1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami

Beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami

Beza z kremem dyniowym z przyprawą pumpkin pie i pieczonymi śliwkami - wszystkiego słodkiego
Beza z kremem dyniowym z przyprawą pumpkin pie i pieczonymi śliwkami - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami 🎃 to połączenie klasycznych, jesiennych smaków i aromatów ze szczyptą pikanterii, jaką daje przyprawa Pumpkin Pie. Chrupiąca beza w połączeniu z dyniowym kremem to przyjemność w czystej postaci! Lekko kwaśne, pieczone śliwki znakomicie kontrastują z resztą – takie słodko-kwaśne połączenia zawsze świetnie się sprawdzają! Nie tylko równoważą smaki, ale również je podkreślają! 💜

 🎃 Zobacz przepis na przyprawę Pumpkin Pie!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie blatów bezowych:

  • Krok 1

    Blaty bezowe najlepiej przygotować dzień wcześniej. Piekarnik nagrzej do temperatury 140°C (z funkcją termoobiegu, a jeśli nie masz takiej funkcji - upiecz blaty bezowe kolejno przygotowując je z połowy porcji, tryb pieczenia góra dół i piekarnik rozgrzany do 150°C), dwie blachy z wyposażenia piekarnika posmaruj cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

    blachy z wyposażenia piekarnika wyłożone papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Białka umieść w misie i miksuj na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i dalej ubijaj aż do uzyskania sztywnej lśniącej, masy.

    piana z białek w misie robota kuchennego bosch ubijana na bezę, obok miseczka z cukrem
  • Krok 3

    Połowę masy wyłóż na jedną blachę i uformuj okrąg o średnicy ok. 21 cm, to samo zrób z pozostałą częścią masy na drugiej blasze i natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika. Obniż temperaturę do 110 C (do 120° piekąc bez termoobiegu) i piecz ok. 1h i 45 min. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź.

    blat bezowy na blaszce z papierem do pieczenia

Pieczone śliwki:

  • Krok 4

    Piekarnik nagrzej do 200°C. Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki i ułóż w naczyniu żaroodpornym przecięciem do góry.

    połówki śliwek w naczyniu żaroodpornym
  • Krok 5

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15-20 min, do miękkości, ale tak aby śliwki się nie rozpadły. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia.

    upieczone śliwki w naczyniu żaroodpornym

Krem dyniowy do bezy:

  • Krok 6

    Schłodzoną śmietankę umieść w misce razem z mascarpone i cukrem pudrem, a następnie ubij mikserem na sztywno. Dodaj przyprawę Pumpkin Pie i dyniowe puree, wymieszaj rózgą do połączenia się składników.

    śmietanka i mascarpone w misce, obok puree dyniowe w drugiej miseczce i przyprawa pumpkin pie w słoiczku
  • Może się przydać

    Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.

    Może się przydać
  • Krok 7

    Jeden blat bezowy połóż na paterze, wyłóż na niego większość dyniowego kremu, 2/3 śliwek i przykryj drugim blatem bezowym. Na wierzch wyłóż resztę kremu i śliwek. Całość wstaw do lodówki do schłodzenia, aby krem stężał.

    gotowa beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami na paterze
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/beza-z-kremem-dyniowym-i-pieczonymi-sliwkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej