Orkiszowe muffinki z jabłkami
Czy w słodyczach możemy przemycać dietetyczne elementy? Pewnie, że tak! 😊 Doskonały przykład to babeczki na bazie mąki orkiszowej, stanowiącą zdrowszą alternatywę dla klasycznej, białej mąki pszennej. Jest ona doskonałym źródłem energii, dlatego przygotowane na jej bazie przekąski pozostawiają nas na dłużej z uczuciem sytości. Do babeczek możesz dodać dowolne owoce sezonowe. Mnie najbardziej smakują w wersji z jabłkiem 😊.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie orkiszowych muffinów:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
-
Krok 2
Mąkę przesiej do większej miski, dodaj brązowy cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i wymieszaj.
-
Krok 3
W osobnym naczyniu wymieszaj jajka, mleko, olej, pastę waniliową i jedno starte jabłko.
-
Krok 4
Mokre składniki wymieszaj z suchymi. Drugie jabłko obierz i pokrój na drobne kawałki. Dodaj do ciasta razem z mielonymi migdałami i wymieszaj.
Przygotowanie kruszonki:
-
Krok 5
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieć.
-
Krok 6
Gotowe ciasto rozłóż równomiernie w papilotkach. Posyp wierzch kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut.
-
Krok 7
Po upieczeniu wystudź na kratce.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/muffinki-i-babeczki/orkiszowe-muffinki-z-jablkami-na-drugie-sniadanie |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze