1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Ciasto snikers bez pieczenia

Ciasto snikers bez pieczenia

ciasto snikers bez pieczenia z czekoladą i orzechami ziemnymi na białym talerzyku
ciasto snikers bez pieczenia z czekoladą i orzechami ziemnymi na białym talerzyku
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Ciasto snikers nie wymaga pieczenia i bez problemu przygotujesz je w wersji wegańskiej. Masę kajmakową otrzymasz podgrzewając mleczko kokosowe z cukrem trzcinowym i pastą waniliową, zaś do budyniu wystarczy dodać mleko roślinne (np. sojowe). Smacznego!🥜


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Wegański kajmak *:

  • Krok 2

    W garnku umieść mleko kokosowe, cukier trzcinowy i pastę z wanilii. Gotuj przez około 20-25 minut na średnim ogniu. Masa powinna zrobić się ciemniejsza i zgęstnieć.

    Przygotowywanie wegańskie kajmaku. W miseczce cukier trzcinowy, obok pasta z wanilii Dr. Oetker. W garnku mleko kokosowe, na płycie indukcyjnej Bosch.
  • Krok 3

    Przelej ją do miseczki i przykryj ją folią spożywczą, tak by stykała się z masą kajmakową. Odstaw do przestudzenia.

    Wegańska masa kajmakowa w miseczce.

Przygotowanie masy budyniowej:

  • Krok 4

    Budynie rozmieszaj w 300 ml mleka. Pozostałą ilość zagotuj z cukrem. 

    Przygotowanie wegańskiego budyniu. Na blacie budynie waniliowe firmy Dr. Oetker, mleko sojowe oraz cukier trzcinowy. W garnku na płycie indukcyjnej podgrzewana cześć mleka sojowego.
  • Krok 5

    Do gotującego się mleka, wlej rozmieszany proszek i ciągle gotując, mieszaj. Budyń zmiksuj z masłem orzechowym.

    Na blacie kuchennym w jednej misce masło orzechowe, a w drugiej misce przygotowany budyń.
  • Krok 6

    Przygotowaną wcześniej formę wyłóż herbatnikami.

    Forma do pieczenia wyłożona pierwszą warstwą herbatników.
  • Krok 7

    Delikatnie rozsmaruj na nich krem z masłem orzechowym i przykryj kolejną warstwą herbatników.

    Rozsmarowany krem budyniowy z dodatkiem masła orzechowego na pierwszej warstwie herbatników.
  • Krok 8

    Do drugiej części budyniu, dodaj 50 g przygotowanego wcześniej wegańskiego kajmaku.

    Na blacie w miseczce przygotowany budyń, a w drugiej misce kajmak wegański.
  • Krok 9

    Ciasto przełóż kajmakową masą budyniową i ułóż na niej ostatnią warstwę herbatników.

    Na herbatnikach kolejna warstwa masy budyniowej, tym razem z wegańskim kajmakiem.
  • Krok 10

    Ostatnią wersję herbatników polej wegańskim kajmakiem. Jeżeli zgęstniał i trudno go rozprowadzić, możesz delikatnie podgrzać go w mikrofalówce. Wierzch obsyp solonymi orzeszkami ziemnymi.

    Ostatnia warstwa herbatników polana wegańskim kajmakiem i posypana solonymi orzeszkami ziemnymi.
  • Krok 11

    Czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polej ciasto. Wstaw je do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej  na całą noc.

    Ciasto polane rozpuszczoną czekoladą gorzką.
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Porada:

Jeżeli chcesz zrobić wersję tradycyjną ciasta, budyń przygotuj na mleku krowim. Zamiast wegańskiego kajmaku, możesz użyć gotowej masy kajmakowej w puszce.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/ciasto-snikers-bez-pieczenia

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej