1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Ptysie z kruszonką - jak zrobić idealne choux au craquelin?

Ptysie z kruszonką - jak zrobić idealne choux au craquelin?

Zaktualizowano:

Słodkości z ciasta parzonego mogą onieśmielać - finezyjne eklery i eleganckie ptysie zachwycają swoim nierzadko biżuteryjnym wyglądem i sprawiają wrażenie skomplikowanych receptur, do których cukiernicy dochodzą latami. Nic bardziej mylnego! 😁

Ciasto parzone tak naprawdę jest dziecinnie proste w przygotowaniu, a jego sekret tkwi w dobrym i sprawdzonym przepisie, który znajdziecie poniżej. Jest to doskonała baza do eklerów, ptysiów czy karpatki - słodkości, które pasują na każdą okazję i, z dodatkiem odpowiednich kremów, otwierają nieograniczone możliwości w tworzeniu wyjątkowych deserów 😋

Tym razem na tapecie choux au craquelin, czyli ptysie z kruszonką. I to w kilku kolorach! Krok po kroku omówimy przygotowanie tych niewielkich, ale uroczych słodkości i podpowiemy, na co zwrócić uwagę podczas pieczenia 😉


Kruszonka na ptysie

Sposób przygotowania kruszonki jasnej, czarnej i kakaowej jest taki sam - zmieniają się jedynie składniki. 

  • Krok 1

    W misie miksera umieść wszystkie składniki na wybraną kruszonkę. Ciasto zagnieć krótko do połączenia składników.

  • Krok 2

    Ciasto rozwałkuj cienko (na grubośc około 3-5 mm) pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Odstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta parzonego.


Ciasto parzone na ptysie

  • Krok 1

    W rondelku zagotuj mleko razem z wodą, miodem oraz cukrem.

  • Krok 2

    Dodaj mąke i zaparzaj ją przez około 1-2 minuty na średnim ogniu, cały czas mieszając. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka i stać się szkliste. Zdejmij garnek z palnika.

  • Krok 3

    Jajka rozbełtaj razem z solą przy pomocy widelca lub trzepaczki. Do ciasta stopniowo dodawaj masę jajeczną, cały czas miksując.

  • Krok 4

    Na blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż matę silikonową. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką (12 mm) i szprycuj niewielkie kołeczka z ciasta.

  • Krok 5

    Za pomocą metalowego ringa lub szklanego naczynia ( o średnicy mniej więcej takiej, jak wyszprycowane na ptysie ciasto) wykrawaj kółeczka z kruszonki.

  • Krok 6

    Na ptysie połóż wycięte kółka z kruszonki. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Odstaw do wystudzenia na kratce do studzenia wypieków.


Idealne ptysie z kruszonką - na co zwrócić uwagę?

1. Ptysie możesz piec na zwykłym papierze do pieczenia lub na macie silikonowej - polecamy użycie maty, ponieważ gotowe ciastka z łatwością od niej odchodzą i równomiernie się wypiekają. Niektóre maty mają narysowane kształty ptysiów (kółka), co ułatwia szprycowanie ciasta i pozwala na uzyskanie wypieków do tej samej wielkości.

2. Gotowe ptysie studź na specjalnej kratce - dzięki temu ciepłe ciasto nie zaparzy się i nie zmięknie - pozostanie idealnie chrupiące.

3. Kruszonka przed położeniem na ciasto parzone musi być dobrze schłodzona. Możesz przygotować ją nawet dzień wcześniej.

4. Rozwałkowane na kruszonkę ciasto przed włożeniem do lodówki lub zamrażarki połóż na prostej i twardej powierzchni (np. na desce do krojenia). Dzięki temu ciasto pozostanie płaskie nie powygina się.

5. Ciasto na ptysie szprycuj prostopadle do powierzchni maty/papieru do pieczenia, unosząc tylkę nad powierzchnią blachy i tworząc z ciasta niewielki stożek.

6. Jeśli przygotowujesz ptysie dzień lub dwa dni przed podaniem, przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli zmiękły, przed przełożeniem kremem możesz je podpiec w piekarniku przez kilka minut, żeby ciasto ponownie było delikatnie chrupiące.

 


Krem do ptysiów - czym nadziewać choux au craquelin?

Lekki, a jednocześnie stabilny krem do przekładania ptysiów? Chantilly z dodatkiem czekolady! Kremowy i aksamitny, doskonale utrzymuje nadany mu kształt i nie jest przesadnie słodki. Czekolada mleczna, biała, czy karmelowa? Wybierz swój ulubiony smak i rozkoszuj się pysznym ptysiem z kruszonką!


Krem chantilly w różnych kolorach

Sposób przygotowania kremu chantilly w wersji z białą, mleczną i karmelową czekoladą jest taki sam - zmieniają się jedynie składniki. 

Pamiętaj, żeby krem przygotować dzień wcześniej niż planujesz piec ptysie. Chantilly z dodatkiem czekolady należy schłodzić przez noc w lodówe, a następnie ubić przed samym przełożeniem ptysiów.

  • Krok 1

    Śmietankę #1, mleko oraz cukier zagotuj w rondelku. Dodaj namoczoną w wodzie żelatynę i dokładnie wymieszaj. 

  • Krok 2

    Czekoladę zalej gorącym płynem, odstaw na około minutę i całość zblenduj.

  • Krok 3

    Dodaj zimną śmietankę #2 i ponownie zblenduj. Przykryj folią spożywczą w kontakcie i odstaw na noc do lodówki. Przed użyciem ubij na gładki, sztywny krem. Przełóż go do worka cukierniczego z ozdobną tylką (np. 1M) i wyszprycuj krem na przekrojonego ptysia. 

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/ptysie-z-kruszonka-jak-zrobic-idealne-choux-au-craquelin

Komentarze


Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej