1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Biszkopt czekoladowy

Biszkopt czekoladowy

Natalia Kamrowska - zdj臋cie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Wypróbuj prosty przepis na klasyczny biszkopt czekoladowy. Puszysty i mi臋kki. Upieczony w okr膮g艂ej formie b臋dzie idealny na tort, za艣 w prostok膮tnej sprawdzi si臋 艣wietnie do ciast przek艂adanych.

Polecam 鉂わ笍

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt czekoladowy:

  • Krok 1

    Tortownic臋 o 艣rednicy 24 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

    tortownica 24 cm wy艂o偶ona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Bia艂ka ubij na pian臋, dodaj膮c pod koniec ubijania stopniowo cukier z cukrem z wanili膮. Ubijaj do momentu, a偶 cukier si臋 rozpu艣ci a piana stanie si臋 g臋sta i l艣ni膮ca.

    piana z bia艂ek ubita w robocie kuchennym Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 3

    Nast臋pnie ci膮gle ubijaj膮c dodawaj kolejno 偶ó艂tka.

    偶贸艂tka
  • Krok 4

    M膮k臋 wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy, wymieszaj równomienie do po艂aczenia sk艂adników.

    * Pami臋taj aby nie miesza膰 masy d艂u偶ej ni偶 potrzeba, aby nie zbi膰 pecherzyków powietrza. Dzi臋ki temu biszkopt 艂adnie uro艣nie.

    m膮ka pszenna, kakao ciemne i proszek do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krok 5

    Gotow膮 mas臋 wy艂ó偶 równomiernie do wcze艣niej przygotowanej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz oko艂o 40-45 minut do suchego patyczka.

    masa na biszkopt czekoladowy
  • Krok 6

    Po upieczeniu wyjmij i uderz lekko dnem formy o blat. Odstaw biszkopt na kratce do wystudzenia.

    Dopiero po ca艂kowitym wystudzeniu wyjmij biszkopt z formy.

    upieczony biszkopt czekoladowy

Oce艅 przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczeg贸lny dzie艅
Cztery pory roku
Owocowe szale艅stwo
Inspiracje
Wi臋cej