1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Ciasto styropian z brzoskwiniami

Ciasto styropian z brzoskwiniami

kruche ciasto styropian z jogurtową pianką i brzoskwiniami posypane cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Ciasto styropian z brzoskwiniami 🍑🍑 zawdzięcza nazwę swojej lekkości. :) Delikatne ciasto z jogurtową pianką postanowiłam wzbogacić smakiem brzoskwiń. Pyszne, aromatyczne ciasto z kruchym wierzchem obsypanym cukrem pudrem. Jogurt nadał całemu ciastu kremowości i aksamitności. Spróbuj! 🍑


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta styropian:

  • Krok 1

    Formę o wielkości 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

  • Może się przydać

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!

    Może się przydać
  • Krok 2

    Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i szczyptą soli.

  • Krok 3

    Dodaj pokrojone zimne masło oraz żółtka. Wszystkie składniki szybko zagnieć.

  • Krok 4

    ¼ porcji ciasta owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki.

  • Krok 5

    Pozostałe ciasto rozłóż na spodzie formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 20-25 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Jogurtowa pianka:

  • Krok 6

    Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy.

  • Krok 7

    Cały czas miksując, dodaj budyniowy proszek, a na koniec jogurt oraz wiórki kokosowe.

Przełożenie:

  • Krok 8

    Na upieczony spód przełóż masę jogurtową, a następnie ułóż kawałki brzoskwiń.

  • Krok 9

    Na wierzch zetrzyj na dużych oczkach zmrożone ciasto kruche.

  • Krok 10

    Ciasta styropian z brzoskwiniami wstaw do piekarnika i piecz około 55 minut.

  • Krok 11

    Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

  • Cukier puder w młynku 250 g

    Cukier puder w młynku to wygoda dekorowania ciast i deserów. Wystarczy, że przekręcisz go, a słodki pył udekoruje Twoje wypieki!

    Cukier puder w młynku 250 g

Porada:

⭐ Zobacz naszą poradę, jak dobrze ubić pianę z białek!

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/ciasto-styropian-brzoskwiniami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej