1. Strona główna
  2. Inpiracje
  3. Porady
  4. Jak obrać orzechy laskowe?

Jak obrać orzechy laskowe?

Orzechy laskowe są często wykorzystywane w wielu przepisach na ciasta i desery. Są niezbędne do przygotowania kremu orzechowego i  krokantu (posypki z orzechów). Orzechy świetnie komponują się z czekoladą i ciasteczkami. Można je użyć jako dodatek do musli, granoli, ciasteczek, muffinek czy tortów. 

Ciemna skórka często nadaje orzechom gorzkawy smak. Jeżeli chcecie wydobyć z orzechów laskowych głębię ich smaku, warto je uprażyć i obrać ze skórki. Przedstawiamy Wam dwa sposoby na uprażenie i obranie orzechów laskowych ze skórki. 


1 sposób na obranie orzechów laskowych - Prażenie na patelni

  • Krok 1

    Podpraż orzechy laskowe na patelni do momentu kiedy ich skórka zacznie pękać. 

    Orzechy laskowe prażone na patelni
  • Krok 2

    Odstaw orzechy laskowe z palnika. Przełóż je na ręcznik kuchenny lub czystą ściereczkę. Delikatnie pocieraj w dłoniach tak, aby usunąć z nich skórkę. 

    Podprażone orzechy wyłożone na ręcznik papierowy

2 sposób na obranie orzechów laskowych - Prażenie w piekarniku

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 190°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Orzechy rozłóż równomiernie na papierze do pieczenia i podpiecz w piekarniku około 10 minut aż skorupka zacznie pękać

    Orzechy laskowe położone na papierze do pieczenia
  • Krok 2

    Skórka orzechów laskowych powinna popękać podczas pieczenia. Dzięki temu łatwo ją usunąć poprzez pocieranie orzechów - możesz to zrobić również za pomocą ręcznika papierowego lub czystej ściereczki. 

    Obrane orzechy laskowe w miseczce

Przepisy z podprażonymi i obranymi orzechami laskowymi

Podprażone i obrane orzechy możesz wykorzystać do przygotowania wielu przepisów. Nie mogło wśród nich zabraknąć kremu orzechowego i krokantu! ❤️

  • Domowy krem orzechowo-czekoladowy

    Aksamitna konsystencja, zapach prażonych orzechów laskowych oraz smak, który uzależnia! Przepis na wegański krem z poprażonymi orzechami laskowymi znajdziesz tutaj

    Domowy krem orzechowo-czekoladowy w słoiczku
  • Krokant - posypka z orzechów do ciast i deserów

    Pyszna, orzechowa posypka do różnych ciast, deserów czy lodów. Przepis na krokant znajdziesz tutaj

    Krokant, posypka z orzechów w miseczce

Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej