1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Pavlova malinowa

Pavlova malinowa

Pavlova malinowa na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Pavlova malinowa na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Pavlova malinowa. Nazwa tego deseru pochodzi od rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Wykwintna beza w letniej różowej odsłonie z kruchym wierzchem i miękką pianką w środku podana ze świeżymi malinami. Poznaj ten sprawdzony przepis! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie bezy:

  • Krok 1

    Piekarnik nastaw na 140 °C. Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy 22 cm i ułóż go na blasze do pieczenia. Przygotowanie bezy zacznij od ubicia piany z białek. Gdy piana zrobi się gęsta, wsyp stopniowo, łyżka po łyżce cukier (należy pamiętać, aby po każdym dodaniu łyżki cukru, całość dokładnie ubić).

  • Krok 2

    Rób to cierpliwie i bez pośpiechu. Na koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną oraz łyżeczkę octu winnego i przez dłuższą chwilę ubijaj. Gotową pianę wyłóż na przygotowany wcześniej papier. Szpatułką uformuj boki (najlepiej zrobić to sprawnie kilkoma ruchami).

  • Krok 3

    Całość wstaw do piekarnika i piecz około 25 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 110 °C i susz około 2,5 godziny. Gotowa beza powinna być sucha z wierzchu oraz od spodu, wewnątrz pozostanie miękka piankowa struktura. Nie martw się, jeśli nieco popęka - to naturalne.

Masa malinowa do bezy Pavlova:

  • Krok 4

    Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodając pod koniec zawartość opakowania masy śmietanowej i krótko miksując.

  • Krok 5

    Na wystudzoną bezę wyłóż przygotowaną masę śmietanową. Na wierzchu ułóż świeże maliny. Całość przystrój listkami mięty.

  • Bezę możesz upiec dzień lub dwa dni wcześniej, a masę śmietanową przygotować krótko przed podaniem. To bardzo istotne, by nie dekorować bezy zbyt wcześnie, gdyż śmietana zacznie ją rozpuszczać.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/pavlova-malinowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej