1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Rustykalna beza truskawkowa

Rustykalna beza truskawkowa

rustykalna beza truskawkowa na desce wylozonej papierem do pieczenia
rustykalna beza truskawkowa na desce wylozonej papierem do pieczenia
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Jeśli lubicie bezy i bezowe desery, ale z jakiegoś powodu pieczenie wydaje się Wam skomplikowane i trudne, to ten przepis jest właśnie dla Was. Jest to jedna z najłatwiejszych i najszybszych bez na świecie

Z podanej proporcji białek i cukru wyjdą dwa bezowe blaty. Jeżeli nie masz możliwości upieczenia obu blatów naraz, podziel białko i cukier na dwie części. Ubij najpierw masę i upiecz jeden blat, a następnie drugi. Możesz też zrezygnować z jednego blatu i upiec bezę tylko z połowy porcji, jeśli będzie taka potrzeba.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przepis na bezę:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do temperatury 150°C. Blachę z wyposażenia piekarnika posmaruj nieco masłem i połóż na niej papier do pieczenia.

  • Krok 2

    Białko i cukier umieść w misie i miksuj na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej, lśniącej piany.

  • Krok 3

    Gotową pianę wyłóż na papier do pieczenia, formując bezę o średnicy około 21 cm (można wcześniej na papierze odrysować sobie od tortownicy lub talerza okrąg o tych wymiarach). Natychmiast wstaw bezę do nagrzanego piekarnika i piecz około 55-60 minut.

Krem:

  • Krok 4

    Truskawki umyj, usuń szypułki. Około 150-200 g owoców zmiksuj na mus i przetrzyj przez sitko. Kilka truskawek odłóż do dekoracji, pozostałe pokrój na ćwiartki (można pokroić na mniejsze kawałki według uznania).

  • Krok 5

    Mus umieść w rondelku, dodaj łyżeczkę cukru pudru i ustaw na średniej mocy palnika. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody, dodaj do musu i podgrzewaj.

  • Krok 6

    Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Gdy mus będzie już gorący, zestaw go z palnika, dodaj do niego rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Kiedy mus całkowicie przestygnie, wymieszaj z nim pokrojone truskawki.

  • Może się przydać

    Niezastąpiony dodatek do przygotowania kremów czy galaretek. Dzięki dodatkowi żelatyny stworzysz stabilne, sztywne kremy do swoich ciast i tortów, a także przygotujesz galaretki lub sosy ze swoich ulubionych owoców.

    Może się przydać
  • Krok 7

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.

Przełożenie rustykalnej bezy truskawkowej:

  • Krok 8

    Jeden blat bezowy ułóż na paterze, wyłóż na niego bitą śmietanę (2/3 porcji), a następnie truskawki z sosem i przykryj drugim blatem.

  • Krok 9

    Wierzch udekoruj pozostałą bitą śmietaną i kilkoma ćwiartkami truskawek. Bezę można jeść od razu lub wstawić na około 1 godzinę do lodówki do schłodzenia, aby nieco zmiękła.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/rustykalna-beza-truskawkowo-cytrynowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej