Mazurek wielkanocny
Tradycyjny mazurek wielkanocny to ciasto, które w ka偶de 艣wi臋ta króluje na polskich sto艂ach. Jego przygotowanie tylko pozornie wydaje si臋 trudne i skomplikowane, zatem absolutnie nie daj si臋 zwie艣膰 pozorom! 馃槉 Gwarantuj臋, 偶e korzystaj膮c z mojej prostego i szybkiego przepisu na ten wielkanocny wypiek, ca艂a Twoja rodzina b臋dzie cieszy艂a si臋 smakiem tradycji.
O czym warto pami臋ta膰 przy przygotowywaniu tradycyjnego mazurka? Baz膮 prawdziwego mazurka jest kruche ciasto. Przeczytaj nasz膮 porad臋 jak przygotowa膰 idealne ciasto kruche je艣li chcesz dowiedziesz si臋 o nim wi臋cej. Pami臋taj, aby przed pieczeniem nak艂u膰 je widelcem. Unikniesz wtedy jego wybrzusze艅. Serce ciasta stanowi natomiast masa kajmakowa, do której warto doda膰 odrobin臋 serka typu Philadelfia, dzi臋ki czemu nadzienie nie jest zbyt przes艂odzone, lecz przyjemnie kremowe w smaku.
Jak udekorowa膰 swojego wielkanocnego mazurka? Z bia艂ek, które nie zosta艂y wykorzystane do przygotowania kruchego ciasta, zrób mini beziki i obsyp nimi wierzch ciasta.
Tradycyjny wielkanocny mazurek kajmakowy gotowy! 馃惏
Sprawd藕 tak偶e inne sprawdzone przepisy na desery i ciasta wielkanocne.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na mazurek:
-
Krok 1
Wszyskie sk艂adniki na ciasto prze艂ó偶 do miski i zagnie膰.
-
Krok 2
Z ciasta uformuj kulk臋, owi艅 foli膮 spo偶ywcz膮 i wstaw do lodówki.
-
Krok 3
Sch艂odzone ciasto podziel na dwie cz臋艣ci w proporcji 3/4 - 1/4.
-
Krok 4
Ciasto rozwa艂kuj podsypuj膮c nieco m膮k膮, prz艂ó偶 na form臋 25 x 35 cm, nak艂uwaj膮c je widecem. Z mniejszej porcji ciasta utocz wa艂eczki. Ponacinaj je pod k膮tem ostr膮 ko艅cówk膮.
-
Krok 5
Ciasto piecz w w rozgrznym piekarniku do 190°C oko艂o 15 minut, do zrumienienia.
Bezy do dekoracji:
-
Krok 6
Bia艂ka prze艂ó偶 do misy i ubij z cukrem do momentu ca艂kowitego rozpuszczenia si臋 cukru.
-
Krok 7
Bez臋 prze艂ó偶 do worka z ozdobn膮 ko艅cówk膮 i nanie艣 na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 110°C przez godzin臋.
Krok 4
-
Krok 8
Mas臋 kajmakow膮 zmiksuj z serkiem.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Pojemnik do miksowania Dr. Oetkera z praktyczn膮 miark膮 do odmierzania produkt贸w sypkich i p艂ynnych. Dodatkowo posiada gumowy sp贸d dla stabilno艣ci podczas u偶ytkowania.
-
Krok 9
Prze艂ó偶 j膮 na upieczone ciasto, owi艅 foli膮 i odstaw do lodówki na kilka godzin, by masa zg臋stnia艂a.
-
Krok 10
Upieczonymi pokruszonymi bezikami udekoruj mazurka.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek-wielkanocny-tradycyjny-przepis |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze