Chlebek cynamonowy bez jajek
Feeria jesiennych zapachów, czyli dro偶d偶owe ciasto i aromatyczny cynamon 馃樆 zamkni臋te w pysznym chlebku cynamonowym w wersji bez jajek 馃尶
Z ciasta dro偶d偶owego obficie posmarowanego cynamonowym nadzieniem wystarczy zaple艣膰 efektowny warkocz. Jak to zrobi膰? Sprawd藕cie mój przepis krok po kroku 馃槈
Je艣li kochacie korzenne nuty i puszyste, dro偶d偶owe wypieki, wega艅ski chlebek cynamonowy skradnie Wasze serduszka 馃挒
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Chlebek cynamonowy bez jajek:
-
Krok 1
Zacznij od wymieszania suchych sk艂adników na ciasto dro偶d偶owe: m膮ki, dro偶d偶y, cukru, soli, cukru z wanili膮.
-
Krok 2
Nast臋pnie dodaj mi臋kk膮 margaryn臋 oraz ciep艂y napój migda艂owy i zagniataj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 3
Mis臋 z zagniecionym ciastem przykryj bawe艂nian膮 艣ciereczk膮 i odstaw w ciep艂e miejsce do wyrastania na oko艂o godzin臋.
-
Krok 4
W czasie, gdy ciasto wyrasta przygotuj mas臋 cynamonow膮. Utrzyj do puszystej konsystencji margaryn臋, cukier trzcinowy i cynamon.
-
Krok 5
Wyro艣ni臋te ciasto zagnie膰 ponownie.
-
Krok 6
Podsyp delikatnie ciasto m膮k膮 i rozwa艂kuj je na prostok膮t.
-
Krok 7
Na placku rozsmaruj równomiernie mas臋 cynamonow膮
-
Krok 8
Nast臋pnie zroluj ciasto.
-
Krok 9
Przetnij je delikatnie wzd艂u偶.
-
Krok 10
A nast臋pnie zaple膰. Ca艂y proces zawijania znajdziesz w rolce na instagramie.
-
Krok 11
Prze艂ó偶 ciasto do keksówki o d艂ugo艣ci 30 cm i pozostaw ciasto do wyrastania na oko艂o 1,5 godziny.
-
Krok 12
Piecz w temperaturze 180°C przez oko艂o 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do ca艂kowitego wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/chlebek-cynamonowy-bez-jajek |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze