Orzechy laskowe są często wykorzystywane w wielu przepisach na ciasta i desery. Są niezbędne do przygotowania kremu orzechowego i krokantu (posypki z orzechów). Orzechy świetnie komponują się z czekoladą i ciasteczkami. Można je użyć jako dodatek do musli, granoli, ciasteczek, muffinek czy tortów.
Ciemna skórka często nadaje orzechom gorzkawy smak. Jeżeli chcecie wydobyć z orzechów laskowych głębię ich smaku, warto je uprażyć i obrać ze skórki. Przedstawiamy Wam dwa sposoby na uprażenie i obranie orzechów laskowych ze skórki.
1 sposób na obranie orzechów laskowych - Prażenie na patelni
-
Krok 1
Podpraż orzechy laskowe na patelni do momentu kiedy ich skórka zacznie pękać.
-
Krok 2
Odstaw orzechy laskowe z palnika. Przełóż je na ręcznik kuchenny lub czystą ściereczkę. Delikatnie pocieraj w dłoniach tak, aby usunąć z nich skórkę.
2 sposób na obranie orzechów laskowych - Prażenie w piekarniku
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 190°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Orzechy rozłóż równomiernie na papierze do pieczenia i podpiecz w piekarniku około 10 minut aż skorupka zacznie pękać
-
Krok 2
Skórka orzechów laskowych powinna popękać podczas pieczenia. Dzięki temu łatwo ją usunąć poprzez pocieranie orzechów - możesz to zrobić również za pomocą ręcznika papierowego lub czystej ściereczki.
Przepisy z podprażonymi i obranymi orzechami laskowymi
Podprażone i obrane orzechy możesz wykorzystać do przygotowania wielu przepisów. Nie mogło wśród nich zabraknąć kremu orzechowego i krokantu! ❤️
-
Domowy krem orzechowo-czekoladowy
Aksamitna konsystencja, zapach prażonych orzechów laskowych oraz smak, który uzależnia! Przepis na wegański krem z poprażonymi orzechami laskowymi znajdziesz tutaj.
-
Krokant - posypka z orzechów do ciast i deserów
Pyszna, orzechowa posypka do różnych ciast, deserów czy lodów. Przepis na krokant znajdziesz tutaj.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-obrac-orzechy-laskowe |
Komentarze