Wiśniowa fantazja
Jeżeli lubisz smak wiśni, to koniecznie wypróbuj przepis na ciasto wiśniowa fantazja. Do tego pyszny krem i makowy biszkopt – to wyjątkowe trio. Wszystko oblane czekoladową polewą. U mnie nie brakowało chętnych na kawałek tego ciasta. Polecam! 🍒
💛 Zobacz przy okazji nasze wskazówki, jak upiec idealny biszkopt!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu makowego:
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę o wymiarach 25 x 35 cm 🛒 wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek. W jednej misce ubij białka ze szczyptą soli. W drugiej miseczce wymieszaj żółtka z olejem i wodą.
-
Krok 3
Do prawie ubitych białek stale miksując, dodawaj porcjami cukier i następnie żółtka.
Na końcu dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i makiem. Wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką.
-
Krok 4
Ciasto na biszkopt makowy przelej do formy i piecz 35 minut.
Krem budyniowy:
-
Krok 5
Mleko przelej do garnka, zagotuj i odstaw.
-
Krok 6
Żółtka i cukier utrzyj do uzyskania jasnego kremu.
-
Krok 7
Ciągle ucierając stopniowo dodawaj mąkę kukurydzianą i pszenną. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj 100 ml gorącego mleka i dokładnie zmiksuj.
-
Krok 8
Masę przelej do gorącego mleka, wymieszaj i dalej gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z palnika, przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała budyniu. Pozostaw do schłodzenia.
-
Krok 9
Wystudzony budyń zmiksuj, dodając stopniowo miękkie masło.
-
Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
Galaretka wiśniowa:
-
Krok 10
Wiśnie przecedź. Otrzymany sok przelej do naczynia z miarką i dolej wodę tak, by łącznie uzyskać 750 ml. Całość przelej do garnka i zagotuj.
-
Krok 11
Odstaw z palnika i wsyp galaretki, mieszając je do rozpuszczenia. Dodaj wiśnie i odstaw do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu, aż galaretka zacznie tężeć.
Przełożenie ciasta wiśniowa fantazja:
-
Krok 12
Wystudzony biszkopt przetnij na pół. Na dolny spód wyłóż krem budyniowy, następnie tężejącą galaretkę z wiśniami*. Przykryj drugą częścią biszkoptu.
-
Krok 13
Czekoladę z masłem umieść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Płynną masę przelej na wierzch ciasta i udekoruj startą na tarce czekoladą. Ciasto wstaw na noc do lodówki.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą sie w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).
Porada:
⭐ Aby ciasto się udało, ważna jest konsystencja galaretki. Nie powinna być płynna, tylko teżęjaca. Można też nakładać galaretkę partiami, odstawiając w międzyczasie do lodówki do stężenia.
⭐ Dobrym sposobem na to, aby krem lub galaretka nie spływał po bokach, jest włożenie poskładanych pasków z folii aluminowej w wolne przestrzenie pomiędzy formę a ciasto.
⭐ Aby nadać ciastu blasku zamiast startej czekolady możesz użyć czekoladowej Posypki Mona Lisa 🛒
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/wisniowa-fantazja |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze