Niepozorny zakalec, najbardziej czekoladowe ze wszystkich ciast i przede wszystkim - banalnie prosty w wykonaniu deser. Brownie, bo o nim dziś mowa, zdobyło serca i podniebienia entuzjastów słodkich wypieków na całym świecie, a powstało prawdopodobnie w wyniku kuchennej pomyłki 🤭 Według legendy, amerykańska gospodyni domowa zapomniała dodać do ciasta proszek do pieczenia. Efekt możecie sobie wyobrazić: płaski, zakalcowaty placek do złudzenia przypominający glinę 😂 Na nasze szczęście okazało się, że smak nieudanego wypieku na tyle zachwycił gości, że po dziś dzień możemy rozkoszować się tym czekoladowym "gniotkiem"🍫😉
Co zrobić, aby nasze brownie było idealne? Lekko ciągnące, wilgotne w środku, z delikatnie chrupiącą skórką na zewnątrz 😍 Dzięki naszym wskazówkom bez problemu przygotujesz perfekcyjne brownie. Koniecznie wypróbuj też nasze niezawodne przepisy na przeróżne wersje czekoladowego ciasta.
Brownie - jak zrobić ciasto?
W odróżnieniu od tradycyjnych biszkoptów, babek czy ucieranych ciast, przygotowując brownie nie zależy nam, aby ciasto po upieczeniu było wyrośnięte i puszyste.
Przepis na brownie zakłada, że pierwsze skrzypce gra w nim masło i czekolada, a dodatek mąki jest znacznie mniejszy. Często zastępuje się ją mielonymi orzechami lub mąką migdałową. Dzięki takim proporcjom ciasto pozostaje mocno wilgotne i ma konsystencję zakalca - a o to przecież nam chodzi!
Najczęstszym dodatkiem do brownie są orzechy - drobno posiekane wystarczy dodać do masy na brownie i wymieszać. Idealnym kompanem czekolady są również świeże owoce, np. maliny, a jeśli lubicie kuchenne eksperymenty warto dodać do ciasta ulubione przyprawy: cynamon, przyprawa korzenna czy cukier ze skórką pomrańczową idealnie podkreślą słodycz brownie.
Przepisów na brownie jest wiele, a najlepsze w nich wszystkich jest to, że nie sposob, aby się nie udały. Z definicji już brownie jest przecież zakalcem, więc co może pójść nie tak? Zaletą brownie jest niewątpliwie sposób przygotowania - szybko, z użyciem minimalnej ilości sprzętów. Niektórzy do przygotowania brownie używają jedynie widelca ;)
Najczęściej jajka ubija się z cukrem i łączy z przestudzoną masą czekoladą - połamaną na drobne kawałki czekoladę rozpuszczamy z masłem i dodajemy do jajecznej masy. Ważne, aby czekolada nie było gorąca - inaczej może zwarzyć jajka. Mokre składniki łączymy z suchymi - ot, cała filozofia 😉
Jak piec brownie?
Brownie najlepiej piec w płytkich formach - ciasto nie rośnie spektakularnie i po upieczeniu pozostaje płaskie. Idealnie sprawdzi się dedykowana takim ciastom kwadratowa forma do brownie. W płaskiej formie łatwiej kontrolować idealny stopień wypieczenia naszego ciasta.
Formę standardowo wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Dzięki temu ciasto nie przywiera do blaszki i z łatwością wyjmiesz je po upieczeniu.
Brownie pieczemy zazwyczaj w temperaturze 180 stopni, około 20-25 minut w zależności od wielkości naszej formy. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem nasze ciasto - w środku powinno być jeszcze mokre, ale na wierzchu brownie powstanie delikatna, krucha skorupka. Nie wydłużaj niepotrzebnie czasu pieczenia - to nie jest typ ciasta, które trzymamy w piekarniku do tzw. suchego patyczka. Pozornie wyglądać może na niedopieczone, ale właśnie takie będzie idealne. Po całkowitym wystygnięciu czekolada zwiąże ciasto i finalnie będzie mieć prawidłową konsystencję.
Z czym podawać brownie?
Brownie nawet solo smakuje wybornie, ale jeśli szukacie pomysłu jak wzbogacić podstawowy przepis, podajcie ciasto w towarzystwie lodów waniliowych, sosu owocowego lub solonego karmelu. Uniwersalność czekolady sprawia, że można ją łączyć z wieloma dodatkami i zawsze będzie zachwycać smakiem.
Najczęściej brownie kroi się na niewielkie, kwadratowe kawałki. Nie ukrywajmy - ciasto jest słodkie, i już niewielka porcja wystarczy, aby w pełni rozkoszować się jego smakiem.
10 pomysłów na brownie
Poznaj sprawdzone przepisy na brownie w różnych wersjach. Dzięki dodatkom to z pozoru zwyczajne, czekoladowe ciasto może stać się czekoladowym przebojem wśród Twoich gości.
-
Brownie z malinami
Słodycz czekolady przełamana lekko kwaskowatymi malinami i dodatek kremu śmietankowego. Deser, w którym można się zakochać i którym aż żal dzielić się z innymi 😜 Wypróbuj przepis na brownie z malinami!
-
Brownie z chili
Jesli lubicie dodać do deseru szczyptę pikanterii, warto sięgnąć po ostrą papryczkę chili. Ostrość przyprawy świetnie komponuje się ze słodką czekoladą. Przygotuj brownie z chili - tylko ostrożnie, nie przesadź z ogniem🌶️🌶️🌶️
-
Brownie z karmelem i solonymi orzeszkami
Czekolada i karmel to sprawdzone połączenie, a już niewielki dodatek soli jeszcze bardziej podkręca smak tego ciasta. Sprawdź przepis na brownie z karmelem i solonymi orzeszkami i rozkoszuj się iście dekadenckim deserem ❤️
-
Brownie z masłem orzechowym
Jeśli jesteś miłośnikiem masła orzechowego i namiętnie dodajesz je do czego tylko się da, wypróbuj przepis na brownie z masłem orzechowym. Klasyk znany i sprawdzony, za każdym razem smakuje genialnie!
-
Brownie z awokado
Szukasz zdrowszej alternatywy dla tradycyjnego ciasta? Wypróbuj przepis na brownie z awokado - pyszne i pożywne, idealnie wilgotne i mocno czekoladowe.
-
Brownie z fasoli
Jeśli warzywne ciasto to dla Ciebie oksymoron, zapewne nie znałaś do tej pory przepiu na brownie z fasoli. Zasmakuje nawet największym fasolosceptykom - intensywnie czekoladwe wprost rozpływa się w ustach!
-
Wegańskie brownie
Prawdziwa gratka dla roślinożercow, czyli wegańskie brownie, obficie posypane posiekanymi orzechami włoskimi. Bez jajek i masła, a nadal o idealnej konsystencji.
-
Sernikobrownie
Nie wiesz czy masz ochotę na brownie, a może na ulubiony sernik? Z pomocą przychodzi przepis na genialne sernikobrownie, czyli połączenie dwóch pysznych ciast w formie jednego wypieku. Kremowe, wręcz rozpływa się w ustach!
-
Cytrynowe blondie
A gdyby tak spróbować brownie w wersji blond? Cytrynowe blondie, czyli siostra bliźniaczka czekoladowego klasyku, w którym czekoladę zamieniamy na jej białą wersję. Dodatek orzeźwiających cytrusów przyprawi Cię o zawrót głowy.
-
Blondie z serkiem mascarpone i jagodami
Ponownie blondie, ale tym razem w letniej wersji z leśnymi jagodami. Lekko kwaskowate owoce idealnie przełamują słodycz białej czekolady, a mascarpone nadaje ciastu kremowości. Sezon na jagody już za chwilę, dlatego sprawdź przepis na blondie z serkiem mascarpone i jagodami.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-zrobic-brownie-idealne-kilka |
Komentarze