustach, a składniki potrzebne do jego przygotowania to samo zdrowie. :) Serdecznie polecam mój sprawdzony przepis!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Foremkę o wymiarach 20 x 20 cm wysmaruj odrobiną oleju kokosowego i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

  • Krok 2

    Daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw do napęcznienia. Po 10 minutach odsącz daktyle z nadmiaru wody. Fasolę przepłucz i odsącz.

  • Krok 3

    Przygotuj pozostałe składniki do ciasta: jajka, kakao, cukier trzcinowy i roztop olej kokosowy (delikatnie go podgrzewając).

  • Krok 4

    Odmierz 2 łyżeczki cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru bez glutenu. Czekoladę pokrój i odmierz 30 g. Przełóż ją do miseczki i roztop w kuchence mikrofalowej. Pozostałe 20 g zostaw do posypania ciasta.

  • Krok 5

    Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie zblenduj. Ciasto przełóż do foremki i posyp odłożoną wcześniej czekoladą.

  • Krok 6

    Foremkę z ciastem włóż do piekarnika i piecz przez ok. 25 minut.
    Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie schłódź je w lodówce.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej