1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Bezy czekoladowe z granatem

Bezy czekoladowe z granatem

bezy czekoladowe z bitą śmietaną i granatem, polane czekoladą - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Bezy czekoladowe z granatem to mój nowy pomysł na deser! Bezy są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Czekolada rozpływa się w ustach, a dodatek granatu, którego użyłam do dekoracji, nadaje im lekko kwaśnego, orzeźwiającego aromatu. Polecam! ❤️

A jeśli łakniesz więcej wiedzy o wypiekach, to koniecznie sprawdź nasz poradnik "Jak zrobić idealną bezę?" :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie bezy czekoladowej:

  • Krok 1

    Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 110°C.

    blacha z wyposażenia piekarnika wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Czekoladę drobno pokrój. Przełóż ją do miseczki i umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj do rozpuszczenia czekolady. Odstaw ją do przestudzenia na czas przygotowania masy bezowej.

    na palniku nad garnkiem szklana miska z pokrojoną czekoladą
  • Krok 3

    Białka ubijaj stopniowo, dodając sól i cukier, aż do uzyskania białej i błyszczącej konsystencji.

    w szklanej misce białka przygotowane do ubijania mikserem, obok miseczka z cukrem i łyżeczka z solą
  • Krok 4

    Mieszając, na ubite białka wylewaj partiami cienką strużkę wystudzonej czekolady.

    w szklanej misce ubita beza mieszana stopniowo z roztopioną czekoladą
  • Krok 5

    Masę bezową przełóż do worka cukierniczego. 

    na blacie blacha z wyposażenia piekarnika z papierem do pieczenia, obok w worku cukierniczym masa na bezę czekoladową
  • Marta poleca

    Szeroki wybór worków cukierniczych znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. :)

    Marta poleca
  • Krok 6

    Wyciskaj masę na przygotowaną wcześniej blachę, tworząc 6 okrągłych bez. Wstaw je do nagrzanego piekarnika i susz przez około 1,5 godziny. Gotowe bezy pozostaw do wystudzenia w piekarniku, z uchylonymi drzwiczkami.

    na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nieupieczone bezy czekoladowe 6 sztuk

Dekoracja:

  • Krok 7

    Pokrój czekoladę i przełóż ją do miseczki, umieść nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszaj do rozpuszczenia się czekolady.

    nad garnkiem z gotującą się wodą w szklanej misce rozpuszczona czekolada
  • Krok 8

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.

    w szklanej misce śmietanka ubita z cukrem pudrem, obok w miseczce roztopiona czekolada
  • Krok 9

    Dodaj cukier z wanilią i wymieszaj.

    w misce ubita śmietanka, obok cukier z wanilią Dr. Oetkera
  • Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker

    Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim wypiekom niepowtarzalnego aromatu!

    Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker
  • Krok 10

    Do każdej bezy nałóż porcję bitej śmietany. Posyp ją pestkami granatu i polej rozpuszczoną czekoladą.

    na blasze upieczone bezy czekoladowe z bitą śmietaną, posypane granatem i polane rozpuszczoną czekoladą
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/bezy-czekoladowe-granatem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej