Wiosenne trio
Ciasto wiosenne trio, któremu nikt się nie oprze! 😍 Deser składa się z cienkiego spodu z ciasta ucieranego, lekko kwaskowego musu truskawkowo-rabarbarowego, a to wszystko przykryte jest delikatną śmietankową warstwą i bezą z płatkami migdałów. Ciasto nie jest przesłodzone, smaki idealnie się równoważą, a poprzestanie na jednym kawałku wiosennego trio jest po prostu niemożliwe. 🍓
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód do ciasta wiosenne trio:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Dno formy do pieczenia 25 x 37 cm wysmaruj lekko masłem* i wyłóż papierem do pieczenia.
-
Może się przydać
Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!
-
Krok 2
Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia.
-
Krok 3
Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną masę, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i dalej ucieraj składniki.
-
Krok 4
Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodaj do masy po łyżce przesianej z proszkiem mąki i miksuj do połączenia składników.
-
Krok 5
Gotowe ciasto rozsmaruj na spodzie formy cienką warstwą (uwaga: ciasto będzie bardzo gęste i jest go tylko tyle, aby powstała z niego naprawdę cienka warstwa, ale tak właśnie ma być).
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 18-20 minut do zarumienienia. Po upieczeniu przestudź, a potem wyjmij z formy.
Beza z migdałami:
-
Krok 6
Piekarnik nagrzej do temperatury 140°C. Formę, w której wcześniej pieczone było ciasto odwróć do góry dnem, posmaruj lekko masłem i połóż na nim papier do pieczenia, by nieco zwisał na boki.
-
Papier do wypieków
Uniwersalny papier do pieczenia przydatny w każdym domu! Zapobiega przywieraniu ciast i ciasteczek do blachy, co zdecydowanie ułatwia późniejsze czyszczenie. :)
-
Krok 7
Białka umieść w misie miksera i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier.
-
Krok 8
Gotową masę bezową rozsmaruj na blasze, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika (o jeden poziom niżej od środka). Piecz około 60 minut.
Mus owocowy:
-
Krok 9
Blat ciasta umieść z powrotem w formie, w której był pieczony. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki. Patelnię rozgrzej na wyższej mocy palnika, wrzuć na nią rabarbar, podej wodą i obsyp równomiernie cukrem. Co chwilę mieszając, doprowadź rabarbar do miękkości, zdejmij z palnika i odstaw na chwilę do przestudzenia.
-
Krok 10
Truskawki i rabarbar (razem z powstałym sokiem) umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj dokładnie blenderem na mus.
-
Krok 11
Do osobnego naczynia wlej zimną wodę i wrzątek, wsyp żelatynę-fix deserową i krótko zmiksuj, a następnie przełóż do musu i miksuj przez chwilę do połączenia składników. Gotowy mus wylej równomiernie na spód ciasta i odstaw do lodówki do stężenia. Po około 1 godzinie warstwa owocowa powinna być gotowa, aby położyć na nią warstwę śmietankową.
-
Żelatyna-fix deserowa Dr. Oetker
Żelatyna-fix deserowa bardzo łatwo łączy się z wodą, nie pozostawiając grudek w deserze. Wystarczy zmiksować ją z wodą i dodać do masy. Twoje desery i serniki będą puszyste i aksamitne!
Warstwa śmietankowa na wiosenne trio:
-
Krok 12
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i krótko miksuj do połączenia się składników na puszysty krem.
-
Krok 13
Gotową masę śmietankową wyłóż równą warstwą na mus owocowy, a następnie przykryj wcześniej upieczoną bezą. Odstaw do lodówki do schłodzenia.**
Porada:
⭐ Smarowanie masłem formy pod papierem do pieczenia pomaga w późniejszym rozsmarowaniu masy, gdyż papier się nie ślizga i pozostaje na miejscu.
⭐⭐ Ciasto najlepiej się kroi i smakuje, gdy schłodzi się je w lodówce przez kilka godzin lub przez całą noc.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-z-owocami/wiosenne-trio |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze