Biszkopt czekoladowy
Wypróbuj prosty przepis na klasyczny biszkopt czekoladowy. Puszysty i mi臋kki. Upieczony w okr膮g艂ej formie b臋dzie idealny na tort, za艣 w prostok膮tnej sprawdzi si臋 艣wietnie do ciast przek艂adanych.
Przeczytasz równie偶 nasze porady:
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu czekoladowego:
-
Krok 1
Tortownic臋 o 艣rednicy 24 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
-
Krok 2
Bia艂ka ubij na pian臋, dodaj膮c pod koniec ubijania stopniowo cukier z cukrem z wanili膮. Ubijaj do momentu, a偶 cukier si臋 rozpu艣ci a piana stanie si臋 g臋sta i l艣ni膮ca.
-
Krok 3
Nast臋pnie ci膮gle ubijaj膮c dodawaj kolejno 偶ó艂tka.
-
Krok 4
M膮k臋 wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy, wymieszaj równomienie do po艂aczenia sk艂adników.
* Pami臋taj aby nie miesza膰 masy d艂u偶ej ni偶 potrzeba, aby nie zbi膰 pecherzyków powietrza. Dzi臋ki temu biszkopt 艂adnie uro艣nie.
-
Krok 5
Gotow膮 mas臋 wy艂ó偶 równomiernie do wcze艣niej przygotowanej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz oko艂o 40-45 minut do suchego patyczka.
-
Krok 6
Po upieczeniu wyjmij i uderz lekko dnem formy o blat. Odstaw biszkopt na kratce do wystudzenia.
Dopiero po ca艂kowitym wystudzeniu wyjmij biszkopt z formy.
-
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek
Niezast膮piony gad偶et w Twojej kuchni. Zapobiega zaparzaniu si臋 ciasta. Musisz j膮 mie膰!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-ciemny-czekoladowy-sprawdzony-przepis |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze