1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Tradycyjne ciasta wielkanocne – 5 pomysłów na ciasto na Wielkanoc

Tradycyjne ciasta wielkanocne – 5 pomysłów na ciasto na Wielkanoc

bezglutenowa babka cytrynowa oblana lukrem i udekorowana gałązkami bukszpanu
bezglutenowa babka cytrynowa oblana lukrem i udekorowana gałązkami bukszpanu
Zaktualizowano:

Wielkanoc coraz bliżej, masz już pomysły na wypieki? Mazurek, pascha, babka, a może sernik – które tradycyjne ciasto wielkanocne jest Twoim ulubionym? W naszym świątecznym przewodniku znajdziesz propozycje pysznych tradycyjnych ciast na Wielkanoc – daj się zainspirować i upiecz niezawodne, tradycyjne słodkości.


Tradycyjne ciasto wielkanocne – na jakie postawić?

Oprócz wytrawnego wielkanocnego śniadania, na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkich wypieków. To idealny dodatek do kawy i herbaty w gronie najbliższych. Świąteczne przygotowania mogą budzić nieco dylematów. Postawić na klasyczną babkę z cytrynowym lukrem, a może wersję z kakao? Wybrać tradycyjny kajmakowy mazurek, a może wypróbować inne nadzienie do tego wielkanocnego kruchego ciasta? Sprawdź nasze różnorodne pomysły na ciasta i ciasteczka wielkanocne i wybierz coś dla siebie.


Pomysły na ciasta wielkanocne tradycyjne

  1. Mazurek kajmakowy
  2. Babka kokosowa z lukrem cytrynowym
  3. Babeczki cytrynowe
  4. Sernik tradycyjny
  5. Sernik Izaura

Tradycyjne ciasto na Wielkanoc – mazurek

Mazurek to kruche ciasto, które wyróżnia się pięknie ozdobionym wierzchem składającym się z orzechów, suszonych owoców i bakalii. Na powierzchni tego tradycyjnego ciasta wielkanocnego można ułożyć wzory kwiatów, kurczaków, zajączków czy pisanek. W mazurku kluczowe są wyjątkowo kruche ciasto, odpowiednio słodkie nadzienie i ozdoby robiące wrażenie. Możesz postawić na nadzienie czekoladowe, daktylowe, różane, pomarańczowe czy marcepanowe – wszystko zależy od Twojej pomysłowości. My przedstawiamy Ci tradycyjną wersję mazurka, czyli tę z niezawodnym nadzieniem kajmakowym.

  • 1. Mazurek kajmakowy

    To wielkanocna klasyka! Przygotowanie tego tradycyjnego ciasta wielkanocnego nie zabiera wiele czasu, a słodycz kajmaku i różnorodność bakalii to naprawdę pyszne połączenie. Mazurek kajmakowy z orzechami laskowymi, orzechami nerkowca, żurawiną, morelami, rodzynkami i migdałami nie tylko pięknie wygląda, ale smakuje obłędnie. Inna opcja to przygotowanie równie pysznego wegańskiego mazurka kajmakowego z domowym kajmakiem.

  • Przepis na mazurek kajmakowy

    Sprawdź przepis na tradycyjny mazurek kajmakowy i rozkoszuj się smakiem bakalii!

    mazurek kajmakowy udekorowany bakaliami

Tradycyjne ciasto wielkanocne – babka

Babka to kolejna propozycja ciasta, które niewątpliwe kojarzy się z Wielkanocą. To tradycyjne ciasto wielkanocne można przygotować standardowo – piekąc babkę w piekarniku lub postawić na babkę gotowaną, którą przygotowuje się na palniku w specjalnym naczyniu z pokrywką. Niezależnie jaką metodę wybierzesz, z pewnością będzie pysznie!

Oprócz typu babki, można wybierać spośród różnorodnych smaków ciasta: babka cytrynowa, marmurkowa, majonezowa, czekoladowa, bakaliowa, a może jogurtowa? Wybór należy do Ciebie!

Oprócz przepisów na tradycyjne babki, znajdziesz u nas także bezglutenowe i wegańskie propozycje, takie jak cytrynowa babka bezglutenowa czy wegańska drożdżowa babka wielkanocna. Wybierz coś dla siebie i przygotuj swoją wersję babki – tradycyjnego ciasta wielkanocnego.

  • 2. Babka kokosowa z lukrem cytrynowym

    Nasz pomysł na tradycyjne wypieki na Wielkanoc to babka z kokosową nutą. Smak tradycyjnej babki z cytrynowym lukrem przełamują kokosowe dodatki – likier i wiórki kokosowe. Dzięki temu ciasto ma ciekawą strukturę, a słodycz kokosa idealnie łączy się z kwaskowatym cytrynowym lukrem. Jeśli lubisz tradycyjne wypieki z nowoczesnym twistem, koniecznie sprawdź ten przepis!

    Może Ci się przydać

    Podczas pieczenia babki kluczowa jest odpowiednia forma – najlepiej taka z nieprzywierającą powłoką, co ułatwi bezproblemowe wyciągnięcie ciasta po upieczeniu. Forma do babki z kominem z pewnością dobrze się sprawdzi i ułatwi Ci przygotowywanie tradycyjnych wypieków na Wielkanoc.

  • Przepis na babkę kokosową z lukrem cytrynowym

    Postaw na ciekawe dodatki w tradycyjnym wielkanocnym cieście, czyli babce. Wypróbuj nasz przepis na babkę kokosową z lukrem cytrynowym.

    babka kokosowa z lukrem cytrynowym na kratce do studzenia

3. Babeczki cytrynowe

Mini wersja tradycyjnej babki to nic innego jak babeczki pieczone w miniaturowych foremkach na wzór tych do pieczenia babki standardowych rozmiarów. Ta propozycja to świetny dodatek do wielkanocnego koszyczka i ozdoba świątecznego stołu. Babeczki cytrynowe są niesamowicie puszyste, lekkie, delikatne i po prostu smaczne! A za taką strukturę odpowiada dodatek jogurtu naturalnego – dzięki niemu babeczki są nie tylko lekkie, ale i dłużej zachowują świeżość. Babeczki cytrynowe to pomysł na szybki i smaczny wiosenny deser. Możesz ozdobić je drobnymi kwiatami i posypką, by jeszcze efektowniej prezentowały się na wielkanocnym stole.

  • Przepis na babeczki cytrynowe

    Masz ochotę na puszyste, wilgotne babeczki z cytrynową nutą? To świetne urozmaicenie wśród tradycyjnych ciast na Wielkanoc. Sprawdź, jak zrobić babeczki cytrynowe!

    babeczki cytrynowe oblane lukrem i udekorowane fioletowymi kwiatkami

Ciasta wielkanocne tradycyjne – sernik

Sernik wiedeński, a może królewski? Ten z dodatkiem czekolady czy owoców? Opcji jest wiele, ale jedno jest pewne – sernik to bardzo popularne ciasto chętnie wybierane na specjalne okazje, takie jak urodziny, imieniny czy święta.

Oprócz klasycznego sernika, który można uznać za tradycyjne ciasto na Wielkanoc, możesz przygotować propozycje z ciekawymi dodatkami, takie jak sernik Snickers czy sernik kawowy na herbatnikach. W naszym wielkanocnym słodkim przewodniku nie zabrakło też wegańskich propozycji, takich jak jagielnik, czyli sernik z kaszy jaglanej i tofurnik, którego bazą jest naturalne tofu.

  • 4. Sernik tradycyjny

    To propozycja dla fanów klasyki i prostoty. Sernik tradycyjny jest łatwy w przygotowaniu, dlatego bez problemu poradzą sobie z nim osoby, które zaczynają swoją przygodę z pieczeniem. Sekretem jego aksamitności jest delikatne wmieszanie białek do masy na końcu łączenia składników. Dodatek prawdziwej wanilii nadaje niepowtarzalnego aromatu.

    Może Ci się przydać

    Sprawdź różnorodne tortownice i formy do pieczenia, z którymi Twoje wypieki zawsze będą udane! Są niezastąpione podczas robienia tortów, serników czy przekładanych ciast.






  • Przepis na sernik tradycyjny

    Poznaj sprawdzony przepis na tradycyjny sernik, który zawsze się udaje. To ciasto jest niezastąpione na wielkanocnym stole!

    tradycyjny sernik posypany cukrem pudrem i i udekorowany malinami

5. Sernik Izaura

Izaura to ciasto, które często gości na polskich stołach w okresie świątecznym. Łączy delikatność sernika z kakaowym smakiem ciasta murzynka. To jeden z popularniejszych rodzajów sernika obok tych klasycznych z dodatkiem rodzynek czy polewy. Jeśli masz ochotę na świąteczną wersję sernika, sprawdź, jak zrobić przepyszną masę serową i ciasto kakaowe składające się na Izaurę.

  • Przepis na sernik Izaura

    Połącz kakaowe, puszyste ciasto i delikatny sernik, tworząc Izaurę. Sprawdź, jak zrobić sernik Izaura.

    sernik izaura na białym talerzyku
Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/tradycyjne-ciasta-wielkanocne-pomysly

Komentarze

Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej