1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Gładki dżem z czerwonych porzeczek

Gładki dżem z czerwonych porzeczek

Gładki dżem z czerwonych porzeczek
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

W dżemach z porzeczek zawsze przeszkadzały mi pestki, dlatego też ta wersja wyjątkowo przypadła mi do gustu. Owoce zmiksowałam blenderem i przetarłam przez sito, przez co dżem jest delikatnie gładki. Poznajcie mój przepis na dżem z czerwonych porzeczek! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie dżemu z czerwonych porzeczek:

  • Krok 1

    Przed przygotowaniem dżemu umyj, wyparz i osusz słoiczki.

  • Krok 2

    Porzeczki umyj i osusz na cedzaku. Usuń gałązki, przełóż je do kielicha blendera i dokładnie zmiksuj na mus.

  • Krok 3

    Aby pozbyć się zbędnych pestek i skórek, przetrzyj porzeczki przez sitko z drobnymi oczkami.

  • Krok 4

    Otrzymany sok przelej do garnka, dodaj wyciśnięty sok z cytryny, wymieszaj z Żelfixem. Zagotuj, ciągle mieszając.

  • Krok 5

    Dodaj przygotowaną porcję cukru i ponownie zagotuj. Po 2 minutach odstaw garnek z palnika, łyżką usuń powstałą pianę i natychmiast przełóż do słoiczków, szczelnie je zamykając. Słoiki z dżemem z czerwonych porzeczek odłóż na 10 minut do góry dnem.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej