Ciasto snikers bez pieczenia
Ciasto snikers nie wymaga pieczenia i bez problemu przygotujesz je w wersji wegańskiej. Masę kajmakową otrzymasz podgrzewając mleczko kokosowe z cukrem trzcinowym i pastą waniliową, zaś do budyniu wystarczy dodać mleko roślinne (np. sojowe). Smacznego!🥜
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Foremkę o wymiarach 24 x 28 cm 🛒 wyłóż papierem do pieczenia.
Wegański kajmak *:
-
Krok 2
W garnku umieść mleko kokosowe, cukier trzcinowy i pastę z wanilii. Gotuj przez około 20-25 minut na średnim ogniu. Masa powinna zrobić się ciemniejsza i zgęstnieć.
-
Krok 3
Przelej ją do miseczki i przykryj ją folią spożywczą, tak by stykała się z masą kajmakową. Odstaw do przestudzenia.
Przygotowanie masy budyniowej:
-
Krok 4
Budynie rozmieszaj w 300 ml mleka. Pozostałą ilość zagotuj z cukrem.
-
Krok 5
Do gotującego się mleka, wlej rozmieszany proszek i ciągle gotując, mieszaj. Budyń zmiksuj z masłem orzechowym.
-
Krok 6
Przygotowaną wcześniej formę wyłóż herbatnikami.
-
Krok 7
Delikatnie rozsmaruj na nich krem z masłem orzechowym i przykryj kolejną warstwą herbatników.
-
Krok 8
Do drugiej części budyniu, dodaj 50 g przygotowanego wcześniej wegańskiego kajmaku.
-
Krok 9
Ciasto przełóż kajmakową masą budyniową i ułóż na niej ostatnią warstwę herbatników.
-
Krok 10
Ostatnią wersję herbatników polej wegańskim kajmakiem. Jeżeli zgęstniał i trudno go rozprowadzić, możesz delikatnie podgrzać go w mikrofalówce. Wierzch obsyp solonymi orzeszkami ziemnymi.
-
Krok 11
Czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polej ciasto. Wstaw je do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).
Porada:
Jeżeli chcesz zrobić wersję tradycyjną ciasta, budyń przygotuj na mleku krowim. Zamiast wegańskiego kajmaku, możesz użyć gotowej masy kajmakowej w puszce.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/ciasto-snikers-bez-pieczenia |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze