Czekolada – słodkie złoto

Czekolada – słodkie złoto

Poprawia humor, dodaje urody i energii. Czekolada ma prawie same zalety i więcej możliwości, niż wam się wydaje.

Tabliczka łamana na kawałki, słodkie czekoladowe desery lub czekolada do picia znane są większości łasuchów, ale to nie jedyne możliwe pomysły na ten przysmak. Czekolada, zwłaszcza gorzka, pasuje bowiem także do wytrawnych kompozycji, podkreślając smak mięsa i umamiczność sosów. W tradycyjnej kuchni meksykańskiej sypie się ją do sosu mole, podawanego z kurczakiem, a kostki wrzuca do chili con carne, żeby zaznaczyć dymny, wielowymiarowy smak potrawy, dodać koloru i wzmocnić słodycz pomidorów. Kreatywni szefowie kuchni czekoladę dodają do dań z dziczyzną, łączą z ostrymi serami czy grzybami i innymi warzywami o dymno-mięsnym aromacie. Czekolada dobrze łączy się w zaskakujące pary także jako przekąska. Spróbujcie zagryźć ją plasterkiem smażonego bekonu, a poczujecie cudowną harmonię. Gorzka, wytrawna czekolada doskonale podkreśli nuty smakowe tanicznego wina. Czekoladowa deska serów? Czemu nie, razem dobrze zagra cheddar i mleczna czekolada, brie, parmiggiano reggiano lub dojrzewający ser kozi i kawałek gorzkiej lub szwajcarska gouda i kawałek białej czekolady.

Czekolada w kosmetyce

Niezwykłe właściwości czekolady postanowił wykorzystać także przemysł kosmetyczny. Ziarno kakaowca, a właściwie masło kakaowe w nim zawarte jest naturalnym emolientem - ma właściwości tonizujące, nawilżające i natłuszczające, bardzo dobrze odżywia skórę i nadaje jej blask. Pomaga walczyć z cellulitem, spłyca zmarszczki i zmniejsza widoczność blizn, a kosmetyki z jej dodatkiem działają przeciwobrzękowo i oczyszczająco. W gabinetach kosmetycznych można natknąć się na zabiegi z zastosowaniem czekolady, najczęściej są to peelingi, maseczki i masaże czekoladą. Czekoladowy peeling dobrze sprawdzi się na skórze suchej i normalnej, wygładzi ją, uelastyczni i natłuści bez niepotrzebnego podrażniania, podobnie zadziała maseczka. Masaż z użyciem czekolady też jest często poprzedzany czekoladowym peelingiem, np. z łusek kakaowych, które pomogą się pozbyć martwego naskórka i przygotują ciało na zabieg.

Czekolada do masażu jest roztapiana i podgrzewana, często łączona też z przyprawami, jak imbir, chili czy cynamon, a następnie rozprowadzana na ciele okrężnymi ruchami. Taki masaż relaksuje, regeneruje i upiększa, a kończy się zazwyczaj owinięciem folią, która pomaga rozgrzać ciało i nasycić je dobroczynnymi substancjami. Jej działanie wzmacnia sam aromat, który potrafi wprawić w euforię. Nie trzeba jednak zawsze wykosztowywać się na profesjonalne zabiegi, bo czekoladowe kosmetyki dostępne są także w zwykłych drogeriach. Czekoladowe balsamy, kremy czy pomadki do ust dzięki zawartości masła kakaowego dobrze nawilżają i natłuszczają skórę, dobrze się wchłaniając. Brzuch powinny nimi smarować zwłaszcza kobiety w ciąży, bo pomoże im ustrzec się rozstępów i uelastycznić skórę.

Tłuszcz kakaowy doskonale wpływa też na czuprynę, a na szampony, odżywki i maski z jego dodatkiem powinny zdecydować się osoby o suchych i osłabionych włosach. Odżywia cebulki, zapobiega rozdwajaniu końcówek, wypadaniu włosów i łupieżowi, nadaje elastyczność i połysk. Czyż to nie czyste złoto?

 

Zobacz również:

Czekolada na dzień dobry! 🍫

Czekolada na dobranoc 🍫

 

Zobacz nasze przepisy
Wszystkiego słodkiego
00:30
4
Łatwy
Czekoladowe fondue