1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Powidła śliwkowe z korzenną nutą

Powidła śliwkowe z korzenną nutą

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Powidła śliwkowe z korzenną nutą. Słodkie, dojrzałe węgierki to jeden z najlepszych smaków jesieni. Warto zatrzymać go na dłużej w postaci pysznych, domowych powideł. Przepis można wzbogacić o przyprawę korzenną, dzięki której powidła nabierają wyjątkowego aromatu. Będą idealne do świątecznego piernika.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Śliwki umyj i wypestkuj. Umieść je w garnku z grubym dnem i zagotuj (bez przykrycia), cały czas mieszając. Zmniejsz moc palnika. Mieszaj co jakiś czas, by nie przywarło do dna, gotuj do momentu odparowania soku (przez około 2 godziny).

  • Krok 1

    Po tym czasie przełóż konfiturę do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę. Powidła przełóż do garnka, dodaj cukier i przyprawę korzenną. Gotuj do momentu, aż cały sok odparuje, a konsystencja będzie gęsta. Przełóż przetwory do słoiczków.

  • Krok 1

    Dno garnka wyłóż bawełnianą ściereczką. Kiedy słoiczki ostygną, włóż je do naczynia i zalej do 2/3 wysokości zimną wodą. Gotuj przez 15 minut. Po ugotowaniu wyciągnij z garnka i schładzaj do góry dnem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej