Dżem truskawkowo-rabarbarowy z pieprzem cytrynowym
Rabarbar w połączeniu z truskawkami daje smak, który przypomina czerwcowe przedpołudnie. Świeże pieczywo posmarowane masłem i domowej roboty dżemem... Mniam! :) Poznaj przepis na dżem truskawkowo-rabarbarowy z pieprzem cytrynowym! 🍓🍋
Lubisz robić przetwory? Może przydadzą Ci się nasze poradniki:
🍓 Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów
🍓 Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie dżemu truskawkowo-rabarbarowego z pieprzem cytrynowym:
-
Krok 1
Przed przygotowaniem dżemu dokładnie umyj, wyparz i osusz słoiczki.
-
Krok 2
Owoce dokładnie umyj. Rabarbar obierz, pokrój na 2 cm kawałki. Z truskawek usuń szypułki, większe pokrój. Odważ 350 g cukru.
-
Krok 3
Owoce przełóż do garnka, wymieszaj z Żelfixem i zagotuj. Dodaj sok z połowy cytryny i pieprz cytrynowy.
-
Żelfix 3:1 Dr. Oetker
Dzięki Żelfixowi 3:1 od Dr. Oetkera możesz przygotować swoje ulubione konfitury dodając znacznie mniej cukru! Naturalna pektyna owocowa to gwarancja odpowiedniej konsystencji przetworów. Zapobiega też powstawaniu pleśni.
-
Krok 4
Do gotujących się owoców dosyp cukier, ponownie zagotuj i mieszając, gotuj jeszcze przez 3 minuty.
-
Krok 5
Garnek odstaw z palnika, mieszaj jeszcze przez chwilkę do zaniku piany. Gorącą konfiturę przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij i odłóż je do góry dnem na 10 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/przetwory/dzem-truskawkowo-rabarbarowy-z-pieprzem-cytrynowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze