Szarlotka z połówkami jabłek
Szarlotka z połówkami jabłek z dodatkiem cynamonu, bo przecież jabłka i cynamon to duet idealny.😃 To klasyczne połączenie smaku i aromatu tym razem polecam w mniej pracochłonnym, ale bardzo efektownym, wydaniu. Koniecznie wypróbuj ten przepis! I daj znać, jak Ci wyszedł i jak smakowała szarlotka. ❤️
🍏 Zobacz także nasze porady na temat tego, która odmiana jabłek jest najlepsza do pieczenia!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie szarlotki z połówkami jabłek:
-
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i dokładnie wyrób. Zagniecione ciasto podziel na dwie części.
-
Krok 2
Na papierze do pieczenia rozwałkuj pierwszą porcję ciasta na prostokąt o wymiarach formy 25 cm x 35 cm. Ścięty nadmiar ciasta zagnieć z druga porcją.
-
Krok 3
Ciasto na papierze umieść w formie i posyp równomiernie bułką tartą.
-
Krok 4
W międzyczasie w miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.
-
Krok 5
Połówki jabłek układaj równo na cieście, pozostawiając odstępy między nimi. Jabłka posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.
-
Krok 6
Drugą część ciasta rozwałkuj na troszkę większy prostokąt, tak aby przykrył wszystkie jabłka.
-
Krok 7
Brzeg ciasta wyrównaj, ścinając go równo nożem. Z pozostałego ciasta zrób wałeczki i wykończ nimi brzegi ciasta.
-
Krok 8
Piecz w temperaturze 170°C przez 55 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-z-polowkami-jablek |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze