Drożdżówki z karmelizowaną gruszką i orzechami
Drożdżówki z karmelizowaną gruszką i orzechami 🍐 to moja propozycja na urozmaicenie klasycznych drożdżówek. Puszyste, pyszne i z niecodziennym nadzieniem. Pięknie wyglądają, a smakują jeszcze lepiej. Koniecznie wypróbuj ten przepis! 😃
↪️ Sprawdź przy okazji nasz poradnik: Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie drożdżówek z karmelizowaną gruszką i orzechami:
-
Krok 1
Mleko i masło podgrzej w garnku do rozpuszczenia.
-
Krok 2
Wymieszaj dokładnie mąkę, cukier, cukier z wanilią i drożdże.
-
Krok 3
Do suchych składników dodaj żółtka i ciepłe mleko z masłem.
-
Krok 4
Ciasto dokładnie wyrób, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. W tym czasie obierz i pokrój gruszki w kostkę.
Nadzienie z karmelizowaną gruszką:
-
Krok 5
Na małej patelni rozgrzej miód, dodaj posiekane orzechy i cukier z wanilią. Następnie dodaj gruszki i podgrzewaj do momentu, aż staną się miękkie.
-
Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker
Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!
Formowanie drożdżówek:
-
Krok 6
Piekarnik nagrzej do 180°C. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 7
Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części. Z każdej uformuj kulkę, którą delikatnie rozciągnij i zrób wgłębienie na środku.
-
Krok 8
Drożdżówki przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
-
Krok 9
Jajko roztrzep z mlekiem i za pomocą pędzelka posmaruj nim wyrośnięte drożdżówki. Do każdego wgłębienia nałóż porcję odsączonych z soku karmelizowanych gruszek z orzechami.
-
Może się przydać
Pędzelek do ciasta od Dr. Oetkera to pędzelek z naturalnego włosia przeznaczony do kontaktu z żywnością. Idealnie nadaje się do rozprowadzania lukru, żółtka, glazury oraz natłuszczania formy.
-
Krok 10
Gotowe drożdżówki włóż do piekarnika i piecz przez około 25 minut do zrumienienia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowki-karmelizowana-gruszka-orzechami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze