1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Biszkopt czekoladowy

Biszkopt czekoladowy

biszkopt czekoladowy na tort - Wszystkiego S艂odkiego
biszkopt czekoladowy na tort - Wszystkiego S艂odkiego
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego - zdj臋cie profilowe
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Wypróbuj prosty przepis na klasyczny biszkopt czekoladowy. Puszysty i mi臋kki. Upieczony w okr膮g艂ej formie b臋dzie idealny na tort, za艣 w prostok膮tnej sprawdzi si臋 艣wietnie do ciast przek艂adanych.

Przeczytasz równie偶 nasze porady:

Biszkopt do tortu. Który wybra膰? 

Jak upiec idealny biszkopt?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu czekoladowego:

  • Krok 1

    Tortownic臋 o 艣rednicy 24 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

    tortownica 24 cm wy艂o偶ona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Bia艂ka ubij na pian臋, dodaj膮c pod koniec ubijania stopniowo cukier z cukrem z wanili膮. Ubijaj do momentu, a偶 cukier si臋 rozpu艣ci a piana stanie si臋 g臋sta i l艣ni膮ca.

    piana z bia艂ek ubita w robocie kuchennym Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 3

    Nast臋pnie ci膮gle ubijaj膮c dodawaj kolejno 偶ó艂tka.

    偶贸艂tka do biszkoptu czekoladowego
  • Krok 4

    M膮k臋 wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy, wymieszaj równomienie do po艂aczenia sk艂adników.

    * Pami臋taj aby nie miesza膰 masy d艂u偶ej ni偶 potrzeba, aby nie zbi膰 pecherzyków powietrza. Dzi臋ki temu biszkopt 艂adnie uro艣nie.

    m膮ka pszenna, kakao ciemne i proszek do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krok 5

    Gotow膮 mas臋 wy艂ó偶 równomiernie do wcze艣niej przygotowanej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz oko艂o 40-45 minut do suchego patyczka.

    masa na biszkopt czekoladowy
  • Krok 6

    Po upieczeniu wyjmij i uderz lekko dnem formy o blat. Odstaw biszkopt na kratce do wystudzenia.

    Dopiero po ca艂kowitym wystudzeniu wyjmij biszkopt z formy.

    upieczony biszkopt czekoladowy
  • Kratka do studzenia ciast i ciasteczek

    Niezast膮piony gad偶et w Twojej kuchni. Zapobiega zaparzaniu si臋 ciasta. Musisz j膮 mie膰!

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-ciemny-czekoladowy-sprawdzony-przepis

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej