Rustykalna beza truskawkowa
Jeśli lubicie bezy i bezowe desery, ale z jakiegoś powodu pieczenie wydaje się Wam skomplikowane i trudne, to ten przepis jest właśnie dla Was. Jest to jedna z najłatwiejszych i najszybszych bez na świecie.
Z podanej proporcji białek i cukru wyjdą dwa bezowe blaty. Jeżeli nie masz możliwości upieczenia obu blatów naraz, podziel białko i cukier na dwie części. Ubij najpierw masę i upiecz jeden blat, a następnie drugi. Możesz też zrezygnować z jednego blatu i upiec bezę tylko z połowy porcji, jeśli będzie taka potrzeba.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przepis na bezę:
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do temperatury 150°C. Blachę z wyposażenia piekarnika posmaruj nieco masłem i połóż na niej papier do pieczenia.
-
Krok 2
Białko i cukier umieść w misie i miksuj na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej, lśniącej piany.
-
Krok 3
Gotową pianę wyłóż na papier do pieczenia, formując bezę o średnicy około 21 cm (można wcześniej na papierze odrysować sobie od tortownicy lub talerza okrąg o tych wymiarach). Natychmiast wstaw bezę do nagrzanego piekarnika i piecz około 55-60 minut.
Krem:
-
Krok 4
Truskawki umyj, usuń szypułki. Około 150-200 g owoców zmiksuj na mus i przetrzyj przez sitko. Kilka truskawek odłóż do dekoracji, pozostałe pokrój na ćwiartki (można pokroić na mniejsze kawałki według uznania).
-
Krok 5
Mus umieść w rondelku, dodaj łyżeczkę cukru pudru i ustaw na średniej mocy palnika. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody, dodaj do musu i podgrzewaj.
-
Krok 6
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Gdy mus będzie już gorący, zestaw go z palnika, dodaj do niego rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Kiedy mus całkowicie przestygnie, wymieszaj z nim pokrojone truskawki.
-
Może się przydać
Niezastąpiony dodatek do przygotowania kremów czy galaretek. Dzięki dodatkowi żelatyny stworzysz stabilne, sztywne kremy do swoich ciast i tortów, a także przygotujesz galaretki lub sosy ze swoich ulubionych owoców.
-
Krok 7
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.
Przełożenie rustykalnej bezy truskawkowej:
-
Krok 8
Jeden blat bezowy ułóż na paterze, wyłóż na niego bitą śmietanę (2/3 porcji), a następnie truskawki z sosem i przykryj drugim blatem.
-
Krok 9
Wierzch udekoruj pozostałą bitą śmietaną i kilkoma ćwiartkami truskawek. Bezę można jeść od razu lub wstawić na około 1 godzinę do lodówki do schłodzenia, aby nieco zmiękła.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/rustykalna-beza-truskawkowo-cytrynowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze