Marmolada jabłkowo-dyniowa
🍎 🎃 Jesienna marmolada jabłkowo-dyniowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania oraz do przekładania ciast. Korzystając z sezonu na dynię, warto zrobić sobie mały zapas na zimowe dni. ⛄
Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z przetworami, to może przydadzą Ci się nasze poradniki:
🍁 Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów
🍁 Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie marmolady jabłkowo-dyniowej:
-
Krok 1
Obraną i pozbawioną nasion dynię pokrój w małą kostkę, przełóż do garnka i zalej szklanką wody. Następnie całość gotuj do momentu, aż dynia zrobi się bardzo miękka. Odstaw garnek z palnika.
-
Krok 2
Jabłka umyj, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka pokrój w cienkie plasterki i wsyp do drugiego garnka, dodaj sok pomarańczowy oraz Żelfixy.
-
Żelfix 3:1 Dr. Oetker
Dzięki Żelfixowi 3:1 od Dr. Oetkera możesz przygotować swoje ulubione konfitury dodając znacznie mniej cukru! Naturalna pektyna owocowa to gwarancja odpowiedniej konsystencji przetworów.
-
Krok 3
Wszystko dokładnie wymieszaj i ciągle mieszając gotuj, aż jabłka wyraźnie się rozgotują. Następnie dodaj cukier oraz miękką dynię i zagotuj do połączenia składników.
-
Krok 4
Gorącą jeszcze marmoladę nałóż do wyparzonych słoików i od razu szczelnie je zamknij, odwracając słoiczki do góry dnem na 15 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/przetwory/marmolada-jablkowo-dyniowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze