Kostka hiszpańska
Hiszpańska kostka to całkiem bliska kuzynka tortu, której podstawę stanowi intensywnie nasączony (np. alkoholem lub kawą) biszkopt. Połączenie smaków, skomponowanych dzięki poszczególnym warstwom ciasta to po prostu mistrzostwo świata. Przekonaj się w jaki sposób krok po kroku przygotować hiszpańską kostkę, która na 100% zachwyci Ciebie i Twoją rodzinę.
Jedną z jej warstw stanowi beza. Poznaj szczegóły przygotowania idealnej bezy.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie spodu biszkoptowego:
-
Krok 1
Spód formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek. Białka przelej do misy i lekko podbij, kiedy staną się białe, stopniowo zacznij dodawać cukier.
-
Krok 3
Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, zacznij dodawać kolejno żółtka. Pozostałe suche składniki wymieszaj w osobnej misce.
-
Krok 4
Na końcu do masy jajecznej dodaj wymieszane suche składniki oraz olej i zamieszaj rózgą do połączenia i przełóż na przygotowaną blaszkę.
Biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Przygotowanie bezy do Kostki Hiszpańskiej:
-
Krok 5
Białka przelej do misy, lekko ubij. Kiedy nabiorą objętości, zacznij stopniowo łyżka po łyżce, dodawać cukier. Ubijaj aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Piekarnik rozgrzej do 140°C.
-
Krok 6
Bezę przełóż na formę o tych samych wymiarach co biszkopt.
-
Krok 7
Wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz 60 minut. Po upieczeniu wystaw z piekarnika do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie kremu czekoladowego:
-
Krok 8
250 ml śmietanki podgrzej i zalej nią połamaną czekoladę.
-
Krok 9
Po kilku minutach, kiedy czekolada się rozpuści, dokładnie wymieszaj ją do połączenia składników. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
-
Krok 10
Pozostałą część schłodzonej śmietanki ubij z serkiem mascarpone i rozpuszczoną czekoladą.
Przełożenie kostki hiszpańskiej:
-
Krok 11
Upieczony spód wyciągnij z formy. Formę ponownie wyłóż papierem, biszkopt ułóż do góry dnem. Biszkopt nasącz przygotowanym ponczem.
-
Krok 12
Na biszkopt wyłóż połowę porcji czekoladowego kremu.
-
Krok 13
Przykryj blatem bezowym.
-
Krok 14
Przełóż pozostałą porcję kremu.
-
Krok 15
Dżem przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na gładkie puree.
-
Krok 16
Listki żelatyny namocz w miseczce z wodą.
-
Żelatyna w listkach
Ceniona przez ekspertów. Łatwo się rozpuszcza, można ją przygotować w mikrofalówce.
-
Krok 17
Namoczoną żelatynę dokłądnie odciśnij w dłoniach i rozpuść podgrzewając ją w rondelku lub mikrofalówce.
-
Krok 18
Dżem przełóż na ciasto i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/kostka-hiszpanska |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze