1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Drożdżówki z karmelizowaną gruszką i orzechami

Drożdżówki z karmelizowaną gruszką i orzechami

drożdżówka z karmelizowaną gruszką, miodem i orzechami - Wszystkiego Słodkiego
drożdżówka z karmelizowaną gruszką, miodem i orzechami - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Drożdżówki z karmelizowaną gruszką i orzechami 🍐 to moja propozycja na urozmaicenie klasycznych drożdżówek. Puszyste, pyszne i z niecodziennym nadzieniem. Pięknie wyglądają, a smakują jeszcze lepiej. Koniecznie wypróbuj ten przepis! 😃

↪️ Sprawdź przy okazji nasz poradnik: Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie drożdżówek z karmelizowaną gruszką i orzechami:

  • Krok 1

    Mleko i masło podgrzej w garnku do rozpuszczenia.

  • Krok 2

    Wymieszaj dokładnie mąkę, cukier, cukier z wanilią i drożdże.

  • Krok 3

    Do suchych składników dodaj żółtka i ciepłe mleko z masłem.

  • Krok 4

    Ciasto dokładnie wyrób, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. W tym czasie obierz i pokrój gruszki w kostkę.

Nadzienie z karmelizowaną gruszką:

  • Krok 5

    Na małej patelni rozgrzej miód, dodaj posiekane orzechy i cukier z wanilią. Następnie dodaj gruszki i podgrzewaj do momentu, aż staną się miękkie.

  • Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker

    Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!

    Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker

Formowanie drożdżówek:

  • Krok 6

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 7

    Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części. Z każdej uformuj kulkę, którą delikatnie rozciągnij i zrób wgłębienie na środku.

  • Krok 8

    Drożdżówki przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

  • Krok 9

    Jajko roztrzep z mlekiem i za pomocą pędzelka posmaruj nim wyrośnięte drożdżówki. Do każdego wgłębienia nałóż porcję odsączonych z soku karmelizowanych gruszek z orzechami.

  • Może się przydać

    Pędzelek do ciasta od Dr. Oetkera to pędzelek z naturalnego włosia przeznaczony do kontaktu z żywnością. Idealnie nadaje się do rozprowadzania lukru, żółtka, glazury oraz natłuszczania formy.

    Może się przydać
  • Krok 10

    Gotowe drożdżówki włóż do piekarnika i piecz przez około 25 minut do zrumienienia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowki-karmelizowana-gruszka-orzechami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej