1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Tofumisu - wegańskie tiramisu

Tofumisu - wegańskie tiramisu

tofumisu czyli wegańskie tiramisu z nerkowców i tofu posypane kakao - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Serce tiramisu stanowi krem o odpowiedniej konsystencji! Jak osiągnąć oczekiwany efekt bez obecności żółtek i serka mascarpone? Z pomocą przychodzi tofu oraz zblendowane orzechy nerkowca, które wspólnie smakują wybornie!😍

W jego przygotowaniu możesz obrać dwie drogi. Łatwiejszą, w której korzystasz z gotowych biszkoptów, lub nieco bardziej czas ☕ ochłonną, polegającą na wcześniejszym przygotowaniu wegańskich biszkoptów, nasączanych w późniejszym etapie espresso i amaretto.☕

Wypróbuj mój sprawdzony przepis na tofumisu - tiramisu w wersji wegańskiej! Przekonaj się jak dobrze smakuje! Ten deser możesz przygotować w naczyniu lub w pojedynczych pucharkach. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Tofumisu (wegańskie tiramisu):

  • Krok 1

    Do przygotowania mojego tofumisu użyłam upieczonych wcześniej biszkoptów z tego przepisu. Możesz też użyć gotowych wegańskich biszkoptów.

    wegańskie podłużone biszkopty na blasze do pieczenia
  • Krok 2

    Orzechy nerkowca zalej gorącą wodą i odstaw na godzinę lub najlepiej na całą noc. Gdy orzechy napęcznieją zlej z nich wodę.

    Namoczone orzechy nerkowca w miseczce.
  • Krok 3

    Dwa espresso wymieszaj z likierem amaretto.

    Espresso wymieszane z amaretto.
  • Krok 4

    Tofu rozkrusz i zalej sokiem z cytryny.

    Rozkruszone tofu w misce. Obok cytryna.
  • Krok 5

    Odsączone orzechy przelóż do malaksera. Dodaj syrop klonowy i zmiksuj na pastę. Następnie dodaj napój sojowy i jeszcze raz dokładnie zblenduj.

    Dodawaj płyn do orzechów stopniowo, żeby zblendowały się na gładką pastę. Jeżeli dodasz od razu syrop klonowy i napój sojowy, orzechy gorzej się zmiksują.

    Odsączone orzechy nerkowca w malakserze. Obok syrop klonowy i napój sojowy.
  • Krok 6

    Do masy stopniowo dodawaj tofu i dalej blenduj.

    Zblendowane za pomocą blendera ręcznego firmy Bosch:orzechy nerkowca z napojem sojowym i syropem klonowym. Obok miska z pokruszonym tofu.
  • Krok 7

    Masa z orzechów i tofu powinna być gładka. Na koniec dodaj olej kokosowy oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii i ponownie zblenduj.

    Masa na tofumisu w malakserze. Obok laska wanilii Dr. Oetkera.
  • Krok 8

    Przygotuj naczynie w którym będziesz robić tofumisu (tiramisu dla wegan). Możesz użyć naczynia żaroodpornego (21x21 cm) albo zaserwować pojedyncze porcje deseru w szklankach.

    Żaroodporne naczynie, w którym będzie tofumisu. Obok wegańskie biszkopty, kawa z amaretto i masa z tofu.
  • Krok 9

    Biszkopty namaczaj około 2 sekundy w kawie wymieszanej z amaretto. Ułóż je na dnie naczynia.

    Namoczone biszkopty w kawie i amaretto, ułożone na dnie naczynia.
  • Krok 10

    Warstwę biszkoptów przykryj masą z tofu i nerkowców (użyj połowy masy).

    Biszkopty przykryte masą z tofu i nerkowców.
  • Krok 11

    Na masie ułóż kolejną warstwę nasączonych w kawie i amaretto, biszkoptów.

    Biszkopty nasączone w kawie i amaretto, ułożone na serku z nerkowców i tofu.
  • Krok 12

    Na biszkoptach rozsmaruj pozostałą część masy z tofu i nerkowców. Tak przygotowany deser owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc. W tym czasie deser stężeje i będzie idealny do krojenia.

    Ostatnia warstwa serka z tofu i nerkowców, rozsmarowana na biszkoptach.
  • Krok 13

    Przed podaniem posyp tofumisu kakao. Smacznego! 💚

    Tofumisu posypane ciemnym kakao firmy Dr. Oetker

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej