1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny

mazurek wielkanocny z kajmakiem wszystkiego s艂odkiego
mazurek wielkanocny z kajmakiem wszystkiego s艂odkiego
Magda - zdj臋cie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Tradycyjny mazurek wielkanocny to ciasto, które w ka偶de 艣wi臋ta króluje na polskich sto艂ach. Jego przygotowanie tylko pozornie wydaje si臋 trudne i skomplikowane, zatem absolutnie nie daj si臋 zwie艣膰 pozorom! 馃槉 Gwarantuj臋, 偶e korzystaj膮c z mojej prostego i szybkiego przepisu na ten wielkanocny wypiek, ca艂a Twoja rodzina b臋dzie cieszy艂a si臋 smakiem tradycji.

O czym warto pami臋ta膰 przy przygotowywaniu tradycyjnego mazurka? Baz膮 prawdziwego mazurka jest kruche ciasto. Przeczytaj nasz膮 porad臋 jak przygotowa膰 idealne ciasto kruche je艣li chcesz dowiedziesz si臋 o nim wi臋cej. Pami臋taj, aby przed pieczeniem nak艂u膰 je widelcem. Unikniesz wtedy jego wybrzusze艅. Serce ciasta stanowi natomiast masa kajmakowa, do której warto doda膰 odrobin臋 serka typu Philadelfia, dzi臋ki czemu nadzienie nie jest zbyt przes艂odzone, lecz przyjemnie kremowe w smaku.

Jak udekorowa膰 swojego wielkanocnego mazurka? Z bia艂ek, które nie zosta艂y wykorzystane do przygotowania kruchego ciasta, zrób mini beziki i obsyp nimi wierzch ciasta.

Tradycyjny wielkanocny mazurek kajmakowy gotowy! 馃惏

Sprawd藕 tak偶e inne sprawdzone przepisy na desery i ciasta wielkanocne.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na mazurek:

  • Krok 1

    Wszyskie sk艂adniki na ciasto prze艂ó偶 do miski i zagnie膰.

    Sk艂adniki na kruche ciasto na mazurek
  • Krok 2

    Z ciasta uformuj kulk臋, owi艅 foli膮 spo偶ywcz膮 i wstaw do lodówki.

    Ciasto na mazurek uformowane w kulk臋
  • Krok 3

    Sch艂odzone ciasto podziel na dwie cz臋艣ci w proporcji 3/4 - 1/4.

    Sch艂odzone ciasto na mazurek podzielone na dwie cz臋艣ci
  • Krok 4

    Ciasto rozwa艂kuj podsypuj膮c nieco m膮k膮, prz艂ó偶 na form臋 25 x 35 cm, nak艂uwaj膮c je widecem. Z mniejszej porcji ciasta utocz wa艂eczki. Ponacinaj je pod k膮tem ostr膮 ko艅cówk膮. 

    Kruche ciasto na mazurek wy艂o偶one na sp贸d blachy
  • Krok 5

    Ciasto piecz w w rozgrznym piekarniku do 190°C oko艂o 15 minut, do zrumienienia.

    Upieczony kruchy sp贸d na mazurek

Bezy do dekoracji:

  • Krok 6

    Bia艂ka prze艂ó偶 do misy i ubij z cukrem do momentu ca艂kowitego rozpuszczenia si臋 cukru.

    Bia艂ka w misie melaksera Bosch i cukier w miseczce
  • Krok 7

    Bez臋 prze艂ó偶 do worka z ozdobn膮 ko艅cówk膮 i nanie艣 na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 110°C przez godzin臋.

    Beziki na papierze do pieczenia

Krok 4

  • Krok 8

    Mas臋 kajmakow膮 zmiksuj z serkiem.

    Masa kajmakowa zmiksowana z serkiem kanapkowym
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Pojemnik do miksowania Dr. Oetkera z praktyczn膮 miark膮 do odmierzania produkt贸w sypkich i p艂ynnych. Dodatkowo posiada gumowy sp贸d dla stabilno艣ci podczas u偶ytkowania.

    Mo偶e si臋 przyda膰
  • Krok 9

    Prze艂ó偶 j膮 na upieczone ciasto, owi艅 foli膮 i odstaw do lodówki na kilka godzin, by masa zg臋stnia艂a.

    Masa kajmakowa wy艂o偶ona na kruchy sp贸d na mazurek
  • Krok 10

    Upieczonymi pokruszonymi bezikami udekoruj mazurka.

    Upieczone beziki
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek-wielkanocny-tradycyjny-przepis

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej