1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Jagodzianki

Jagodzianki

Jagodzianka z lukrem, przekrojona na pół, wypełniona jagodami - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Przepis na najlepsze jagodzianki? Mało ciasta i duuuuuużo jagód!🫐🫐🫐 Na tyle dużo, że przy jedzeniu mogą swobodnie wypadać z maślanego, drożdżowego śpiworka 😁

Ciasto z przepisu na jagodzianki jest prawdziwym hitem - świetnie się rozwałkowuje, nie wymaga podsypywania i jest bardzo elastyczne. Lepienie jagodzianek to prawdziwa przyjemność (ważne info dla wszystkich po traumatycznych przejściach sklejania drożdżowego ciasta wypełnionego owocami)!

Zobacz mój przepis na najlepsze jagodzianki i poznaj sposób na wypełnienie ich po brzegi owocami. Moje jagodowe bułeczki oblałam lukrem... nie została ani jedna!🤭

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Jagodzianki:

  • Krok 1

    Mąkę pszenną wymieszaj dokładnie z cukrem, solą oraz z drożdżami.

    Następnie dodaj jajka, kwaśną śmietanę, ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło. Zagniataj do momentu, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. 

     

    Na blacie kuchennym kostka masła, obok rozpuszczone masło w miseczce, 2 jajka w miseczce, kwaśna śmietana oraz mleko i suszone drożdże
  • Krok 2

    Przykryj misę z ciastem bawełnianą ściereczką i odstaw ciasto na 2h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto w misie.

Nadzienie:

  • Krok 3

    Wymieszaj cukier, z cukrem z wanilią i mąką ziemniaczaną.

    Na blacie kuchennym cukier z wanilią Dr. Oetkera. Obok cukier w miseczce oraz mąka ziemniaczana.
  • Krok 4

    Do umytych i osuszonych jagód dodaj przygotowany cukier, z cukrem z wanilią oraz mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj.

    W misie umyte i osuszone jagody. Obok miseczka z cukrem z mąką ziemniaczaną.

Jagodzianki:

  • Krok 5

    Wyrośnięte ciasto podziel na 16 części. Każdą porcję ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 12-13 cm. Nie podsypuj ciasta dużą ilością mąki bo później możesz mieć problem ze zlepieniem jagodzianek.

    Podzielone ciasto na jagodzianki.
  • Krok 6

    Placek ciasta przełóż do małej miseczki (dzięki temu łatwiej będzie Ci wsypać jagody i zlepić jagodziankę) i dodaj 2-3 łyżki jagód.

    Nakładanie jagodowego nadzienia do jagodzianek.
  • Krok 7

    Przeciwległe końce nałóż na siebie i delikatnie zlep palcami. Następnie końcówki ciasta zawiń do środka i dokładnie zlep.

    Proces zlepania jagodzianek.
  • Krok 8

    Zawinięte jagodzianki ułóż łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj bułeczki bawełnianą ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania na około 1h.

    Jagodzianki przed pieczeniem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 9

    Jajko roztrzep z mlekiem i za pomocą pędzelka silikonowego posmaruj mieszanką każdą jagodziankę.

  • Krok 10

    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 20-22 minuty. Upieczone jagodzianki pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone jagodzianki.

Lukier:

  • Krok 11

    Cukier puder rozetrzyj z sokiem z cytryny. Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodaj kilka kropel gorącej wody.

    Upieczone jagodzianki na kratce do studzenia. Obok miseczka z lukrem.
  • Krok 12

    Posmaruj jagodzianki lukrem. Smacznego!🫐

    Posmarowane lukrem jagodzianki na kratce do studzenia.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/jagodzianki

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej