Crème Brûlée
Crème Brûlée, to idealna propozycja na noc sylwestrową. Okres świąteczno-noworoczny to doskonała okazja na przygotowanie tego waniliowego deseru z aksamitną konsystencją i chrupkim, skarmelizowanym cukrem. Crème Brûlée jest lekki, kremowy i delikatny. Co istotne - deser można przygotować wcześniej i dopiero bezpośrednio przed podaniem opalić z wierzchu palnikiem lub grillem w piekarniku.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie Crème Brûlée:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 110°C. Laskę wanilii przetnij ostrym nożem wzdłuż i łyżeczką wydrąż ziarenka.
-
Krok 2
Śmietankę z cukrem, laską wanilii i wydrążonymi ziarenkami zagotuj. Odstaw do przestudzenia. Przestudzoną śmietankę przelej przez sito, żeby usunąć laskę wanilii.
-
Krok 3
Żółtka wymieszaj rózgą. Cienkim strumieniem dolewaj do nich śmietankę, ciągle delikatnie mieszając. Ważne jest, aby nie napowietrzyć masy. Powinna być gładka, bez pęcherzyków powietrza.
-
Może się przydać
Rózga kuchenna Retro to niezbędny gadżet w każdej kuchni. Idealnie sprawdzi się do ubijania jajek lub mieszania składników na ciasto. Miętowa końcówka i drewniana rączka sprawiają, że ubijaczka świetnie prezentuje się na kuchennym wieszaczku.
-
Krok 4
Odstaw wymieszaną masę na kilka godzin, żeby uwolnił się aromat wanilii. Jeśli nie masz tyle czasu, możesz pominąć ten etap - deser się uda, ale będzie mniej aromatyczny.
-
Krok 5
Napełniłam kremem 6 foremek do zapiekania. Wstaw je do nagrzanego piekarnika na 60 minut. Po upieczeniu masa powinna być ścięta. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim foremki, aż do przestudzenia.
-
Krok 6
Wystudzony deser wstaw na kilka godzin do schłodzenia w lodówce. Najlepiej deser zostawić w lodówce na noc, a nawet na kolejny dzień.
-
Krok 7
Po schłodzeniu w lodówce każdą foremkę z kremem osusz papierowym ręcznikiem. Równo posyp wierzch każdego kremu łyżeczką brązowego cukru i opal go palnikiem cukierniczym. Jeżeli nie masz palnika, możesz skarmelizować cukier pod mocno rozgrzanym grillem w piekarniku - przez kilkanaście sekund - tak, by nie podgrzać deseru.
-
Krok 8
Po skarmelizowaniu cukru, Crème Brûlée jest gotowy do serwowania.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/creme-brulee |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze