Pavlova malinowa
Pavlova malinowa. Nazwa tego deseru pochodzi od rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Wykwintna beza w letniej różowej odsłonie z kruchym wierzchem i miękką pianką w środku podana ze świeżymi malinami. Poznaj ten sprawdzony przepis!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie bezy:
-
Krok 1
Piekarnik nastaw na 140 °C. Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy 22 cm i ułóż go na blasze do pieczenia. Przygotowanie bezy zacznij od ubicia piany z białek. Gdy piana zrobi się gęsta, wsyp stopniowo, łyżka po łyżce cukier (należy pamiętać, aby po każdym dodaniu łyżki cukru, całość dokładnie ubić).
-
Krok 2
Rób to cierpliwie i bez pośpiechu. Na koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną oraz łyżeczkę octu winnego i przez dłuższą chwilę ubijaj. Gotową pianę wyłóż na przygotowany wcześniej papier. Szpatułką uformuj boki (najlepiej zrobić to sprawnie kilkoma ruchami).
-
Krok 3
Całość wstaw do piekarnika i piecz około 25 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 110 °C i susz około 2,5 godziny. Gotowa beza powinna być sucha z wierzchu oraz od spodu, wewnątrz pozostanie miękka piankowa struktura. Nie martw się, jeśli nieco popęka - to naturalne.
Masa malinowa do bezy Pavlova:
-
Krok 4
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodając pod koniec zawartość opakowania masy śmietanowej i krótko miksując.
-
Krok 5
Na wystudzoną bezę wyłóż przygotowaną masę śmietanową. Na wierzchu ułóż świeże maliny. Całość przystrój listkami mięty.
Bezę możesz upiec dzień lub dwa dni wcześniej, a masę śmietanową przygotować krótko przed podaniem. To bardzo istotne, by nie dekorować bezy zbyt wcześnie, gdyż śmietana zacznie ją rozpuszczać.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/pavlova-malinowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze