Beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami
Beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami 🎃 to połączenie klasycznych, jesiennych smaków i aromatów ze szczyptą pikanterii, jaką daje przyprawa Pumpkin Pie. Chrupiąca beza w połączeniu z dyniowym kremem to przyjemność w czystej postaci! Lekko kwaśne, pieczone śliwki znakomicie kontrastują z resztą – takie słodko-kwaśne połączenia zawsze świetnie się sprawdzają! Nie tylko równoważą smaki, ale również je podkreślają! 💜
🎃 Zobacz przepis na przyprawę Pumpkin Pie!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie blatów bezowych:
-
Krok 1
Blaty bezowe najlepiej przygotować dzień wcześniej. Piekarnik nagrzej do temperatury 140°C (z funkcją termoobiegu, a jeśli nie masz takiej funkcji - upiecz blaty bezowe kolejno przygotowując je z połowy porcji, tryb pieczenia góra dół i piekarnik rozgrzany do 150°C), dwie blachy z wyposażenia piekarnika posmaruj cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Białka umieść w misie i miksuj na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i dalej ubijaj aż do uzyskania sztywnej lśniącej, masy.
-
Krok 3
Połowę masy wyłóż na jedną blachę i uformuj okrąg o średnicy ok. 21 cm, to samo zrób z pozostałą częścią masy na drugiej blasze i natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika. Obniż temperaturę do 110 C (do 120° piekąc bez termoobiegu) i piecz ok. 1h i 45 min. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź.
Pieczone śliwki:
-
Krok 4
Piekarnik nagrzej do 200°C. Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki i ułóż w naczyniu żaroodpornym przecięciem do góry.
-
Krok 5
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15-20 min, do miękkości, ale tak aby śliwki się nie rozpadły. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Krem dyniowy do bezy:
-
Krok 6
Schłodzoną śmietankę umieść w misce razem z mascarpone i cukrem pudrem, a następnie ubij mikserem na sztywno. Dodaj przyprawę Pumpkin Pie i dyniowe puree, wymieszaj rózgą do połączenia się składników.
-
Może się przydać
Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.
-
Krok 7
Jeden blat bezowy połóż na paterze, wyłóż na niego większość dyniowego kremu, 2/3 śliwek i przykryj drugim blatem bezowym. Na wierzch wyłóż resztę kremu i śliwek. Całość wstaw do lodówki do schłodzenia, aby krem stężał.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/beza-z-kremem-dyniowym-i-pieczonymi-sliwkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze