Ciasto styropian z brzoskwiniami
Ciasto styropian z brzoskwiniami 🍑🍑 zawdzięcza nazwę swojej lekkości. :) Delikatne ciasto z jogurtową pianką postanowiłam wzbogacić smakiem brzoskwiń. Pyszne, aromatyczne ciasto z kruchym wierzchem obsypanym cukrem pudrem. Jogurt nadał całemu ciastu kremowości i aksamitności. Spróbuj! 🍑
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta styropian:
-
Krok 1
Formę o wielkości 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
-
Może się przydać
Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!
-
Krok 2
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i szczyptą soli.
-
Krok 3
Dodaj pokrojone zimne masło oraz żółtka. Wszystkie składniki szybko zagnieć.
-
Krok 4
¼ porcji ciasta owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki.
-
Krok 5
Pozostałe ciasto rozłóż na spodzie formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 20-25 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Jogurtowa pianka:
-
Krok 6
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy.
-
Krok 7
Cały czas miksując, dodaj budyniowy proszek, a na koniec jogurt oraz wiórki kokosowe.
Przełożenie:
-
Krok 8
Na upieczony spód przełóż masę jogurtową, a następnie ułóż kawałki brzoskwiń.
-
Krok 9
Na wierzch zetrzyj na dużych oczkach zmrożone ciasto kruche.
-
Krok 10
Ciasta styropian z brzoskwiniami wstaw do piekarnika i piecz około 55 minut.
-
Krok 11
Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
-
Cukier puder w młynku 250 g
Cukier puder w młynku to wygoda dekorowania ciast i deserów. Wystarczy, że przekręcisz go, a słodki pył udekoruje Twoje wypieki!
Porada:
⭐ Zobacz naszą poradę, jak dobrze ubić pianę z białek!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/ciasto-styropian-brzoskwiniami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze