Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
Mój sprawdzony przepis na tradycyjne paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami. Wspaniały dodatek do barszczyku! Miękkie, puszyste i z dużą ilością farszu. Zapraszam! :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto drożdżowe na paszteciki:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, cukier, drożdże i wymieszaj.
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!
-
Krok 2
Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące.
-
Krok 3
Do suchych składników dodaj ciepłe mleko oraz żółtka i zagnieć ciasto.
-
Krok 4
Następnie dolewaj stopniowo rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie gładkie i miękkie. Miskę z ciastem na paszteciki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (na ok. godzinę).
Farsz z kapustą i grzybami:
-
Krok 5
W międzyczasie ptrzygotuj farsz. Kapustę przepłucz, przełóż do garnka, dodaj opłukane suszone grzyby (jeżeli są w dużych kawałkach, pokrój je drobno ), dolej wodę i całość gotuj do momentu, aż kapusta zmięknie.
-
Krok 6
Cebulę pokrój drobno i podsmaż do miękkości.
-
Krok 7
Oczyszczone pieczarki drobno pokrój, wsyp na gorącą patelnię i podsmaż. Podsmażone pieczarki dodaj do kapusty razem z cebulą, dopraw solą oraz pieprzem, po czym całość zagotuj. Jeżeli w farszu jest za dużo wody, odlej ją.
Formowanie pasztecików:
-
Krok 8
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę posypaną lekko mąką, zagnieć, a następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 35 x 45 cm. Ciasto drożdżowe podziel na 4 części – paski o długości około 11 cm.
-
Krok 9
Na brzeg ciasta ułóż farsz i zwiń w rulon, przyciskając mocno w miejscu sklejenia. Podobnie postąp z pozostałymi paskami ciasta.
-
Krok 10
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto z farszem pokrój na kawałki szerokości około 5 cm i ułóż na blasze, przykryj ściereczką i odstaw do podrośnięcia.
-
Krok 11
Przed włożeniem do piekarnika, każdy z pasztecików posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Paszteciki piecz w temperaturze 180°C przez około 25 minut.
-
Może się przydać
Kuchenna rękawica silikonowa to znaczne ułatwienie w wyjmowaniu gorących blach z piekarnika. Rękawica jest dwustronna, co oznacza, że pasuje na obie dłonie.
Porada
☆ Upieczone paszteciki moższ zamrozić na później.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/paszteciki-drozdzowe-z-kapusta-i-grzybami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze