Ryż na mleku
Ryż na mleku to pyszny i sycący pomysł na drugie śniadanie w wersji na słodko lub po prostu klasyczny deser. Choć na liście zakupów nie znajdziesz wielu składników (Ba! Mogę się założyć, że większość z nich masz zawsze w domu! 😉), to jednak jego przyrządzenie wymaga bezwzględnego przestrzegania kilku zasad.
Jak zatem przygotować ryż na mleku, aby był wystarczająco miękki i doskonale kremowy? Przede wszystkim warto postawić na odpowiednią odmianę. Najlepiej sprawdzi się klasyczny ryż wieloziarnisty lub wersja, którą znasz z risotto. Ponadto liczy się cierpliwość i niedopuszczenie do tego, aby ryż przywarł do dna rondelka.
Chcesz podkreślić smak ryżu na mleku? Dodaj do niego Laskę wanilii z Wysp Pacyfiku lub szczyptę cynamonu.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ryżu na mleku:
-
Krok 1
Masło rozpuść w garnku.
-
Krok 2
Dodaj ryż i upraż go przez chwilę, mieszając go na umiarkowanie rozgrzanej patelni.
-
Krok 3
Ryż zalej mlekiem. Laskę wanilii natnij wzdłuż i wraz z wydrążonymi ziarenkami, cukrem i solą dodaj do mleka. Zagotuj mieszając, zmniejsz moc palnika i przykryj przykrywką.
-
Krok 4
Kiedy ryż całkowicie napęcznieje usuń laskę wnailii. Możesz podawać na ciepło lub zimno.
-
Laska wanilii z Wysp Pacyfiku
Dzięki lasce wanilii deser uzyska intensywny waniliowy smak i aromat.
Do ryżu możesz również dodać cynamon, konfiturę, kawałki czekolady lub świeże owoce.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/ryz-na-mleku |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze