Przetwory

Powidła śliwkowe z korzenną nutą

Powidła śliwkowe z korzenną nutą

  • 02:00
  • 4
  • Łatwy
Zaktualizowano:
02:00
4
Łatwy

Powidła śliwkowe z korzenną nutą. Słodkie, dojrzałe węgierki to jeden z najlepszych smaków jesieni. Warto zatrzymać go na dłużej w postaci pysznych, domowych powideł. Przepis można wzbogacić o przyprawę korzenną, dzięki której powidła nabierają wyjątkowego aromatu. Będą idealne do świątecznego piernika.

Składniki

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Wskazówki

Powidła śliwkowe z korzenną nutą

Krok 1

Śliwki umyj i wypestkuj. Umieść je w garnku z grubym dnem i zagotuj (bez przykrycia), cały czas mieszając. Zmniejsz moc palnika. Mieszaj co jakiś czas, by nie przywarło do dna, gotuj do momentu odparowania soku (przez około 2 godziny).

Krok 2

Po tym czasie przełóż konfiturę do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę. Powidła przełóż do garnka, dodaj cukier i przyprawę korzenną. Gotuj do momentu, aż cały sok odparuje, a konsystencja będzie gęsta. Przełóż przetwory do słoiczków.

Krok 3

Dno garnka wyłóż bawełnianą ściereczką. Kiedy słoiczki ostygną, włóż je do naczynia i zalej do 2/3 wysokości zimną wodą. Gotuj przez 15 minut. Po ugotowaniu wyciągnij z garnka i schładzaj do góry dnem.

Składniki
  • 2 kg śliwek węgierek
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Przetwory ->

Przepisy z kategorii Przetwory