1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Dżem z czerwonych owoców

Dżem z czerwonych owoców

dżem z czerwonych owoców w słoiczku z łyżeczką przygotowany z czerwonych porzeczek, malin, wiśni i truskawek - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

🌞 Zamykam lato w słoiczkach, robiąc dżem z czerwonych owoców. Tym razem wybrałam piękne czerwone porzeczki, pyszne truskawki, słodkie maliny, oraz wiśnie. Mieszanka tych czterech owoców sprawia, że przetwory mają wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jesienią i zimą będą przypominać mi o wspaniale spędzonych wakacjach. 🍒🍓

Lubisz robić przetwory? To być może przydadzą Ci się nasze poradniki:

🍓 Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów

🍓 Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie dżemu z czerwonych owoców:

  • Krok 1

    Owoce umyj i obierz z szypułek, a wiśnie wydryluj. Do garnka wsyp owoce oraz żelfix i dokładnie wymieszaj. Podgrzej całość do zagotowania, co jakiś czas mieszając.

  • Krok 2

    Dodaj cukier i gotuj jeszcze przez około 3-4 minuty od momentu zagotowania.

  • Krok 3

    Po odstawieniu z ognia, zdejmij łyżką pianę, która utworzyła się na wierzchu w trakcie gotowania. Gorący jeszcze dżem nalewaj do słoików i od razu szczelnie je zamknij, odwracając słoiczki do góry dnem na 10 minut.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/przetwory/dzem-z-czerwonych-owocow

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej