Tofurnik piernikowy
Zastanawiasz się nad tym jak pogodzić miłość do świątecznych słodkości (serniczeeeek 😍) i przestrzeganie diety wegańskiej? Ograniczać może nas jedynie wyobraźnia, bo kto powiedział, że tofu nie może stać się podstawą rzeczonego roślinnego sernika?! 🌿🍮
Tofu to jeden z najlepszych i najbardziej uniwersalnych zamienników sera. Chcąc nadać tofurnikowi świątecznego charakteru, przygotowując jego spód, dodaj przyprawę korzenną do masy tofurnikowej. Przekonasz się jak fenomenalnie współgra z całością! 💝
Idealny sernik dla wegan (tofurnik) na Święta Bożego Narodzenia!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód z suszonych owoców i orzechów:
-
Krok 1
Suszone daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Tak samo postąp z suszonymi śliwkami. Następnie odsącz z wody daktyle i śliwki i dodaj je do malaksera, razem z orzechami nerkowca.
-
Krok 2
Zblenduj do uzyskania jednolitej konystencji.
-
Krok 3
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie przełóż masę na spód i delikatnie wyrównaj. Wstaw formę do lodówki.
-
Marta poleca
Wysokiej jakości tortownice ze Sklepu Wszystkiego Słodkiego
Masa tofurnikowa (wegańska):
-
Krok 4
Tofu rozkrusz palcami, a następnie odciśnij z wody. Najlepiej to zrobić przekładając tofu na gazę i delikatnie odciskać.
-
Krok 5
Tofu przełóż do malaksera. Dodaj sok z cytryny i skórkę z 1 cytryny. To bardzo ważne! Dzięki sokowi z cytryny, nie będzie wyczuwalny charakterystyczny smak tofu. Zblenduj na jednolitą masę.
-
Krok 6
Podgrzej napój sojowy z przyprawą korzenną
-
Przyprawa korzenna
Zestaw specjalnie dobranych, aromatycznych przypraw. Idealna przyprawa do świątecznych ciast i grzanego wina!
-
Krok 7
Do zblendowanego tofu dodaj skórką z pomarańczy, cukier puder oraz budyń. Dodaj podgrzany wcześniej napój sojowy z przyprawą korzenną. Dokładnie zblenduj.Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Krok 8
Przełóż masę do formy i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut. Upieczony tofurnik pozostaw do wystudzenia.
Polewa wegańska:
-
Krok 9
Połam gorzką czekoladę na mniejsze kawałki. Umieść ją w misce razem z napojem sojowym. Podgrzej w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji. Czekoladową polewę rozsmaruj na tofurniku.
-
Krok 10
Orzechy włoskie oprósz cukrem pudrem i podpraż na patelni do zrumienienia.
-
Krok 11
Na polewie ułóż podprażone orzechy.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/tofurnik-piernikowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze