1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Wegański chlebek dyniowy

Wegański chlebek dyniowy

Wegański chlebek dyniowy z kawałami czekolady i orzechami włoskimi - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Jeśli podobnie jak ja jesteście zakochani w smaku chlebka bananowego i moglibyście jeść go na śniadanie, obiad i kolację, koniecznie wypróbujcie siostrzany przepis na wegański chlebek dyniowy 🧡

Do przygotowania chlebka potrzebne będzie puree z dyni. Polecam wybrać odmianę Hokkaido, która jest niezwykle kremowa i ma przyjemny, lekko orzechowy smak. Idealnie komponuje się z dodatkiem czekolady🍫, którą wmieszałam do ciasta i posypałam na wierzchu chlebka dyniowego.

Wegański chlebek dyniowy świetnie smakuje solo, ale w towarzystwie masła orzechowego lub powideł śliwkowych jest równie pyszny! 😋

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bakal.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Wegańskie ciasto dyniowe:

  • Krok 1

    Keksówkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    Napój sojowy wymieszaj z octem i odstaw na około 5 minut do zgęstnienia.

    Napój sojowy w dzbanku. Obok w miseczce ocet jabłkowy.
  • Krok 2

    W dużej misie wymieszaj mąkę pszenną ze szczyptą soli, cukrem trzcinowym, przyprawą pumpkin pie i proszkiem do pieczenia.

    Mąka pszenna w misce. Obok w mniejszej misce cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i przyprawa pumpkin pie.
  • Krok 3

    Napój sojowy z octem wymieszaj z olejem i puree dyniowym.

    W misce puree dyniowe. Obok olej i napój sojowy z octem.
  • Krok 4

    Składniki suche wymieszaj z mokrymi.

    W misce wymieszane suche składniki, a obok mokre składniki.
  • Krok 5

    Wmieszaj delikatnie 50 g czekolady.

    Wymieszane składniki na ciasto dyniowe. Obok kawałki czekolady.
  • Krok 6

    Przełóż do formy, posyp orzechami i pozostałą czekoladą i wstaw do nagrzanego piekarnika. 

    Przełożone ciasto na chlebek dyniowy z czekoladą i orzechami włoskimi.
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Idealna do pieczenia pysznych chlebów i ciast. Forma do pieczenia Dr. Oetkera wykonana ze szlachetnej czarnej blachy zapewnia udane wypieki od wielu pokoleń. Doskonale przewodzi ciepło i równomiernie rumieni ciasta.

    Wszystkiego Słodkiego poleca
  • Krok 7

    Piecz przez około 80 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    Upieczony chlebek dyniowy z czekoladą i orzechami włoskimi na kratce do studzenia.

Przyprawkę pumpkin pie możesz zastąpić również cynamonem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/weganski-chlebek-dyniowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej