1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Tofurnik (sernik z tofu) ze śliwkami

Tofurnik (sernik z tofu) ze śliwkami

pieczony tofurnik ze śliwkami i kruszonką na niebieskim talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
pieczony tofurnik ze śliwkami i kruszonką na niebieskim talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
4.8/5 5 ocen

Tofurnik to klasyka w kuchni wegańskiej lub dla osób nietolerujących laktozy. Przygotowałam dla Was, jesienną wariację ze śliwkami! Co jak co, ale to połączenie jest absolutnie GENIALNE! Słodko-kwaśna śliwka z masą z tofu tworzy prawdziwe NIEBO W GĘBIE! Koniecznie wypróbuj mój przepis na roślinny, wegański sernik (tofurnik) ze śliwkami! 🥧 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód z herbatników do tofurnika:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C. 

    Tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia.
  • Marta poleca

    Wysokiej jakości tortownice w Sklepie Wszystkiego Słodkiego w różnych rozmiarach.

    Marta poleca
  • Krok 2

    Herbatniki i olej kokosowy przełóż do malaksera i rozdrobnij. 3/4 masy rozłóż na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie dociśnij, żeby utworzyć stabilny spód. Wstaw spód do lodówki.

    Malakser z masą z herbatników i tortownica wyłożona masą z herbatników.

Masa tofurnikowa:

  • Krok 3

    Tofu rozkrusz palcami, a następnie odciśnij z wody. Najlepiej to zrobić przekładając tofu na gazę i delikatnie odciskać.

    Rozkruszone tofu na gazie.
  • Krok 4

    Tofu przełóż do malaksera. Dodaj sok z cytryny i skórkę z 1 cytryny. To bardzo ważne! Dzięki sokowi z cytryny, nie będzie wyczuwalny charakterystyczny smak tofu.

    Rozkruszone tofu w malakserze, a obok na drewnianej desce przekrojona cytryna.
  • Krok 5

    Następnie dodaj ekstrakt waniliowy, mleko kokosowe, cukier, budynie i proszek do pieczenia. Dokładnie zblenduj na gładką konsytencję.

    W malakserze tofu z sokiem z cytryny i skórką z cytryny, a obok ekstrakt z wanilii, mleko kokosowe, cukier, proszek do pieczenia i budyń.
  • Krok 6

    Dodaj 150 ml napoju sojowego i zmiksuj dokładnie jeszcze raz.

    Zblendowane tofu za pomocą blendera ręcznego firmy Bosch. Obok w miseczce napój sojowy.
  • Krok 7

    Masa powinna być gęsta i kremowa.

    Zblendowana masa tofurnikowa w pojemniku malaksera.
  • Krok 8

    Przełóż masę tofurnikową na spód i wyrównaj.

    Przełożona masa tofurnikowa na spód z herbatników.
  • Krok 9

    Przekrój śliwki i usuń pestki. Układaj je na cieście rozcięciem do góry.

    Ułożone na tofurniku przekrojone śliwki, a obok ciasto z herbatników.
  • Krok 10

    Górę posyp pozostałą ilością ciasta z herbatników. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez 80 minut na środkowym poziomie piekarnika. 

    Posypane ciasto kruszonką z herbatników.
  • Krok 11

    Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia, a potem przełóż je do lodówki. Tofurnik najlepiej smakuje schłodzony.

    Upieczony tofurnik ze śliwkami i kruszonką z herbatników.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/tofurnik-sernik-z-tofu-ze-sliwkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej