Amaretti
Amaretti to słodkie, migdałowe ciasteczka prosto ze słonecznych Włoch. Idealnie pasują jako dodatek do deseru albo słodka przekąska do kawy czy herbaty. Do przygotowania potrzebujemy zaledwie 5 składników, a samo przyrządzenie ciasteczek zajmuje dosłownie chwilkę! Amaretti mają wspaniały aromat, który czujemy aż do ostatniego kęsa. ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasteczek amaretti:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180°C. Migdały zmiel bardzo drobno w malakserze.
-
Krok 2
Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem.
-
Krok 3
Delikatnie połącz ze sobą zmielone migdały i ubite białka. Na koniec wmieszaj amaretto i ekstrakt migdałowy.
-
Krok 4
Masę przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wyciskaj okrągłe ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 17-20 minut. Gotowe Amaretti pozostaw do całkowitego wystudzenia.
-
Marta poleca
Tylki marki Wilton świetnie nadają się do dekorowania ciast i deserów. Możesz je także wykorzystać do formowania ciasteczek amaretti. <3
Porada:
⭐ Zobacz naszę poradę, jak dobrze ubić pianę z białek. :)
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/amaretti |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze