1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Letni tort bezowy

Letni tort bezowy

Tort bezowy z kremem i sezonowymi owocami
Tort bezowy z kremem i sezonowymi owocami
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Jeżeli masz ochotę na słodką, owocową rozpustę, zachęcamy do wypróbowania letniego tortu bezowego. Słodycz bezy idealnie przełamana lekką kwaskowatością owoców. To deser, który nie tylko wspaniale smakuje, ale jest również ucztą dla oczu i z pewnością zachwyci Twoich gości.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie bezy:

  • Krok 1

    Na dwóch blaszkach z piekarnika wyłóż papier do pieczenia i odrysuj na nim kółko od tortownicy o średnicy 22 cm, aby później łatwiej było wyłożyć bezę. Piekarnik nagrzej do 180°C ustawiając go na funkcję termoobiegu.

  • Krok 2

    Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na średnich obrotach miksera na sztywną pianę (należy uważać, by nie przebić białek). Pod koniec ubijania zmniejsz obroty i dodawaj stopniowo cukier, delikatnie dosypując łyżka po łyżce. Następnie wlej łyżeczkę octu, zwiększ obroty miksera i dalej ubijaj do uzyskania sztywnej, lśniącej masy.

  • Krok 3

    Ubitą pianę podziel na dwie części i wyłóż na dwóch przygotowanych wcześniej blaszkach. Z każdej porcji uformuj delikatnie najpierw kulę, po czym ostrożnie od środka i z góry rozprowadź na zewnątrz, by powstały równe blaty bezowe, mieszczące się w narysowanych okręgach.

  • Krok 4

    Blaszki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 4 minuty, po czym zmniejsz temperaturę do 120°C i susz jeszcze przez 1,5 godziny. Pozostaw je w piekarniku do wystygnięcia.

Krem śmietankowy:

  • Krok 5

    Owoce dokładnie umyj i osusz, część z nich zblenduj na sos.

  • Krok 6

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem.

  • Może się przydać

    Śmietana ubita z dodatkiem Śmietan-fixu długo zachowa swój dekoracyjny kształt i nie będzie podchodzić wodą. Krem z jego dodatkiem jest sztywniejszy i bardziej stabilny, dzięki czemu Twoje ciasta zachowają ładny wygląd.

    Może się przydać

Przekładanie bezy:

  • Krok 7

    Jeden blat bezowy ułóż na paterze, wyłóż na niego bitą śmietanę (2/3 porcji), Pokrojone owoce wymieszaj z sosem i wyłóż na krem.

  • Krok 8

    Przykryj drugim blatem. Wierzch udekoruj pozostałą bitą śmietaną, owocami i listkami mięty. Bezę można jeść od razu lub wstawić na około 1 godzinę do lodówki do schłodzenia, aby beza nieco zmiękła.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/letni-tort-bezowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej