Kości z sosem malinowym
Chcesz sprawić swoim pociechom radość i przygotować coś specjalnie strasznego na Halloweenowy wieczór? Mam dla Ciebie wyjątkowy przepis. :) Myślę, że i Ty skusisz się na bezowe kości z pysznym, malinowym sosem. 🎃 🎃
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie kości z bezy:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 100°C. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i dalej ubijaj.
-
Krok 3
Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (około 5-7 mm) i wyciskaj na papierze do pieczenia kształt przypominający kości. Jeśli podczas wyciskania na kościach zostaną wystające końcówki, wystarczy lekko zwilżyć palec i je wygładzić.
Chcesz wiedzieć, jak wybrać tylkę? Przeczytaj naszą poradę: Tylki, worki cukiernicze i adaptery Wilton - które wybrać i jak używać?
-
Może się przydać
Okrągła tylka nr 10 Wilton pozwala na stworzenie wzorów takich jak linie i szlaczki. Pasuje do każdego rękawa cukierniczego marki Wilton. Średnica otworu to 5,5 mm.
-
Krok 4
Tak przygotowane „kości” wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz je przez około 60-90 minut, w zależności od wielkości bezików (gotowe kości powinny łatwo odczepiać się od papieru).
Sos malinowy:
-
Krok 5
Maliny lekko rozmroź, a następnie zmiksuj, przełóż do garnka i dodaj cukier. Całość gotuj do rozpuszczenia się cukru.
-
Krok 6
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody i dodaj do zmiksowanych malin, dalej podgrzewając do zagotowania.
-
Krok 7
Kiedy sos malinowy się zagotuje, zdejmij garnek z ognia i dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj dokładnie i ostudź. Sos malinowy jest gotowy - możesz nim polać bezowe kości i cieszyć się zabawą halloweenową! :)
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/kosci-z-sosem-malinowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze