Wegański chlebek dyniowy


Jeśli podobnie jak ja jesteście zakochani w smaku chlebka bananowego i moglibyście jeść go na śniadanie, obiad i kolację, koniecznie wypróbujcie siostrzany przepis na wegański chlebek dyniowy 🧡
Do przygotowania chlebka potrzebne będzie puree z dyni. Polecam wybrać odmianę Hokkaido, która jest niezwykle kremowa i ma przyjemny, lekko orzechowy smak. Idealnie komponuje się z dodatkiem czekolady🍫, którą wmieszałam do ciasta i posypałam na wierzchu chlebka dyniowego.
Wegański chlebek dyniowy świetnie smakuje solo, ale w towarzystwie masła orzechowego lub powideł śliwkowych jest równie pyszny! 😋
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Wegańskie ciasto dyniowe:
-
Krok 1
Keksówkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.
Napój sojowy wymieszaj z octem i odstaw na około 5 minut do zgęstnienia.
-
Krok 2
W dużej misie wymieszaj mąkę pszenną ze szczyptą soli, cukrem trzcinowym, przyprawą pumpkin pie i proszkiem do pieczenia.
-
Krok 3
Napój sojowy z octem wymieszaj z olejem i puree dyniowym.
-
Krok 4
Składniki suche wymieszaj z mokrymi.
-
Krok 5
Wmieszaj delikatnie 50 g czekolady.
-
Krok 6
Przełóż do formy, posyp orzechami i pozostałą czekoladą i wstaw do nagrzanego piekarnika.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Idealna do pieczenia pysznych chlebów i ciast. Forma do pieczenia Dr. Oetkera wykonana ze szlachetnej czarnej blachy zapewnia udane wypieki od wielu pokoleń. Doskonale przewodzi ciepło i równomiernie rumieni ciasta.
-
Krok 7
Piecz przez około 80 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Przyprawkę pumpkin pie możesz zastąpić również cynamonem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/weganski-chlebek-dyniowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze