Przetwory

Gładki dżem z czerwonych porzeczek

Gładki dżem z czerwonych porzeczek

  • 00:30
  • 6
  • Łatwy
Zaktualizowano:
00:30
6
Łatwy

W dżemach z porzeczek zawsze przeszkadzały mi pestki, dlatego też ta wersja wyjątkowo przypadła mi do gustu. Owoce zmiksowałam blenderem i przetarłam przez sito, przez co dżem jest delikatnie gładki. Spróbujcie. :)

Składniki

  • 1,2 kg czerwonych porzeczek
  • 1 opakowanie Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
  • Sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 350 g cukru
Wskazówki

Gładki dżem z czerwonych porzeczek

Krok 1

Przed przygotowaniem dżemu umyj, wyparz i osusz słoiczki.

Krok 2

Porzeczki umyj i osusz na cedzaku. Usuń gałązki, przełóż je do kielicha blendera i dokładnie zmiksuj na mus.

Krok 3

Aby pozbyć się zbędnych pestek i skórek, przetrzyj porzeczki przez sitko z drobnymi oczkami.

Krok 4

Otrzymany sok przelej do garnka, dodaj wyciśnięty sok z cytryny, wymieszaj z Żelfixem. Zagotuj, ciągle mieszając.

Krok 5

Dodaj przygotowaną porcję cukru i ponownie zagotuj. Po 2 minutach odstaw garnek z palnika, łyżką usuń powstałą pianę i natychmiast przełóż do słoiczków, szczelnie je zamykając. Odłóż na 10 minut do góry dnem.

Składniki
  • 1,2 kg czerwonych porzeczek
  • 1 opakowanie Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
  • Sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 350 g cukru
Przetwory ->

Przepisy z kategorii Przetwory

Dr. Oetker poleca
00:30
5
Łatwy
Dżem gruszkowy