Gładki dżem z czerwonych porzeczek
W dżemach z porzeczek zawsze przeszkadzały mi pestki, dlatego też ta wersja wyjątkowo przypadła mi do gustu. Owoce zmiksowałam blenderem i przetarłam przez sito, przez co dżem jest delikatnie gładki. Poznaj mój przepis na dżem z czerwonych porzeczek!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie dżemu z czerwonych porzeczek:
-
Krok 1
Przed przygotowaniem dżemu umyj, wyparz i osusz słoiczki.
-
Krok 2
Porzeczki umyj i osusz na cedzaku. Usuń gałązki, przełóż je do kielicha blendera i dokładnie zmiksuj na mus.
-
Krok 3
Aby pozbyć się zbędnych pestek i skórek, przetrzyj porzeczki przez sitko z drobnymi oczkami.
-
Krok 4
Otrzymany sok przelej do garnka, dodaj wyciśnięty sok z cytryny, wymieszaj z Żelfixem. Zagotuj, ciągle mieszając.
-
Krok 5
Dodaj przygotowaną porcję cukru i ponownie zagotuj. Po 2 minutach odstaw garnek z palnika, łyżką usuń powstałą pianę i natychmiast przełóż do słoiczków, szczelnie je zamykając. Słoiki z dżemem z czerwonych porzeczek odłóż na 10 minut do góry dnem.
-
Może się przydać
Etykiety na słoiki, które pięknie ozdobią Twoje domowe przetwory.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/gladki-dzem-z-czerwonych-porzeczek |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze