1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Mazurek dubajski

Mazurek dubajski

mazurek dubajski wszystkiego słodkiego
mazurek dubajski wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Myślisz, że mazurek musi być nudny jak rozmowa o pogodzie przy świątecznym stole? Pozwól, że Cię wyprowadzę z tego słodkiego błędu! Mazurek dubajski to totalny game changer na wielkanocnym stole – połączenie tradycji z deserowym przepychem w stylu Bliskiego Wschodu✨

Co to oznacza w praktyce? Wyjątkowo kruche, maślane ciasto, warstwa chrupiącego ciasta kataifipastą pistacjową i czekoladowy ganache – deser, który wygląda jak milion dolarów, a jeszcze lepiej smakuje!

Mazurek dubajski to ciasto, które rozpieszcza podniebienie na poziomie 1000 i jednej nocy. A najlepsze? Zrobisz je bez stresu i bez kuchennej, całodniowej krzątaniny. Szybkie i proste, czyli tak, jak wielkanocne zające lubią najbardziej🐇

Zrób wrażenie na swoich gościach i pokaż, że wielkanocny mazurek też może być extra. Zerknij na przepis i przekonaj się, że święta mają nowy, czekoladowo-dubajski smak!

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Barry Callebaut oraz Kerrygold.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruchy spód do mazurka

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z cukrem i cukrem z wanilią.

    w miseczkach składniki na kruche ciasto do mazurka
  • Krok 2

    Dodaj mąkę krupczatkę, wymieszaj.

    mąka polka w miseczkach
  • Krok 3

    Wszystkie składniki krótko zagnieć.

    w misie robota bosch zagniatane ciasto
  • Krok 4

    Ciasto owiń w folię i odstaw do lodówki do schłodzenia.

    Zagniecione kruche ciasto leżące na blacie
  • Krok 5

    Schłodzone ciasto rozwałkuj, owiń na wałek, dzięki czemu będzie łatwiej do przenieść.

    kruche ciasto owinięte na wałek
  • Krok 6

    Spód formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 7

    Dotnij ciasto do wielkości, z pozostałej części wytnij wielkanocne dekoracje.

  • Krok 8

    Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C około 20 minut.

Pistacjowe nadzienie

  • Krok 9

    Masło, pastę pistacjową i czekoladę rozpuść w mikrofali, dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw do przestudzenia. Na końcu wmieszaj prażone ciasto kataifi.

  • Krok 10

    Wyłóż równomiernie na upieczony spód.

Polewa czekoladowa

  • Krok 11

    Czekoladę rozpuść, wymieszaj.

  • Krok 12

    Rozpuszczoną czekoladę przełóż do worka i wypełnij foremki, odstaw do lodówki. 

  • Krok 13

    Przelej na pistacjowe nadzienie, tworząc łyżką nieregularne wzorki. 

    Przed podaniem udekorój wielkanocnymi zajączkami i pokruszonym ciastem kataifi i posiekanymi pistacjami.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek-dubajski

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej