Klasyczna szarlotka z konfiturą z czerwonej porzeczki
Szarlotka – delikatne kruche ciasto z jabłkami i cynamonem, delikatnie złamane warstwą czerwonych porzeczek. Przepis prosty, klasyczny, ale jakże pyszny!
Do tej szarlotki polecam użyć tego dżemu z czerwonej porzeczki.
Smacznego!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie nadzienia do szarlotki:
-
Krok 1
Nadzienie możesz przygotować dzień wcześniej. Jabłka umyj, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Włóż do garnka z szerokim dnem, zalej sokiem z cytryny, dodaj cukier i cynamon. Ustaw na wysokiej mocy palnika i praż około 20 minut, aż jabłka zmiękną, ale nie będą się rozpadać, a woda nieco odparuje.
Kruche ciasto do szarlotki:
-
Krok 2
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę.
-
Krok 3
Podziel ciasto na dwie części (2/3 na spód i 1/3 na kratkę), owiń folią spożywczą i włóż na około 30-40 minut do schłodzenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C.
-
Krok 4
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).
Schłodzoną większą część ciasta rozwałkuj na wielkość formy i wyłóż na dno (można także po prostu wylepić nim dno). Wstaw na około 10 minut do lodówki, a następnie do piekarnika i piecz około 15 minut do lekkiego zrumienienia.
-
Krok 5
Po upieczeniu odstaw do przestudzenia, a temperaturę w piekarniku obniż do 180°C.
-
Krok 6
Gdy spód ciasta już przestygnie, posmaruj go konfiturą z czerwonej porzeczki.
-
Krok 7
Następnie równomiernie rozłóż na nim uprażone jabłka.
-
Krok 8
Drugą część ciasta rozwałkuj i potnij na paski o szerokości 1 cm.
-
Krok 9
Ułóż na wierzchu w kratkę.
-
Krok 10
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35-40 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wyjmij i wystudź ciasto. Podawaj oprószone cukrem pudrem (możesz podać też z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi).
-
Może się przydać
Małe, piękne sitko z drewnianą rączką, której zakończenie pomalowane jest w kolorze miętowym. Idealne do oprószenia ciasta cukrem pudrem!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/klasyczna-szarlotka-z-konfitura-z-czerwonej-porzeczki |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze