Tort Oreo
Tort Oreo do złudzenia przypomina smakiem popularne amerykańskie markizy. Powiem więcej! Opinie, że jest to ciastko Oreo w wersji XL absolutnie nie są na wyrost! 😊
Bazę tortu 🎂 stanowi czarny biszkopt, którego wyjątkowo ciemną barwę uzyskasz dzięki dodatkowi Czarnego Kakao Intense od Dr. Oetkera. Możesz upiec go dzień wcześniej, szczelnie owinąć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na noc.
Przystępując do pracy nad tortem, biszkopt należy przekroić w poziomie. W tym celu przydatny będzie nóż strunowy, którym podzielisz biszkopt łatwo i niemal bez pozostawienia okruchów.
Krem, którym przekładany jest biszkopt, przygotujesz łącząc śmietankę kremówkę z pokruszonymi ciasteczkami Oreo. Ich dodatek sprawi, że tort będzie przyjemnie chrupiący. Smacznego! ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie czarnego biszkoptu:
-
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier.
-
Krok 3
Suche składniki wymieszaj w osobnej misce.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
-
Krok 4
Do ubitych białek dodawaj stopniowo żółtka i cienką strużką wlewaj olej.
-
Krok 5
Dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj szpatułą.
-
Krok 6
Ciasto przełóż do tortownicy. Piekarnik rozgrzej do 170°C.
-
Krok 7
Piecz około 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Krem do tortu Oreo:
-
Krok 8
Ciasteczka przełóż do malaksera.
-
Krok 9
Pokrusz na drobny "piasek".
Frużelina malinowa:
-
Krok 10
Maliny umieść w garnku, dodaj cukier, zagotuj.
-
Krok 11
Do gotujących się malin dodaj wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i ponownie zagotuj.
Przekładanie tortu:
-
Krok 12
Biszkopt przekrój na trzy blaty. Każdą warstwę nasącz ostudzoną kawą.
-
Krok 13
Cukier puder wymieszaj ze Śmietan-fixem.
-
Magda poleca
Śmietan-fix Dr. Oetkera pomaga naturalnej bitej śmietanie oraz kremom na dłużej zachować stabilność, nie zmieniając przy tym ich konsystencji. Dzięki temu Twoje dekoracje będą piękne na dłużej. :) Polecam!
-
Krok 14
Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder ze Śmietan-fixem. Następnie dodaj pokruszone ciasteczka Oreo i wymieszaj.
-
Krok 15
Krem przełóż do worka cukierniczego, utwórz nim brzeg chroniący frużelinę przed wypłynięciem, a środek wypełnij malinami.
-
Krok 16
Następne maliny przykryj warstwą kremu, a na niego wyłóż drugi blat biszkoptu.
-
Krok 17
Ponownie go nasącz i wyłóż kolejną warstwę kremu. Pozostałą częścią kremu obłóż cały tort.
Dekorowanie:
-
Krok 18
Ubitą z cukrem pudrem śmietankę przełóż do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i utwórz na torcie ozdobne rozetki, wtykając pomiędzy nie ciasteczka Oreo.
Porada:
⭐ Być może przydadzą Ci się nasze wskazówki:
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/tort-oreo |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze