1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Wiśniowa fantazja

Wiśniowa fantazja

ciasto wiśniowa fantazja na makowym biszkopcie, z kremem budyniowym, wiśniową galaretką z wiśniami z kompotu i polewą z czekolady - wszystkiego słodkiego
ciasto wiśniowa fantazja na makowym biszkopcie, z kremem budyniowym, wiśniową galaretką z wiśniami z kompotu i polewą z czekolady - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
4.94/5 16 ocen

Jeżeli lubisz smak wiśni, to koniecznie wypróbuj przepis na ciasto wiśniowa fantazja. Do tego pyszny krem i makowy biszkopt – to wyjątkowe trio. Wszystko oblane czekoladową polewą. U mnie nie brakowało chętnych na kawałek tego ciasta. Polecam! 🍒

💛 Zobacz przy okazji nasze wskazówki, jak upiec idealny biszkopt


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu makowego:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę o wymiarach 25 x 35 cm 🛒 wyłóż papierem do pieczenia.

    Forma do pieczenia wyłożona papierem
  • Krok 2

     Białka oddziel od żółtek. W jednej misce ubij białka ze szczyptą soli. W drugiej miseczce wymieszaj żółtka z olejem i wodą.

    białka ubite na sztywną pianę w misce z mikserem, żółtka wymieszane z olejem w miseczce
  • Krok 3

    Do prawie ubitych białek stale miksując, dodawaj porcjami cukier i następnie żółtka.

    Na końcu dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i makiem. Wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką.

    w misce masa biszkoptowa z makiem
  • Krok 4

    Ciasto na biszkopt makowy przelej do formy i piecz 35 minut.

    w blaszce nieupieczone ciasto biszkoptowe z makiem

Krem budyniowy:

  • Krok 5

    Mleko przelej do garnka, zagotuj i odstaw.

    na kuchence turystycznej ganek z mlekiem
  • Krok 6

    Żółtka i cukier utrzyj do uzyskania jasnego kremu.

    w miskach utarte z cukrem żółtka, obok mąka pszenna oraz kukurydziana w miseczkach
  • Krok 7

    Ciągle ucierając stopniowo dodawaj mąkę kukurydzianą i pszenną. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj 100 ml gorącego mleka i dokładnie zmiksuj.

    w misce krem budyniowy z mikserem obok garnek z mlekiem
  • Krok 8

    Masę przelej do gorącego mleka, wymieszaj i dalej gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z palnika, przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała budyniu. Pozostaw do schłodzenia.

    w misce przykryty filią spożywczą budyń
  • Krok 9

    Wystudzony budyń zmiksuj, dodając stopniowo miękkie masło.

    w misce krem budyniowy z masłem oraz mikser ręczny
  • Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold

    Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.

    Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold

Galaretka wiśniowa:

  • Krok 10

    Wiśnie przecedź. Otrzymany sok przelej do naczynia z miarką i dolej wodę tak, by łącznie uzyskać 750 ml. Całość przelej do garnka i zagotuj.

    na blacie cedzak z drylowanymi wiśniami obok szklane naczynie z sokiem wiśniowym
  • Krok 11

    Odstaw z palnika i wsyp galaretki, mieszając je do rozpuszczenia. Dodaj wiśnie i odstaw do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu, aż galaretka zacznie tężeć.

    na kuchence zagotowany sok z wiśni z wodą i galaretki wiśniowe dr. Oetkera

Przełożenie ciasta wiśniowa fantazja:

  • Krok 12

    Wystudzony biszkopt przetnij na pół. Na dolny spód wyłóż krem budyniowy, następnie tężejącą galaretkę z wiśniami*. Przykryj drugą częścią biszkoptu.

    w blaszce upieczony biszkopt z makiem
  • Krok 13

    Czekoladę z masłem umieść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Płynną masę przelej na wierzch ciasta i udekoruj startą na tarce czekoladą. Ciasto wstaw na noc do lodówki.

    w prostokątnej blaszce ciasto z polewą czekoladową i miseczka z tartą czekoladą obok
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą sie w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Porada:

⭐ Aby ciasto się udało, ważna jest konsystencja galaretki. Nie powinna być płynna, tylko teżęjaca. Można też nakładać galaretkę partiami, odstawiając w międzyczasie do lodówki do stężenia.

⭐ Dobrym sposobem na to, aby krem lub galaretka nie spływał po bokach, jest włożenie poskładanych pasków z folii aluminowej w wolne przestrzenie pomiędzy formę a ciasto.

⭐ Aby nadać ciastu blasku zamiast startej czekolady możesz użyć czekoladowej Posypki  Mona Lisa 🛒

 

 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/wisniowa-fantazja

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej