1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Szarlotka z sosem waniliowym

Szarlotka z sosem waniliowym

kawałek szarlotki na talerzyku, polewany sosem waniliowym Dr.Oetkera - Wszystkiego Słodkiego
kawałek szarlotki na talerzyku, polewany sosem waniliowym Dr.Oetkera - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Szarlotka z sosem waniliowym, czyli jak niewielkim nakładem pracy uzyskać efekt WOW 😮 Szarlotkę na kruchym cieście można cenić nie tylko za jej prostotę, ale także ponadczasowość. Pasuje na każdą okazję i wymaga zaledwie kilku składników 🍏🍏🍏

Jeśli chcecie klasyczną szarlotkę nieco ożywić i nadać jej nowy wymiar, koniecznie wypróbujcie wersję z sosem o smaku waniliowym Dr. Oetkera. Wystarczy dodać zimne mleko 🥛 i dokładnie wymieszać sos. Ciepła, lekko kwaskowata szarlotka z chrupiącą szarlotką stworzy idealny duet z waniliowym, aksamitnym sosem 🥰

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Lurpak.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na szarlotkę:

  • Krok 1

    Do misy przełóż mąkę pszenną, krupczatkę oraz cukier. Dodaj pokrojone w kostkę masło, jajko oraz proszek do pieczenia.

    Na blacie masło lurpak, jajko oraz mąki wymieszane z cukrem w misie robota kuchennego Bosch.
  • Krok 2

    Zagnieć wszystkie składniki do otrzymania ciasta półkruchego.

    Zagniecione ciasto półkruche.
  • Krok 3

    Połową ciasta wyłóż prostokątną formę o wymiarach 38x25 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą połowę wstaw do zamrażarki.

    Spód ciasta do szarlotki przed pieczeniem.
  • Może się przydać

    Tortownica prostokątna z serii Back- Trend o wielkości 38x25 cm. Wykonana z wysokiej jakości blachy i pokryta specjalną powłoką ceramiczną zapobiegającą przywieraniu. Praktyczna w użytkowaniu i łatwa w utrzymaniu czystości. Gwarancja: 5 lat.

    Może się przydać
  • Krok 4

    Podpiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut.

    Upieczony spód do szarlotki.
  • Krok 5

    Umyte, obrane i pokrojone jabłka przełóż do garnka. Dodaj cynamon, cukier oraz wodę i praż przez kilka minut, aż część jabłek się rozpadnie.

    Uprażone jabłka w garnku.
  • Krok 6

    Uprażone jabłka przestudź, a następnie rozłóż je równomiernie na podpieczonym wcześniej cieście.

    Uprażone jabłka z cukrem i cynamonem, przełożone do prostokątnej formy.
  • Krok 7

    Drugą połowę ciasta wyciągnij z zamrażarki i zetrzyj na tarce na warstwę jabłek. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do  180°C i piecz przez jeszcze 50 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Najlepiej smakuje kolejnego dnia!

    Upieczona szarlotka w prostokątnej formie.
  • Krok 8

    Zawartość saszetki z sosem dokładnie wymieszaj z zimnym mlekiem i podawaj z szarlotką.

    Kawałek szarlotki na talerzyku. Obok sos waniliowy w dzbanuszku.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-z-sosem-waniliowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej