1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Jak dobrze ubić pianę z białek?

Jak dobrze ubić pianę z białek?

Piana z białek
Piana z białek
Zaktualizowano:

Dobrze ubita piana z białek to nie tylko podstawa udanych bez, ale również składnik puszystych ciast, serników czy delikatnych deserów. Co zrobić aby piana z białek się udała?


Najważniejsze zasady ubijania piany z białek:

Najważniejszą zasadą, o której trzeba pamiętać jest to, że piana z białek nie ubije się dobrze jeśli będzie miała kontakt z tłuszczem. Z tego powodu naczynie i mieszadła do ubijania powinny być idealnie czyste i osuszone, a białka należy bardzo starannie oddzielić od żółtek (w żółtkach zawarty jest tłuszcz). Odrobina żółtka spowoduje, że białka nie ubiją się dobrze.

Temperatura białek – najlepiej ubijają się białka w temperaturze pokojowej z jajek kilkudniowych.

W czasie ubijania należy pamiętać, aby nie „przebić” białek. Dobrze ubite białka stanowią zwartą, piankową strukturę która trzyma się naczynia i się nie rozlewa. Przebite białka rozwarstwiają się i podchodzą wodą co zmienia już ich właściwości  i może wpłynąć na efekt końcowy (ma to szczególne znaczenie podczas przyrządzania bezy).

Pianę z białek należy ubić zawsze bezpośrednio przed wykorzystaniem, nie może czekać, gdyż zacznie tracić swoją puszystość i zacznie podchodzić wodą.


Dodatki do piany z białek:

W zależności od przepisu, pianę z białek łączy się z różnego typu dodatkami wpływającymi na jej strukturę, stabilność a także smak:

Sok z cytryny, skrobia ziemniaczana, proszek budyniowy, ocet winny  (stabilizują pianę) , dodaje się je pod koniec ubijania. Zazwyczaj są w niewielkich ilościach dlatego dodaje się całą porcję od razu i krótko miksuje do połączenia.

Cukier – dodaje się go stopniowo (tak, aby nie zbić napowietrzonej struktury) pod koniec ubijania piany i ubija do całkowitego rozpuszczenia.

Dodatki takie jak: bakalie, aromaty, ekstrakty itp. dodaj na sam koniec ubijania i najlepiej wymieszaj je bardzo delikatnie z pianą przy użyciu silikonowej szpatuły, aby masa nie opadła.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-dobrze-ubic-piane-z-bialek

Komentarze


  1. ciasto migdałowe ze śliwkami bez glutenu do kawy - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Migdałowe ciasto ze śliwkami bez glutenu

    Proste ciasto migdałowe bez glutenu, które polubi każdy 😍 Wilgotne i miękkie z kawałkami śliwek węgierek i płatkami migdałów. Pycha! Wypróbuj ten przepis!

  2. migdałowe ciasto cytrynowe bez glutenu z płatkami migdałów - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Migdałowe ciasto cytrynowe bez glutenu
  3. tort urodzinowy dla sportowca koszulka - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Tort dla sportowca - koszulka
  4. biszkopt czekoladowy na tort - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Biszkopt czekoladowy
  5. Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    04:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Trudny
    Świąteczny tort piernikowy
  6. pavlova,krem waniliowy, truskawki, sos truskawkowy
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Pavlova z kremem waniliowym i sosem truskawkowym
  7. Beza z kremem dyniowym z przyprawą pumpkin pie i pieczonymi śliwkami - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami
  8. Tarta żurawinowa ze śnieżnymi mini bezami - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Śnieżne mini bezy
  9. Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Średni
    Bezy z kremem pistacjowym i truskawkami
  10. Tort makowy z żurawiną i marcepanem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Trudny
    Tort makowy z żurawiną i marcepanem
  11. beza kokosowa z kremem kokosowym z mascarpone, białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i malibu, udekorowana płatkami białej czekolady, wiórkami kokosowymi i świeżą truskawką - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Beza kokosowa
  12. bezy czekoladowe z bitą śmietaną i granatem, polane czekoladą - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    05:00
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Średni
    Bezy czekoladowe z granatem
  13. beza z kremem amaretto i ciasteczkami amaretti ozdobiona ziarenkami kawy - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Beza z kremem amaretto
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej