1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Jabłecznik z budyniem

Jabłecznik z budyniem

jabłecznik z budyniem Wszystkiego słodkiego
jabłecznik z budyniem Wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Po czym rozpoznać zbliżającą się jesień? Po konkursie na najlepszą szarlotkę!🍎🍏Jeśli macie ochotę wziąć udział w tym jabłkowitym plebiscycie, koniecznie wypróbujcie mój przepis na jabłecznik z budyniem!

Miedzy dwoma warstwami delikatnego, kruchego ciasta zajdziecie uprażone jabłka z dodatkiem wanilii i cynamonu, a także aksamitny krem budyniowy. Idealna kompozycja smaków na jesienne popołudnie!🍂

Zastanawiasz się, które jabłka wybrać do jabłecznika z budyniem? Zajrzyj do naszej porady Która odmiana jabłek jest najlepsza do pieczenia?

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold, Mąka Polka.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

    na blacie składniki na ciasto jabłecznik
  • Krok 2

    Dodaj pozostałe składniki i zagnieć.

    w robocie bsch zagniatane ciasto na jabłecznik
  • Krok 3

    Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą rozwałkuj pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na wielkość formy 22 x 33 cm. Drugą owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki.

    Ściągnij górną warstwę papieru do pieczenia. 

    w formie do pieczenia wyłożone ciasto rozwałkowane pomiędzy papierem do pieczenia

Krem budyniowy

  • Krok 4

    Z porcji mleka odlej około 150 ml i wymieszaj w nim budynie. Pozstałe mleko przelej do garnka i zagotuj. Do gotującego się mleka przelej wymieszane budynie i ponownie zagotuj z cukrem.

     

    w rondelku mleko na budyń waniliowy dr. oetkera

Warstwa jabłkowa

  • Krok 5

    Jabłka obierz, pokrój na małe kawałki. Upraż w garnku do miękkości (w razie potrzeby dolej około 100 ml wody).

    w rondelku pokrojone jabłka na jabłecznik
  • Krok 6

    Do jabłek dodaj cukier z wanilią lub cynamon. Jabłka przełóż na ciasto.

    w formie do pieczenia wyłożone uprażone jabłka z cukrem z wanilią Dr. Oetkera
  • Krok 7

    Do ciepłego budyniu wmieszaj masło. 

    na desce pokrojone masło kerrygold obok w rondelku ugorowany budyń
  • Krok 8

    Rozwałkuj drugą porcję ciasta na wielkość formy.

    rozwałkowane ciasto na jabłecznik na blacie
  • Krok 9

    Na jabłka wyłóż przygotowany budyń.

    w formie wyłożona wartwa budyniu na jabłecznik z budyniem
  • Krok 10

    Przykryj wartwą ciasta.

    nieupieczony w dużej blaszce jabłecznik z budyniem
  • Krok 11

    Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C około 45 minut.

    w formie upieczony jabłecznik z budyniem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/jablecznik-z-budyniem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej