Pascha z czekoladą
Najlepszy pomysł na wielkanocny deser? 🐇Połączenie klasyki z odrobiną swieżego spojrzenia! Pascha czekoladowa to nasza propozycja na nadchodzące święta. Pełna suszonych owoców i orzechów tym razem występuje w duecie z mleczną i ciemną czekoladą🍫 A żeby przy wielkanocnym stole było jeszcze smaczniej, paschę polej polewą z białej czekolady.
Motylki waflowe Dr. Oetkera to idealna dekoracja wiosennych wypieków!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Pascha czekoladowa
-
Krok 1
Owoce suszone pokrój na drobne kawałki. Orzechy posiekaj, najwygodniej przy użyciu malaksera.
-
Krok 2
Masło rozpuść, odstaw z palinka. Dodaj czekolady i wymiesszaj do rozpuszczenia.
-
Krok 3
Żelatynę namocz w zimnej wodzie do napęcznienia, po czym rozpuść ją w ciepłej czekoladzie.
-
Krok 4
Do robota kuchennego przełóż twaróg, dodaj cukier puder i kakao, zmiksuj.
-
Krok 5
Na końcu wmiksuj masę czekoladową, łyżeczkę ekstraktu z pomarańczą, na końcu dodaj bakalie.
-
Krok 6
Przełóż do formy silikonowej. Odstaw do zamrażarki na klika godzin, najlepiej na całą noc, dzięki czemu bez problemu wyciągniesz ją z formy.
-
Krok 7
Zmrożone ciasto przełóż na kratkę lub bezpośrednio na paterę.
-
Magda poleca
Forma silikonowa do ciasta Goccia Silikomart, wykonana z najwyższej jakości materiału, pozwoli Ci na stworzenie cukierniczych dzieł sztuki. Jest odporna na temperatury od -60°C do +230°C, dzięki czemu idealnie nadaje się zarówno do piekarnika, jak i szokówki czy zamrażarki. Z formą silikonową Goccia przygotujesz klasyczne ciasta, a także nowoczesne torty musowe.
Paschę możesz tradycyjnie przygotować w formie do babki 🛒 lub w szklanej misce. Pamiętaj, żeby wyłożyć ją folią spożywczą. Unikniesz problemu z jej wyciągnięciem.
Polewa z białej czekolady
-
Krok 8
Śmietankę podgrzej i zalej nią czekoladę. Po kilku minutach dokłądnie ją wymieszaj. Jeśli pozostaną grudki, możesz użyć blendera.
-
Krok 9
Polewą oblej wierzch ciasta. Udekoruj waflowymi motylkami i czekoladowymi jajeczkami.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Motylki z opłatka waflowego, jak z polskiej łąki! Udekoruj swoje ciasta i desery takimi motylkami jak cytrynek, paź królowej czy rusałka pawik.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery-bez-pieczenia/pascha-z-czekolada |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze