1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez pieczenia
  4. Pascha z czekoladą

Pascha z czekoladą

pascha z czekoladą wszystkiego słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Najlepszy pomysł na wielkanocny deser? 🐇Połączenie klasyki z odrobiną swieżego spojrzenia! Pascha czekoladowa to nasza propozycja na nadchodzące święta. Pełna suszonych owoców i orzechów tym razem występuje w duecie z mleczną i ciemną czekoladą🍫 A żeby przy wielkanocnym stole było jeszcze smaczniej, paschę polej polewą z białej czekolady. 

Motylki waflowe Dr. Oetkera to idealna dekoracja wiosennych wypieków!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Bakal.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Pascha czekoladowa

  • Krok 1

    Owoce suszone pokrój na drobne kawałki. Orzechy posiekaj, najwygodniej przy użyciu malaksera.

    na desce posiekane suszone owoce obok  w malakserze orzechy
  • Krok 2

    Masło rozpuść, odstaw z palinka. Dodaj czekolady i wymiesszaj do rozpuszczenia.

  • Krok 3

    Żelatynę namocz w zimnej wodzie do napęcznienia, po czym rozpuść ją w ciepłej czekoladzie.

  • Krok 4

    Do robota kuchennego przełóż twaróg, dodaj cukier puder i kakao, zmiksuj.

  • Krok 5

    Na końcu wmiksuj masę czekoladową, łyżeczkę ekstraktu z pomarańczą, na końcu dodaj bakalie.

  • Krok 6

    Przełóż do formy silikonowej. Odstaw do zamrażarki na klika godzin, najlepiej na całą noc, dzięki czemu bez problemu wyciągniesz ją z formy.

  • Paschę możesz tradycyjnie przygotować w formie do babki 🛒 lub w szklanej misce. Pamiętaj, żeby wyłożyć ją folią spożywczą. Unikniesz problemu z jej wyciągnięciem.

  • Krok 7

    Zmrożone ciasto przełóż na kratkę lub bezpośrednio na paterę.

  • Magda poleca

    Forma silikonowa do ciasta Goccia Silikomart, wykonana z najwyższej jakości materiału, pozwoli Ci na stworzenie cukierniczych dzieł sztuki. Jest odporna na temperatury od -60°C do +230°C, dzięki czemu idealnie nadaje się zarówno do piekarnika, jak i szokówki czy zamrażarki. Z formą silikonową Goccia przygotujesz klasyczne ciasta, a także nowoczesne torty musowe.

    Magda poleca

Polewa z białej czekolady

  • Krok 8

    Śmietankę podgrzej i zalej nią czekoladę. Po kilku minutach dokłądnie ją wymieszaj. Jeśli pozostaną grudki, możesz użyć blendera.

  • Krok 9

    Polewą oblej wierzch ciasta. Udekoruj waflowymi motylkami i czekoladowymi jajeczkami.

  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Motylki z opłatka waflowego, jak z polskiej łąki! Udekoruj swoje ciasta i desery takimi motylkami jak cytrynek, paź królowej czy rusałka pawik.

    Wszystkiego Słodkiego poleca
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery-bez-pieczenia/pascha-z-czekolada

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej