1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort Oreo

Tort Oreo

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 6 ocen

Tort Oreo do złudzenia przypomina smakiem popularne amerykańskie markizy. Powiem więcej! Opinie, że jest to ciastko Oreo w wersji XL absolutnie nie są na wyrost! 😊

Bazę tortu 🎂 stanowi czarny biszkopt, którego wyjątkowo ciemną barwę uzyskasz dzięki dodatkowi Czarnego Kakao Intense od Dr. Oetkera. Możesz upiec go dzień wcześniej, szczelnie owinąć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na noc.

Przystępując do pracy nad tortem, biszkopt należy przekroić w poziomie. W tym celu przydatny będzie nóż strunowy, którym podzielisz biszkopt łatwo i niemal bez pozostawienia okruchów.

Krem, którym przekładany jest biszkopt, przygotujesz łącząc śmietankę kremówkę z pokruszonymi ciasteczkami Oreo. Ich dodatek sprawi, że tort będzie przyjemnie chrupiący. Smacznego! ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie czarnego biszkoptu:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    tortownica dr. Oetkera wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier.

    białka jaj w misie robota kuchennego, obok miseczka z cukrem oraz miseczka z żółtkami
  • Krok 3

    Suche składniki wymieszaj w osobnej misce.

    szklana miseczka z mąką pszenną kakao ciemnym, kakao czarnym oraz proszkiem do pieczenia, obok opakowanie kakao ciemnego dr. oetkera, opakowanie kakao czarnego intense dr. oetkera oraz tortownica black trend dr. oetkera wyłożona papierem do pieczenia
  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

  • Krok 4

    Do ubitych białek dodawaj stopniowo żółtka i cienką strużką wlewaj olej.

    białka ubite z cukrem w misie robota kuchennego, obok miseczka z żółtkami oraz mała miarka kuchenna z olejem
  • Krok 5

    Dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj szpatułą.

    masa na czekoladowy biszkopt do tortu oreo wymieszana szpatułką w misie robota kuchennego
  • Krok 6

    Ciasto przełóż do tortownicy. Piekarnik rozgrzej do 170°C.

    ciasto na czarny biszkopt do tortu oreo przełożone do tortownicy
  • Krok 7

    Piecz około 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

    upieczony czarny biszkopt do tortu oreo w tortownicy

Krem do tortu Oreo:

  • Krok 8

    Ciasteczka przełóż do malaksera. 

    ciasteczka oreo w malakserze
  • Krok 9

    Pokrusz na drobny "piasek".

    ciasteczka oreo pokruszone na drobny piasek w malakserze

Frużelina malinowa:

  • Krok 10

    Maliny umieść w garnku, dodaj cukier, zagotuj.

    mrożone maliny w rondelku z łyżką na płycie kuchenki
  • Krok 11

    Do gotujących się malin dodaj wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i ponownie zagotuj.

    maliny ugotowane z cukrem i zagęszczone mąką ziemniaczaną w rondelku z łyżką na płycie kuchenki

Przekładanie tortu:

  • Krok 12

    Biszkopt przekrój na trzy blaty. Każdą warstwę nasącz ostudzoną kawą.

    dwa blaty czarnego biszkoptu oraz kubek z kawą i silikonowym pędzelkiem do nasączenia
  • Krok 13

    Cukier puder wymieszaj ze Śmietan-fixem.

    miseczka z cukrem pudrem wymieszanym ze śmietan-fixem, obok dwa opakowania śmietan-fixu oraz blaty biszkoptu
  • Magda poleca

    Śmietan-fix Dr. Oetkera pomaga naturalnej bitej śmietanie oraz kremom na dłużej zachować stabilność, nie zmieniając przy tym ich konsystencji. Dzięki temu Twoje dekoracje będą piękne na dłużej. :) Polecam!

  • Krok 14

    Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder ze Śmietan-fixem. Następnie dodaj pokruszone ciasteczka Oreo i wymieszaj.

    śmietanka ubita z cukrem pudrem i śmietan-fixem w misie robota kuchennego oraz dosypane do niej pokruszone ciasteczka oreo
  • Krok 15

    Krem przełóż do worka cukierniczego, utwórz nim brzeg chroniący frużelinę przed wypłynięciem, a środek wypełnij malinami.

    krem śmietankowy z ciasteczkami oreo w rękawie cukierniczym oraz zrobiony z kremu okrąg na brzegu jednego z blatów biszkoptu, obok rondelek z frużeliną malinową oraz drugi blat biszkoptu
  • Krok 16

    Następne maliny przykryj warstwą kremu, a na niego wyłóż drugi blat biszkoptu. 

    warstwa kremu z orego na czarnym biszkopcie
  • Krok 17

    Ponownie go nasącz i wyłóż kolejną warstwę kremu. Pozostałą częścią kremu obłóż cały tort.

    drugi blat biszkoptu wyłożony na warstwę kremu, kubek z kawą i pędzelkiem do nasączenia, misa z kremem oraz trzeci blat biszkoptu

Dekorowanie:

  • Krok 18

    Ubitą z cukrem pudrem śmietankę przełóż do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i utwórz na torcie ozdobne rozetki, wtykając pomiędzy nie ciasteczka Oreo.

    tort oreo obłożone kremem śmietankowym z ciasteczkami oreo, ozdobiony bitą śmietanką oraz ciastkami oreo, podany na paterze

Porada:

⭐ Być może przydadzą Ci się nasze wskazówki: 

 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/tort-oreo

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej