Dżem z czerwonych owoców
🌞 Zamykam lato w słoiczkach, robiąc dżem z czerwonych owoców. Tym razem wybrałam piękne czerwone porzeczki, pyszne truskawki, słodkie maliny, oraz wiśnie. Mieszanka tych czterech owoców sprawia, że przetwory mają wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jesienią i zimą będą przypominać mi o wspaniale spędzonych wakacjach. 🍒🍓
Lubisz robić przetwory? To być może przydadzą Ci się nasze poradniki:
🍓 Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów
🍓 Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie dżemu z czerwonych owoców:
-
Krok 1
Owoce umyj i obierz z szypułek, a wiśnie wydryluj. Do garnka wsyp owoce oraz żelfix i dokładnie wymieszaj. Podgrzej całość do zagotowania, co jakiś czas mieszając.
-
Krok 2
Dodaj cukier i gotuj jeszcze przez około 3-4 minuty od momentu zagotowania.
-
Krok 3
Po odstawieniu z ognia, zdejmij łyżką pianę, która utworzyła się na wierzchu w trakcie gotowania. Gorący jeszcze dżem nalewaj do słoików i od razu szczelnie je zamknij, odwracając słoiczki do góry dnem na 10 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/przetwory/dzem-z-czerwonych-owocow |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze