1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta z owocami
  4. Pleśniak z jagodami

Pleśniak z jagodami

pleśniak z jagodami wszystkiego słodkiego
pleśniak z jagodami wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Na liście moich letnich wypieków zawsze jest miejsce dla starego, poczciwego pleśniaka. Kto z nas nie kocha owoców uwięzionych w słodkim miłosnym uścisku między maślanym kruchym ciastem, a delikatną bezową pianką?

Jabłka, wiśnie, czarna porzeczka... Tym razem padło na jagody!🫐🫐🫐 Sezon na nie trwa krótko, więc nie zwlekajcie z wypróbowaniem przepisu 😉

Pleśniak z jagodami to szybkie i proste ciasto, z którym każdy sobie poradzi. Pasuje na każdą okazję - świetnie smakuje na świeżym powietrzu podczas leniwego pikniku w promieniach lipcowego słońca, a także umili deszczowe popołudnie, kiedy letnia pogoda spłata figle!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Bakal.

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto Pleśniak

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i cukier puder.

     

    na blacie składniki na ciasto pleśniak
  • Krok 2

    Dodaj mokre składniki i zagnieć krótko. Ciasto podziel na trzy części. 

    zagniecione i uformowane ciasto podzielone na trzy części
  • Krok 3

    Do jednej z części dodaj kakao i zagnieć ponownie (dla sprawniejszego zagniatania kakaowej porcji możesz dodać 2 łyżki wody). Owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około 30 minut.

    trzy części kruchego ciasta, jedna kakaowa
  • Krok 4

    Schłodzone ciasto zetrzyj na dużych oczkach.

    malakser z tarką z dużymi oczkami bosch obok kulka ciasta
  • Może się przydać

    Planetarny ruch mieszadeł 3D: szybkie i bardzo dokładne mieszanie składników w misie jednocześnie w trzech kierunkach

  • Krok 5

    Dno formy o wymiarach 27 x 17 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno przełóż równomiernie starte na tarce ciasto.

    w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia starte ciasto na dużych oczkach
  • Krok 6

    Posmaruj warstwą dżemu.

    w formie do pieczenia ciasto posmarowane dżemem
  • Krok 7

    Posyp startym kakaowym ciastem.

    w formie ciasto z dżemem obok w malakserze starte kakaowe ciasto
  • Krok 8

    Na warstwę kakową rozsyp jagody.

    w formie do pieczenia kakaowe ciasto z jagodami

Beza

  • Krok 9

    Białka z cukrem i cukrem z wanilią ubij na szywno i rozsmaruj na cieście.

    w formie do pieczeni ciasto z warstwą bezy u góry obok cukier z wanilią dr. oetkera
  • Krok 10

    Wierzch ciasta posyp pozostałym startym ciastem i płatkami migdałów.

    nieupieczone ciasto z płatkami migdałów na wierchu
  • Krok 11

    Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 45 minut. 

    upieczone w formie ciasto pleśniak z jagodami
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-z-owocami/plesniak-z-jagodami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej