1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Biszkopt czekoladowy

Biszkopt czekoladowy

biszkopt czekoladowy na tort - Wszystkiego Słodkiego
biszkopt czekoladowy na tort - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Wypróbuj prosty przepis na klasyczny biszkopt czekoladowy. Puszysty i miękki. Upieczony w okrągłej formie będzie idealny na tort, zaś w prostokątnej sprawdzi się świetnie do ciast przekładanych.

Przeczytasz również nasze porady:

Biszkopt do tortu. Który wybrać? 

Jak upiec idealny biszkopt?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu czekoladowego:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

    tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Białka ubij na pianę, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier z cukrem z wanilią. Ubijaj do momentu, aż cukier się rozpuści a piana stanie się gęsta i lśniąca.

    piana z białek ubita w robocie kuchennym Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 3

    Następnie ciągle ubijając dodawaj kolejno żółtka.

    żółtka do biszkoptu czekoladowego
  • Krok 4

    Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy, wymieszaj równomienie do połaczenia składników.

    * Pamiętaj aby nie mieszać masy dłużej niż potrzeba, aby nie zbić pecherzyków powietrza. Dzięki temu biszkopt ładnie urośnie.

    mąka pszenna, kakao ciemne i proszek do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krok 5

    Gotową masę wyłóż równomiernie do wcześniej przygotowanej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40-45 minut do suchego patyczka.

    masa na biszkopt czekoladowy
  • Krok 6

    Po upieczeniu wyjmij i uderz lekko dnem formy o blat. Odstaw biszkopt na kratce do wystudzenia.

    Dopiero po całkowitym wystudzeniu wyjmij biszkopt z formy.

    upieczony biszkopt czekoladowy
  • Kratka do studzenia ciast i ciasteczek

    Niezastąpiony gadżet w Twojej kuchni. Zapobiega zaparzaniu się ciasta. Musisz ją mieć!

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-ciemny-czekoladowy-sprawdzony-przepis

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej