Szarlotka z dużą ilością jabłek
🍎 Zapraszam na klasyczną szarlotkę, tym razem naprawdę z dużą ilością jabłek i z bitą śmietaną. Jest soczysta, zestawiona z ciepłą nutą cynamonu i delikatną bitą śmietaną. Polecam do kawy! ☕
A być może przy okazji zainteresują Cię nasze poradniki:
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto kruche na szarlotkę z dużą ilością jabłek:
-
Krok 1
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy i zimne masło. Wszystkie składniki dokładnie posiekaj nożem, aby połączyły się z masłem.
-
Krok 2
Potem dodaj żółtka i śmietanę.
-
Krok 3
Szybko zagnieć ciasto i podziel je na dwie części wielkości 1/3 i 2/3, każdą z nich owiń folią spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia.
-
Krok 4
Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą część schłodzonego ciasta rozwałkuj na wymiar i kształt blachy. Wyłóż dno, nakłuj ciasto na szarlotkę widelcem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.
-
Może się przydać
Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!
Nadzienie jabłkowe:
-
Krok 5
Jabłka umyj, obierz, pokrój na ćwiartki i wykrój gniazda nasienne. Następnie pokrój je na cienkie plasterki, wymieszaj z cukrem i cynamonem.
-
Krok 6
Upieczony spód ciasta posyp startymi biszkoptami.
-
Krok 7
Potem nałóż warstwę jabłek i dociśnij ją łyżką (jeżeli jabłka puściły wcześniej sok, trzeba je odsączyć).
-
Krok 8
Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach drugą, mniejszą część ciasta. Wstaw całość do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 60 - 70 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia, a następnie posyp cukrem pudrem.
Bita śmietana:
-
Krok 9
Śmietankę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.
-
Śmietan-fix Dr. Oetker
Śmietan-fix Dr. Oetkera pomaga naturalnej bitej śmietanie oraz kremom na dłużej zachować stabilność, nie zmieniając przy tym ich konsystencji. Dzięki temu Twoje dekoracje będą piękne na dłużej!
-
Krok 10
Każdy kawałek szarlotki udekoruj porcją bitej śmietany.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-z-duza-iloscia-jablek |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze