1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Czekoladowe
  4. Czekoladowe kule do mleka z piankami

Czekoladowe kule do mleka z piankami

Na tacy czekoladowe kule do mleka z piankami i gorąca czekolada w kubeczku - Wszystkiego Słodkiego
Na tacy czekoladowe kule do mleka z piankami i gorąca czekolada w kubeczku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Jeśli pragniecie otulić się słodyczną gorącego czekoladowego mleka jak najcieplejszym, wełnianym kocykiem, przybywam na ratunek z przepisem w jednej dłoni i piankami marshmallow w drugiej 🦸🏻‍♀️😃

Co jest niezbędne do przygotowania czekoladowych🍫🍫🍫 kul do mleka z piankami? Dobrej jakości czekolada i forma, w której będziecie wylewać czekoladowe pólkule. A jak to wszystko połączyć, posklejać i wypełnić dowiecie się krok po kroku z mojego przepisu 😉

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Barry Callebaut oraz Dr. Oetker.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Czekoladowe kule do mleka z piankami:

  • Krok 1

    Wyczyść dokładnie formę i rozpuść czekoladę. Najlepiej ją zatemperować, dzięki czemu po zastygnięciu kule będą twarde i błyszczące. Jak dokładnie to zrobić znajdziesz w tej poradzie.

    W miseczce rozpuszczona czekolada, a obok forma plastikowa do tworzenia kul czekoladowych.
  • Krok 2

    Każde zagłębienie w formie wypełnij czekoladą. Poobracaj formą na boki, żeby czekolada wypełniła dokładnie całą półkulę.

    Forma do tworzenia czekoladowych kul wypełniona czekoladą.
  • Krok 3

    Odwróć formę do góry dnem i delikatnie postukaj, tak żeby nadmiar czekolady wypłynął. Najlepiej zrobić to nad papierem do pieczenia. Zastygniętą czekoladę będziemy mogli wykorzystać ponownie do dekoracji czekoladowych, ganachy czy ciast. Wyrównaj nadmiar czekolady za pomocą szpatuły.

    Obracanie formy na kule czekoladowe.
  • Krok 4

    Odstaw tak przygotowane formy do zastygnięcia czekolady. Powtórz czynność drugi raz, żeby uzyskać dwie warstwy czekolady. Dzięki temu łatwiej będzie Ci wyciągnąć korpusy z formy. Odstaw je do schłodzenia na kilka godzin.

    Na blacie czekolada ciemna callebaut 811, a obok forma plastikowa.
  • Krok 5

    Zastygnięte kule delikatnie wyciągnij z formy.

    Zastygnięte kule czekoladowe.
  • Krok 6

    Do każdej połówki wsyp cukier, kakao oraz po kilka pianek. Pustą połówkę połóż na chwilę na dnie ciepłego garnka, tak żeby czekolada się odrobinę rozpuściła i złącz obie części kuli ze sobą. Odstaw do zastygnięcia.

    Słodkie mini pianki Dr. Oetkera, a obok na desce czekoladowe kule do mleka.
  • Krok 7

    Na zastygnięte kule zygzakiem polej czekoladę i posyp czekoladową posypką strzelającą.

    Gotowe kule z czekolady do mleka. Obok rozpuszczona w miseczce czekolada oraz dekoracyjne chrupki czekoladowe.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery-czekoladowe/czekoladowe-kule-do-mleka-z-piankami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej