Roślinne musowe ciasto czekoladowe
Jeśli Waszym noworocznym postanowieniem jest rezygnacja ze słodyczy, to ciasto z pewnością pokrzyżuje wszystkie plany!😁 Czekoladę, która dosłownie opanowała mój przepis, znajdziecie zarówno w delikatnym biszkopcie, najlepszym musie roślinnym, a także polewie z jej dodatkiem.
Roślinne musowe ciasto czekoladowe jest całkowicie wegańskie 🌿- mus czekoladowy swój wyjątkowy smak i kremowość zawdzięcza ubitej roślinnej śmietance i czekoladowemu serkowi. Orzechy w karmelu posypane na wierzchu ciasta przyjemnie chrupią i są dobrym pomysłem na szybką i efektowną dekorację 😉
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto czekoladowe:
-
Krok 1
Wymieszaj razem napój sojowy z olejem rzepakowym i ekstraktem z wanilii.
-
Krok 2
W drugiej misce wymieszaj osobno suche składniki: kakao, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i sól.
-
Krok 3
Następnie połącz mokre składniki z suchymi i dokładnie wymieszaj. Tylko do połączenia.
-
Krok 4
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia (dół i boki). Przełóż ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 20 minut.
-
Krok 5
Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Tortownica Dr. Oetkera jest klasykiem wśród form do pieczenia, który dba o udane wypieki od wielu pokoleń. Dzięki specjalnej powłoce ciasto po upieczeniu można z łatwością wyjąć z formy.
Mus czekoladowy:
-
Krok 6
Do misy przelej schłodzoną śmietankę. Dodaj cukier puder oraz czekoladowy serek roślinny. Zmiksuj do jednolitej konsystencji za pomocą miksera kuchennego.
-
Krok 7
Czekoladę rozpuść z 2-3 łyżkami ubitej masy. Następnie przelej ją do śmietanki i szybko wymieszaj.
-
Krok 8
Czekoladową masę rozłóż równomiernie na czekoladowym spodzie. Przełóż do lodówki.
Orzeszki w karmelu:
-
Krok 9
Podpraż, a następnie obierz orzechy laskowe. Możesz skorzystać przy tym z naszej porady. Następnie w garnku z grubym dnem rozpuść cukier wraz z wodą ( nie mieszaj!). Gdy kolor karmelu będzie bursztynowy, wymieszaj karmel z orzechami i przełóż na papier do pieczenia.
Polewa z czekolady:
-
Krok 10
Czekoladę rozpuść ze śmietanką, a następnie rozsmaruj ją delikatnie na czekoladowym musie.
-
Krok 11
Ciasto udekoruj przygotowanymi wcześniej orzechami w karmelu i przełóż je do lodówki. Najlepiej na całą noc. Podawaj schłodzone!😋
-
Może się przydać
Czy wiesz, że orzechy laskowe są naturalnym źródłem witaminy B6 i potasu? Witamina B6 pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Pamiętaj, że zbilansowana dieta i aktywny tryb życia są bardzo istotne dla zachowania dobrego samopoczucie i zdrowia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery-czekoladowe/roslinne-musowe-ciasto-czekoladowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze