Biszkopt czekoladowy



Wypróbuj prosty przepis na klasyczny biszkopt czekoladowy. Puszysty i miękki. Upieczony w okrągłej formie będzie idealny na tort, zaś w prostokątnej sprawdzi się świetnie do ciast przekładanych.
Przeczytasz również nasze porady:
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu czekoladowego:
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
-
Krok 2
Białka ubij na pianę, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier z cukrem z wanilią. Ubijaj do momentu, aż cukier się rozpuści a piana stanie się gęsta i lśniąca.
-
Krok 3
Następnie ciągle ubijając dodawaj kolejno żółtka.
-
Krok 4
Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy, wymieszaj równomienie do połaczenia składników.
* Pamiętaj aby nie mieszać masy dłużej niż potrzeba, aby nie zbić pecherzyków powietrza. Dzięki temu biszkopt ładnie urośnie.
-
Krok 5
Gotową masę wyłóż równomiernie do wcześniej przygotowanej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40-45 minut do suchego patyczka.
-
Krok 6
Po upieczeniu wyjmij i uderz lekko dnem formy o blat. Odstaw biszkopt na kratce do wystudzenia.
Dopiero po całkowitym wystudzeniu wyjmij biszkopt z formy.
-
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek
Niezastąpiony gadżet w Twojej kuchni. Zapobiega zaparzaniu się ciasta. Musisz ją mieć!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-ciemny-czekoladowy-sprawdzony-przepis |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze