Dyniowe ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką
Dyniowe ciasto drożdżowe z z dużą ilością chrupiącej, cynamonowej kruszonki. Dynia świetnie sprawdza się również w wypiekach, które dają nam wszystkim tyle radości! Spróbujcie koniecznie - dodatek dyni sprawia, że ciasto jest wilgotne i ma piękny, pomarańczowy kolor 🧡
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta drożdżowego z dynią:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cynamon, cukier i sól. Wszystkie składniki wymieszaj.
-
Krok 2
Mleko podgrzej, by było letnie (nie może być zbyt gorące). Do suchych składników dodaj mleko, puree z dyni. Na koniec wlej roztopione masło.
-
Krok 3
Przykryj wyrobione ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Kruszonka:
-
Krok 4
Z mąki, cukru, zimnego masła i cynamonu zagnieć kruszonkę.
Ciasto:
-
Krok 5
Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 6
Wyrośnięte ciasto przełóż do formy, przykryj kruszonką, posyp płatkami migdałów i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny.
-
Krok 7
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180˚C i piecz 40 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/dyniowe-ciasto-drozdzowe-z-cynamonowa-kruszonka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze