1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Jak zrobić karmel?

Jak zrobić karmel?

Zaktualizowano:

Gęsty, aksamitny i maksymalnie wciągający - domowy karmel! Jeśli Tobie również przysparza nieco zmartwień w kuchni i nie zawsze się udaje, sprawdź naszą poradę jak przygotować karmel i do czego możesz go wykorzystać.

Karmel to nic innego jak palony cukier - pod wpływem temperatury nabiera pięknego, bursztynowego koloru. Wykorzystasz go zarówno jako sos do ciast, lodów i deserów, przygotujesz na jego bazie kremy, a karmelowe zawijasy będą smaczną i wdzięczną dekoracją do Twoich wypieków. 


Karmel na sucho, czy na mokro?

dwie metody przygotowania karmelu - "na sucho", gdzie cukier rozpuszczamy na suchej patelni lub w garnku do momentu, aż będzie całkowicie płynny i nabierze brązowej, bursztynowej barwy. Przy sposobie "na sucho" należy bacznie kontrolować temperaturę i barwę karmelu - jeśli za mocno podgrzejemy cukier, karmel będzie miał ciemnobrązowy kolor i gorzki smak. Karmelu "na sucho" nie mieszamy, aby nie utworzyły się grudki, możemy delikatnie poruszać garnkiem czy patelnią, robiąc naczyniem koliste ruchy.

Metoda "na mokro" polega na tym, że do cukru dodajemy niewielką ilość wody i gotujemy na najmniejszym gazie lub mocy na gęsty syrop, który pod wpływem temperatury skarmelizuje się. Karmel przygotowany takim sposobem łatwiej kontrolować, ale czas jego przygotowania jest nieco dłuższy. Ważne, aby na samym początku podgrzewania mieszać cukier, żeby rozpuścił się w wodzie, zanim zacznie wrzeć. Kiedy nasz syrop zacznie się gotować, przestajemy mieszać - możemy poruszać delikatnie naczyniem, aby cukier równomiernie się karmelizował.


Co będzie Ci potrzebne, aby przygotować karmel?

Przede wszystkim musisz uzbroić się w cierpliwość 😜 Proces karmelizacji cukru trochę trwa - nie należy go przyspieszać podwyższając temperaturę - cukier bardzo łatwo może się przypalić i będzie miał nieprzyjemny, gorzki smak. Z tego powodu cukier rozpuszczamy na minimalnym ogniu lub mocy palnika.

Zaopatrz się w płaski garnek lub patelnię z grubym dnem, który dobrze i równomiernie będzie przewodził ciepło i nie przypali cukru. Do mieszania karmelu możemy użyć drewnianej łyżki lub silikonowej łopatki odpornej na wysokie temperatury. 

Nie zapominajmy o ostrożności - cukier osiąga bardzo wysoką temperaturę i nie trudno o poparzenie!


Do czego wykorzystać domowy karmel?

Pracując z karmelem warto pamiętać, że dość szybko zastyga. Jeszcze gorący możesz wylać na silikonową matę lub papier do pieczenia. Po zastygnięciu możesz go pokruszyć na piasek i przygotować domową pralinę lub połamać go na różnorodne kształty - łatwy i szybki sposób na dekorację ciast i deserów. Do ciepłego karmelu możesz dodać ulubione orzechy - całość wymieszaj, wylej na papier do pieczenia i poczekaj, aż ostygnie - słodka przekąska gotowa!

Karmel idealnie sprawdzi się jako polewa lub nadzienie do ciast. Na bazie karmelu przygotujesz aksamitny sos karmelowy - wystarczy dodać śmietankę i masło. Możesz również nadać karmelowi ciekawy smak za sprawą dodatków - świetnie komponuje się ze szczyptą soli, kakao czy cynamonem.

 


Jak przygotować sos karmelowy?

Sos karmelowy przygotujesz na bazie karmelu (nie ma znaczenia, którą metodę wybierzesz), dodając do niego masło i śmietankę.

Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru, dodaj pokrojone w kostkę masło i śmietankę - pamiętaj, aby robić to powoli, cały czas mieszając, i uważaj na gorący sos - zacznie się pienić i mocno bulgotać. Na tym etapie może Ci się wydawać, że tłuszcz oddzielił się od reszty masy - nie przerywaj mieszania do momentu, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą tworząć gładki i jednolity sos. Ciepły sos karmelowy będzie płynny, dopiero po wystygnięciu nabierze gęstej konsystencji.

 

  • Sos karmelowy

    Sprawdź krok po kroku jak przygotować pyszny, domowy sos karmelowy, który wykorzystasz do wielu ciast i deserów!

    sos karmelowy w szklanym słoiczku

6 przepisów z wykorzystaniem karmelu

Uwielbiasz smak karmelu i zastanawiasz się, do czego go wykorzystać? Poznaj nasze sprawdzone przepisy na pyszne ciasta i desery z dodatkiem karmelu!


1. Brownie z karmelem i solonymi orzeszkami

Jeśli uwielbiasz połączenie czekoladowego smaku brownie, solonego karmelu i chrupiących fistaszków, koniecznie sprawdź ten przepis. Dawka karmelu jest tutaj podwójna - krem karmelowy i karmelowy sos, którym polane jest to genialne ciasto!


2. Ciasto bananowe z karmelem kokosowym

Tym razem karmel w nieco innym wydaniu, czyli ciasto bananowe z karmelem... kokosowym! Przygotowany na bazie cukru trzcinowego z dodatkiem śmietanki kokosowej. Ma piękny kolor i wyjątkowy smak, a w połączeniu z ciastem bananowym tworzy niepowtarzalną kompozycję. Idealna propozycja, jeśli macie do wykorzystania mocno już dojrzałe banany!


3. Krokant

Prawdziwa gratka dla miłośników połączenia karmelu i orzechów! Chrupiący krokant, który idealnie nada się jako wykończenie do ciast i deserów. Ta karmelowa posypka jest naprawdę łatwa w przygotowaniu, a smakuje obłędnie i doda charaketru nawet najprostszym wypiekom!

  • Przepis na krokant

    Jeśli lubisz chrupiące słodkości, wpadnij po przepis na karmelowy krokant!


4. Karmelowy sernik z jabłkami

Kto kocha sernik, łapka w górę! Tym razem sernik z szarlotkowym twistem, czyli w towarzystwie jabłek i sosu karmelowego. Ciasto pięknie pachnie i rewelacyjnie smakuje, a karmelowy dodatek sprawia, że nie można się mu oprzeć!

  • Przepis na karmelowy sernik z jabłkami

    Jeśli nie możesz się zdecydować: sernik czy szarlotka, idź na słodki kompromis i sprawdź przepis na karmelowy sernik z jabłkami!


5. Cupcakes z karmelowym popcornem

Czekoladowe babeczki z karmelowym popcornem to zaskakujące połaczenie smaków. Wilgotne cupcakes z dodatkiem gorzkiej czekolady, a na każdej babeczce słodko-słony karmel obtoczony w gęstym, aromatycznym karmelu. Idealne nie tylko na filmowy seans!


6. Blondies z masłem orzechowym i solonym karmelem

Brownie już było, więc czas na siostrzane ciasto czekoladowego klasyka, czyli blondie - tutaj w wersji z masłem orzechowym i solonym karmelem. Iście dekadenckie połączenie dla wielbicieli słodkich smaków. W przepisie do ciasta na bazie białej czekolady znajduje się także masa twarogowa. Skorzystają też więc wielbicie serników! Sos karmelowy to słodka "kropka nad i"!

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-zrobic-karmel

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej