Wielkanoc coraz bliżej, a więc pora zastanowić się nad pomysłami na świąteczne wypieki 🐣🌷 Mazurek, pascha, babka, a może sernik – które tradycyjne ciasto wielkanocne jest Twoim ulubionym? W naszym świątecznym przewodniku znajdziesz propozycje pysznych tradycyjnych ciast na Wielkanoc – daj się zainspirować i upiecz niezawodne, tradycyjne słodkości 💛
Tradycyjne ciasto wielkanocne – na jakie postawić?
Oprócz wytrawnego wielkanocnego śniadania, na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkich wypieków. To idealny dodatek do kawy i herbaty w gronie najbliższych. Świąteczne przygotowania mogą budzić nieco dylematów. Postawić na klasyczną babkę z cytrynowym lukrem, a może wersję z kakao? Wybrać tradycyjny kajmakowy mazurek, a może wypróbować inne nadzienie do tego wielkanocnego kruchego ciasta? Sprawdź nasze różnorodne pomysły na ciasta i ciasteczka wielkanocne i wybierz coś dla siebie.
Pomysły na ciasta wielkanocne tradycyjne
- Mazurek kajmakowy
- Babka kokosowa z lukrem cytrynowym
- Babeczki cytrynowe
- Sernik tradycyjny
- Sernik Izaura
- Babka gotowana
- Mazurek czekoladowy
- Pascha czekoladowa
- Babka wielkanocna
- Mazurek cytrynowy
Tradycyjne ciasto na Wielkanoc – mazurek
Mazurek to kruche ciasto, które wyróżnia się piękną, wyjątkową dekoracją z orzechów, suszonych owoców i bakalii. Na powierzchni tego tradycyjnego ciasta wielkanocnego można ułożyć wzory kwiatów, kurczaków, zajączków czy pisanek. W mazurku kluczowe są wyjątkowo kruche ciasto, odpowiednio słodkie nadzienie i efektowne ozdoby. Możesz postawić na nadzienie czekoladowe, daktylowe, różane, pomarańczowe czy marcepanowe – wszystko zależy od Twojej pomysłowości i ulubionych smaków. My przedstawiamy Ci najbardziej klasyczną wersję mazurka, czyli tę z niezawodnym nadzieniem kajmakowym.
-
1. Mazurek kajmakowy
To wielkanocna klasyka! Przygotowanie tego tradycyjnego ciasta wielkanocnego nie zabiera wiele czasu, a słodycz kajmaku i różnorodność bakalii to naprawdę pyszne połączenie. Mazurek kajmakowy z orzechami laskowymi, orzechami nerkowca, żurawiną, morelami, rodzynkami i migdałami nie tylko pięknie wygląda, ale smakuje obłędnie. Inna opcja to przygotowanie równie pysznego wegańskiego mazurka kajmakowego z domowym kajmakiem.
-
Przepis na mazurek kajmakowy
Sprawdź przepis na tradycyjny mazurek kajmakowy i rozkoszuj się smakiem bakalii!
-
2. Mazurek czekoladowy
Jeśli nie wyobrażasz sobie świętowania bez czekolady, na widok tego mazurka z pewnością serce zabije Ci znacznie szybciej! Tym razem warstwa delikatnego kruchego ciasta przykryta została nadzieniem z wiśniowego dźemu, a wierzch mazurka to solidna porcja aksamitnej czekolady - mieszanka wersji mlecznej i ciemnej to idealny balans słodyczy!
-
Przepis na mazurek czekoladowy
Każdy wielbiciel słodkości zakocha się w przepisie na mazurek czekoladowy.
-
3. Mazurek cytrynowy
Wiosenne orzeźwienie ma smak mazurka cytrynowego! Delikatne, kremowe nadzienie swój wyjątkowy smak i aksamitną gładkośc zawdzięcza połączeniu kwaskowatego lemon curd z najlepszą białą czekoladą. Intensywnie żółty kolor mazurka cytrynowego będzie pięknie komponował się na wielkanocnym stole w towarzystwie kolorowych tulipanów czy żonkili.
-
Przepis na mazurek cytrynowy
Przekonaj się, jak pyszny jest mazurek cytrynowy z naszego przepisu.
Tradycyjne ciasto wielkanocne – babki i babeczki
Babka to kolejna propozycja ciasta, które niewątpliwe kojarzy się z Wielkanocą. To tradycyjne ciasto wielkanocne można przygotować standardowo – piekąc babkę w piekarniku lub postawić na babkę gotowaną, którą przygotowuje się na palniku w specjalnym naczyniu z pokrywką. Niezależnie jaką metodę wybierzesz, z pewnością będzie pysznie!
Oprócz typu babki, można wybierać spośród różnorodnych smaków ciasta: babka cytrynowa, marmurkowa, majonezowa, czekoladowa, bakaliowa, a może jogurtowa? Wybór należy do Ciebie!
Oprócz przepisów na tradycyjne babki, znajdziesz u nas także bezglutenowe i wegańskie propozycje, takie jak cytrynowa babka bezglutenowa czy wegańska drożdżowa babka wielkanocna. Wybierz coś dla siebie i przygotuj swoją wersję babki – tradycyjnego ciasta wielkanocnego.
-
4. Babka kokosowa z lukrem cytrynowym
Nasz pomysł na tradycyjne wypieki na Wielkanoc to babka z kokosową nutą. Smak tradycyjnej babki z cytrynowym lukrem przełamują kokosowe dodatki – likier i wiórki kokosowe. Dzięki temu ciasto ma ciekawą strukturę, a słodycz kokosa idealnie łączy się z kwaskowatym cytrynowym lukrem. Jeśli lubisz tradycyjne wypieki z nowoczesnym twistem, koniecznie sprawdź ten przepis!
Może Ci się przydać
Podczas pieczenia babki kluczowa jest odpowiednia forma – najlepiej taka z nieprzywierającą powłoką, co ułatwi bezproblemowe wyciągnięcie ciasta po upieczeniu. Forma do babki z kominem z pewnością dobrze się sprawdzi i ułatwi Ci przygotowywanie tradycyjnych wypieków na Wielkanoc.
-
Przepis na babkę kokosową z lukrem cytrynowym
Postaw na ciekawe dodatki w tradycyjnym wielkanocnym cieście, czyli babce. Wypróbuj nasz przepis na babkę kokosową z lukrem cytrynowym.
-
5. Babka gotowana
Tylko dwie rzeczy niezbędne są do przygotowania babki gotowanej - sprawdzony przepis oraz specjalna forma, dzięki której woda nie przedostanie się do ciasta. Wysokie naczynie wypełniamy ciastem na babkę i szczelnie zamkniętę zanurzamy w garnku z wodą. Tym sposobem babka nie piecze się, a gotuje - co sprawia, że jej tekstura jest delikatna i puszysta.
-
Przepis na babkę gotowaną
Sprawdź, jak krok po kroku przygotować pyszną babkę gotowaną.
-
6. Babka wielkanocna
Niezwykle puszysta i wilgotna, o wyczuwalnym aromacie wanilii - babka wielkanocna w jej najbardziej klasycznym, tradycyjnym wydaniu. Jej zaletą jest prostota i fakt, że zasmakuje praktycznie każdemu przy świątecznym stole. Wystarczy oblać ją cytrynowym lukrem i wielkanocny hit gotowy!
-
Przepis na babkę wielkanocną
Zobacz sparawdzony przepis na tradycyjną babkę wielkanocną.
-
7. Babeczki cytrynowe
Mini wersja tradycyjnej babki to nic innego jak babeczki pieczone w miniaturowych foremkach na wzór tych do pieczenia babki standardowych rozmiarów. Ta propozycja to świetny dodatek do wielkanocnego koszyczka i ozdoba świątecznego stołu. Babeczki cytrynowe są niesamowicie puszyste, lekkie, delikatne i po prostu smaczne! A za taką strukturę odpowiada dodatek jogurtu naturalnego – dzięki niemu babeczki są nie tylko lekkie, ale i dłużej zachowują świeżość. Babeczki cytrynowe to pomysł na szybki i smaczny wiosenny deser. Możesz ozdobić je drobnymi kwiatami i posypką, by jeszcze efektowniej prezentowały się na wielkanocnym stole.
-
Przepis na babeczki cytrynowe
Masz ochotę na puszyste, wilgotne babeczki z cytrynową nutą? To świetne urozmaicenie wśród tradycyjnych ciast na Wielkanoc. Sprawdź, jak zrobić babeczki cytrynowe!
Ciasta wielkanocne tradycyjne – sernik
Sernik wiedeński, a może królewski? Ten z dodatkiem czekolady czy owoców? Opcji jest wiele, ale jedno jest pewne – sernik to bardzo popularne ciasto chętnie wybierane na specjalne okazje, takie jak urodziny, imieniny czy święta.
Oprócz klasycznego sernika, który można uznać za tradycyjne ciasto na Wielkanoc, możesz przygotować propozycje z ciekawymi dodatkami, takie jak sernik Snickers czy sernik kawowy na herbatnikach. W naszym wielkanocnym słodkim przewodniku nie zabrakło też wegańskich propozycji, takich jak jagielnik, czyli sernik z kaszy jaglanej i tofurnik, którego bazą jest naturalne tofu.
-
8. Sernik tradycyjny
To propozycja dla fanów klasyki i prostoty. Sernik tradycyjny jest łatwy w przygotowaniu, dlatego bez problemu poradzą sobie z nim osoby, które zaczynają swoją przygodę z pieczeniem. Sekretem jego aksamitności jest delikatne wmieszanie białek do masy na końcu łączenia składników. Dodatek prawdziwej wanilii nadaje niepowtarzalnego aromatu.
Może Ci się przydać
Sprawdź różnorodne tortownice i formy do pieczenia, z którymi Twoje wypieki zawsze będą udane! Są niezastąpione podczas robienia tortów, serników czy przekładanych ciast.
-
Przepis na sernik tradycyjny
Poznaj sprawdzony przepis na tradycyjny sernik, który zawsze się udaje. To ciasto jest niezastąpione na wielkanocnym stole!
-
9. Sernik Izaura
Izaura to ciasto, które często gości na polskich stołach w okresie świątecznym. Łączy delikatność sernika z kakaowym smakiem ciasta murzynka. To jeden z popularniejszych rodzajów sernika obok tych klasycznych z dodatkiem rodzynek czy polewy. Jeśli masz ochotę na świąteczną wersję sernika, sprawdź, jak zrobić przepyszną masę serową i ciasto kakaowe składające się na Izaurę.
-
Przepis na sernik Izaura
Połącz kakaowe, puszyste ciasto i delikatny sernik, tworząc Izaurę. Sprawdź, jak zrobić sernik Izaura.
Pascha
Pascha to tradycyjny wielkanocny deser, którego głównym składnikiem jest twaróg lub mleko, a całości smaku dopełnia prawdziwe masło, żółtka, wanilia i spora ilość bakalii. Przygotujesz ją bez pieczenia - przygotowaną masę należy odpowiednio schłodzić w naczyniu wyłożonym gazą lub folią spożywczą, a następnie odwrócić - w ten sposób otrzymamy deser w kształcie kopułki.
-
10. Pascha czekoladowa
Pascha w nieco innej wersji, czyli jako zgrabna, niewielka monoporcja. Paschę czekoladową, z dodatkiem wysokiej jakości białej czekolady, przygotujesz w formie silikonowej do monodeserów. Odpowiednio zmrożone mini paschy czekoladowe oblej lustrzaną glazurą - będę wyglądać niezwykle elegancko na wielkanocnym stole i skuszą niejedno podniebienie!
-
Przepis na paschę czekoladową
Zobacz przepis na paschę czekoladową w formie efektownych monoporcji.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/tradycyjne-ciasta-wielkanocne-pomysly |
Komentarze